Hoitoalalle Suomeen – Opiskelijoita Filippiineiltä ja Sri Lankasta
Sasky Tampereen palvelualan ammattiopistolle saapui vuosien 2022 ja 2023 vaihteessa soteopiskelijoita Filippiineiltä ja Sri Lankasta suorittamaan lähihoitajan tai hoiva-avustajan opintoja. Keskimäärin vuoden kestävän kokonaisuuden tarkoituksena on valmentaa ulkomaalaisia hoitotyön ammattilaisia työskentelemään Suomessa. Koulutuksen järjestää Sasky ja toteutuksen mahdollistamisessa ovat yhteistyössä Aiko Academy Oy sekä Edunation. Haastattelimme viittä opiskelijaa heidän kokemuksistaan hakuprosessista sekä Suomessa asumisesta.
Pitkä tausta hoitoalalta tukena opinnoissa
Haastatteluun osallistuvat Kanchana Kumbalathara ja Upeksha Handuwala Sri Lankasta sekä Roselle Bagabaldo, Lovelyne Baoalan ja Faye Galaraga Filippiineiltä. Kaikilla haastatteluun osallistuvilla on pitkä tausta hoitoalalta esimerkiksi sairaanhoitajana: “Työskentelin Sri Lankassa sairaanhoitajana yli kymmenen vuotta ennen muuttoa Suomeen viime joulukuussa. Suomi on hyvä maa asua – koulutusjärjestelmä ja kulkuyhteydet ovat hyviä, ja ihmiset ovat rauhallisia ja täsmällisiä, mikä on minulle tärkeää”, Kanchana kertoo.
Useilla koulutusohjelmaan osallistuvilla on myös aiempaa kansainvälistä työkokemusta ennen muuttoa Suomeen – Roselle työskenteli ennen muuttoa Filippiinien lisäksi Dubaissa ja Abu Dhabissa, Lovelyne puolestaan Qatarissa ja Singaporessa. Faye työskenteli Filippiineillä radiologian parissa, mutta haki mukaan voidakseen siirtyä potilastyöhön: “Aiemmassa työssäni rakastin eniten juuri asiakkaista huolehtimista, joten nähdessäni tämän tilaisuuden tiesin, että tätä haluan tehdä. Nyt kun olen täällä ja olen päässyt kokeilemaan työtä kotihoidossa, tiedän tehneeni oikean valinnan.”
Aiemmassa työssäni rakastin eniten juuri asiakkaista huolehtimista, joten nähdessäni tämän tilaisuuden tiesin, että tätä haluan tehdä.
Faye Galaraga
Kohdemaa valikoitui koulutustason ja tasapainon vuoksi
Suomi valikoitui kohdemaaksi muun muassa hyvän maineensa takia. Osa haastateltavista oli selannut eri vaihtoehtoja Facebookissa ja päätynyt hakemaan mukaan, Lovelyne puolestaan oli hakenut Suomeen työskentelemään ensimmäisen kerran jo useita vuosia sitten ja sai nyt yhteydenoton aiemman hakemuksensa johdosta.
Roselle ei juuri tuntenut Suomea ennen hakeutumispäätöstään, mutta sanoo positiivisten hakutulosten muun muassa hyvästä koulutustasosta vaikuttaneen valintaan. Haasteitakin on ollut, mutta sitä hän osasi myös odottaa: “Prosessi oli kokonaisuudessaan hyvin nopea, noin neljä kuukautta. Suomen kieli on vaikea oppia, mutta koen, että tämä on normaalia – sama tilanne oli, kun muutin Arabiemiirikuntiin työskentelemään ja täytyi osata arabiaa. Minun pitää Suomessa haastaa itseäni oppimaan kieltä, mutta se on hyvä haaste”, Roselle toteaa.
Koko ryhmä nostaa esiin työn ja vapaa-ajan tasapainon, joka heidän mielestään toteutuu Suomessa hyvin. Kehuja kerää myös mahdollisuus tehdä palkallista keikkatyötä opintojen ohessa sekä työharjoittelussa havaittu työpaikkojen matalampi hierarkia: “Työharjoittelussa esimieheni tekee myös käytännön työtä kanssamme aina syöttämisestä siivoamiseen”, Lovelyne kiittää. Aiempi hoitotyön tausta on antanut kaikille hyvää pohjaa opintoihin, ja oppitunneilla käydyt aiheet on koettu enimmäkseen tutuiksi. Opiskelu koetaan täällä myös käytännönläheisemmäksi, mikä kerää ryhmältä kehuja. Lovelynen mukaan teoria ja käytäntö ovat Saskyn opetuksessa tasapainossa.
Haastavimmaksi puoleksi kaikki nostavat kielen oppimisen, joka koetaan tärkeäksi asiakastyötä silmällä pitäen. Motivaatio oppimiseen on kuitenkin korkealla, koska vakituinen työ Suomessa kiinnostaa – oppimista he pyrkivät itse edistämään puhumalla kaikissa tilanteissa suomea, ja toivovat jatkossa myös opintoja kehitettävän siihen suuntaan, että kielen oppimiselle on enemmän aikaa.
Minun pitää Suomessa haastaa itseäni oppimaan kieltä, mutta se on hyvä haaste.
Roselle Bagabaldo
Tulevaisuuden toiveena vakituinen työ
Jatkossa ryhmä toivoo saavansa vakituisen työpaikan Suomesta hoitoalalla, ja osa on jo ehtinyt tehdä työsopimuksen valmistumisen jälkeiselle ajalle. Vaihtoehtona on myös opintojen jatkaminen oppisopimuksella. He suosittelevat vastaavaa tilaisuutta sekä opiskelua Saskyssa kaikille kiinnostuneille, mutta painottavat, että haasteitakin varmasti ilmenee: “Missä tahansa maassa olisi stressaavaa, kun kieli on vieras eikä kommunikointi onnistu. Tälle kannattaa kuitenkin antaa aikaa”, Upeksha toteaa.
Rosellen mukaan innokkaita osallistujia voisi olla esimerkiksi Filippiineillä enemmänkin, mutta koska lähteminen vaatii resursseja, kaikille se ei ole mahdollista. Vieraassa maassa opiskelu vaatii ryhmän mukaan hakijalta myös omaa ongelmanratkaisukykyä. Kaikki myös yhtyvät kehotukseen siitä, ettei kannata panikoida ongelmien ilmetessä, vaan antaa sopeutumiselle aikaa: “Olemme esimerkki siitä, että vaikka alku ei välttämättä ole helppo, olemme kuitenkin nyt valmistumassa – me pystyimme siihen, joten niin pystyvät muutkin”, Faye kannustaa.
Uusi ryhmä kansainvälisiä sotealan opiskelijoita aloitti Saskyn Tampereen palvelualan ammattiopistolla jälleen elokuussa 2023 ja jatkossa koulutusmallia laajennetaan mahdollisesti myös muille aloille.