Siirry sisältöön

3D-tulostus ja mallintaminen

Taideteollisuusalan perustutkinto | Artesaani | Tuotteen valmistuksen osaamisala

Henkilö tekee tietokoneella 3D-suunnittelua, etualalla pöydän päällä näkyy suunnitelman mukainen esine, joka on tulostettu 3D-tekniikalla.
Oppilaitos:
Sasky Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, Ikata
Koulutustyyppi:
Ammatillinen perustutkinto
Teemat:
Taidealat
Hakutyyppi:
Jatkuva haku, Yhteishaku

3D -tulostus ja mallinnus – tätä päivää ja tulevaisuutta

3D -tulostusta voidaan tehdä useilla eri materiaaleilla, yleisimmin käytössä ovat erilaiset muoviseokset ja metallit. Tekniikkaa voidaan hyödyntää moniin eri tarkoituksiin, kuten tuotteiden ja niiden osien valmistukseen, varaosien tekemiseen ja prototyyppien valmistukseen. Tekniikalla voidaan valmistaa kappaleita, joiden valmistaminen olisi muuten vaikeaa tai jopa mahdotonta.

3D -tulostuksen ja mallintamisen artesaani tekee tuotesuunnittelua ja tuotteita hyödyntäen eri tulostustekniikoita kuten FDM, SLA, SLS, SLM ja materiaaliruiskutus. Lisäksi hän osaa valmistaa malleja ja tuotteiden prototyyppejä käsityövälineillä ja koneilla.

3D -tulostuksen ja mallintamisen artesaanit työllistyvät esimerkiksi teollisuuteen tuotekehitystehtäviin, muotoilu- ja arkkitehtitoimistoihin, museoihin, TV:n ja teatterien tarpeistoihin ja lavasteiden valmistajiksi sekä yrittäjiksi. Opinnot antavat myös hyviä valmiuksia muotoilun jatko-opintoihin korkeakouluissa.

Koulutukset jatkuvassa haussa

 • Taideteollisuusalan perustutkinto, 3D-tulostus ja mallintaminen

  Paikkakunta
  Ikaalinen
  Hakuaika
  05.02.2024 — 31.12.2024
  Koulutus alkaa
  5.8.2024
  Lisätietoa

  3D -tulostuksen ja mallintamisen artesaani tekee tuotesuunnittelua ja tuotteita hyödyntäen eri tulostustekniikoita, kuten FDM, SLA, SLS, SLM ja materiaaliruiskutus. Lisäksi hän valmistaa malleja ja tuotteiden prototyyppejä käsityövälineillä ja koneilla.

  Ammatissa tarvitaan visuaalista silmää, kädentaitoja ja kolmiulotteista hahmotuskykyä.

  3D -tulostuksen ja mallintamisen artesaaneja työskentelee tuotekehitystehtävissä teollisuudessa, muotoilu- ja arkkitehtitoimistoissa, museoissa, tv:n ja teatterien tarpeistossa ja lavasteiden valmistajina sekä yrittäjinä.

  Koulutukseen pääset tutustumaan Instagramissa ikaalinen_3d_koulutus

  Kustannukset
  Kustannuksia syntyy ammattialasta riippuen mm. koulumatkoista, työvaatteista, -jalkineista ja -välineistä, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista ja opintokäynneistä. Opiskeltavasta tutkinnosta riippuen kustannukset vaihtelevat paljon. Koulutus on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan. Oppivelvollisuutta laajennettaessa laajenee opiskelijan oikeus maksuttomaan toisen asteen koulutukseen. Toisen asteen koulutuksen maksuttomuus koskee henkilöitä, joiden perusopetuksen suorittaminen päättyy 31.12.2020 jälkeen ja siirtyvät syksystä 2021 alkaen perusopetuksesta toiselle asteelle tai valmistavaan opetukseen. Maksuttoman koulutuksen piiriin kuuluvalle opiskelijalle ammatillisessa koulutuksessa maksuttomia ovat: välttämättömät opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muu materiaali, opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet, vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat, joka toteutetaan nykyisen koulumatkatukijärjestelmän puitteissa.
  Muuta huomioitavaa
  Kaikki hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, joka sisältää haastattelun ja ammattialakohtaiset tehtävät. Ennakkotehtävän löydät täältä https://sasky.fi/oppilaitokset/ikaalisten-kasi-ja-taideteollisuusoppilaitos/ennakkotehtavat/
  Jatko-opintomahdollisuudet
  Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Kenelle koulutus sopii?

3D -tulostuksen ja mallintamisen artesaaniopinnoissa ja ammateissa tarvitaan visuaalista silmää, kädentaitoja ja kolmiulotteista hahmotuskykyä. Kaikki hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, joka sisältää haastattelun ja ammattialakohtaiset tehtävät.

Koulutuksen sisältö

Tutkinto koostuu tuotesuunnittelusta, mallien ja prototyyppien valmistuksesta, 3D -tulostustekniikoista, luonnosten, esityskuvien ja mallien tekemisestä kuvallisin esitystekniikoin sekä kuvankäsittely- ja 3D -mallinnusohjelmia ja 3D -tulostuslaitteita käyttäen.

Koulutuksen kustannukset

Koulutus on maksutonta, kustannuksia saattaa tulla jonkin verran työkaluista, työvaatteista, materiaaleista jne. niille, jotka eivät ole maksuttoman toisen asteen koulutuksen piirissä

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Muuta huomioitavaa

Kaikki hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, joka sisältää haastattelun ja ammattialakohtaiset tehtävät.

Ennakkotehtävän löydät täältä

Lisätietoja antaa:

Opintotoimisto:
puh. 044 755 4532
ikata@sasky.fi