Uusia osaajia ravitsemisalalle kielituetusti
Ravintola- ja cateringalan perustutkinto | Tutkinnon osa
- Oppilaitos:
- Sasky Vammalan ammattikoulu
- Koulutustyyppi:
- Ammatillinen perustutkinto, Osatutkinto
- Teemat:
- Ravintola- ja catering-ala
- Hakutyyppi:
- Jatkuva haku
Opiskele ravitsemisalaa ja vahvista suomen kielen osaamistasi Sastamalassa
Koulutuksessa saat kielituetusti taidot työskennellä ravitsemisalalla erilaisissa kahvila- tai palvelukeittiön tehtävissä. Lisäksi koulutuksessa tuetaan suomen kielen osaamistasi sekä taitojasi toimia suomalaisessa yhteiskunnassa ja työelämässä.
Koulutus kestää 6 kuukautta tai henkilökohtaisen suunnitelmasi (HOKS) mukaan. Opetus tapahtuu lähiopetuksena Sasky Vammalan ammattikoululla. Koulutukseen kuuluu myös oppimista työpaikalla koulutussopimuksella.
Koulutukset jatkuvassa haussa
-
Ravitsemisalan osaajaksi kielituetusti
- Hakuaika
- 09.12.2024 — 07.01.2025
- Koulutus alkaa
- 13.1.2025
Lisätietoa
Koulutuksessa saat kielituetusti taidot työskennellä ravitsemisalalla erilaisissa kahvila- tai palvelukeittiön tehtävissä. Lisäksi koulutuksessa tuetaan suomen kielen sekä yhteiskunta- ja työelämäosaamisen kehittymistä.
Opiskeluaika on 6 kuukautta tai HOKS:n (henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman) mukaan.
Koulutus tapahtuu lähiopetuksena Sasky Vammalan ammattikoululla, Ratakatu 5, ja sisältää myös työelämässä oppimista koulutussopimuksella.
Koulutuksen tavoite on suorittaa ravintola- ja cateringalan perustutkinnon osista joko ”Kahvilapalvelut” (15 osaamispistettä) tai ”Palvelukeittiön toiminnot” (15 osaamispistettä) sekä paikallinen tutkinnon osa ”Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen” (15 osaamispistettä). Suoritat yhteensä 30 osaamispisteen kokonaisuuden. Tämä koulutus sisältää S2-suomen kielen opetusta.
Suoritettuasi ”Kahvilapalvelut” tutkinnon osan voit työllistyä esimerkiksi kahviloihin tai liikenneasemille. ”Palvelukeittiön toiminnot” tutkinnon osan suoritettuasi voit työllistyä muun muassa oppilaitoksien ja päiväkotien keittiöihin, sairaaloiden keittiöihin tai henkilöstöravintolaan.
Työelämässä oppiminen on oleellinen osa koulutusta ja tutkinnon osien näytöt suoritetaan työelämässä. Koulutus on kokopäiväistä ja se sisältää lähiopetusta, itsenäisiä tehtäviä ja työpaikalla järjestettävää koulutusta viitenä päivänä viikossa. Ammatillista opetusta on kolmena päivänä viikossa ja S2-opetusta kahtena päivänä viikossa.
Kustannukset
Koulutus on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan. Kustannuksia syntyy matkoista kouluun ja työelämäpaikkaan.
Jatko-opintomahdollisuudet
Voit jatkaa opintona suorittamalla lisää tutkinnon osia ravintola- ja cateringalan perustutkinnosta.
Koulutus on tarkoitettu sinulle, maahan muuttaneelle, joka haluat opiskella ravitsemisalaa ja tarvitset opiskelun tueksi myös suomen kielen opetusta. Ravitsemisalalla on monipuolisesti erilaisia työtehtäviä, joihin saat valmiuksia tässä koulutuksessa. Voit suuntautua joko kahvilapalveluihin tai palvelukeittiön toimintoihin. Lisäksi saat S2-opetusta sekä kehität yhteiskunta- ja työelämäosaamistasi.
Kenelle koulutus sopii?
Koulutus on tarkoitettu sinulle, maahan muuttaneelle, joka haluat opiskella ravitsemisalaa ja tarvitset opiskelun tueksi myös suomen kielen opetusta. Ravitsemisalalla on monipuolisesti erilaisia työtehtäviä, joihin saat valmiuksia tässä koulutuksessa. Voit suuntautua joko kahvilapalveluihin tai palvelukeittiön toimintoihin. Lisäksi saat S2-opetusta sekä kehität yhteiskunta- ja työelämäosaamistasi.
Opiskelijavalintaan sisältyy haastattelu, joka järjestetään 9.1.2025
Koulutuksen sisältö
- Kahvilapalvelut 15 osp
- kahvi- ja juomatuotteiden valmistus
- suolaisten ja makeiden kahvileipien valmistus
- asiakaspalvelu- ja tarjoilutilanteet
- kassatyöskentely
- astia- ja jätehuolto
- työ- ja asiakastilojen siistiminen
- erityisruokavalioiden tuntemus
- kahvilatuotteiden ulosmyynti ja pakkaus
- hygieniaosaaminen
- työelämäjakso
tai
- Palvelukeittiön toiminnot 15 osp
- työ- ja asiakastilojen kunnostaminen ja siistiminen
- ruokien kypsennys tai kuumennus
- ruokien laittaminen tarjolle ja jakaminen
- astia- ja jätehuolto
- aamiais- ja välipalatuotteiden sekä lisäkkeiden ja leivonnaisten valmistaminen
- erityisruokavalioruokien valmistaminen tai muuntaminen
- asiakaspalvelu
- ruoka- ja tapakulttuurin sekä ravitsemussuositusten tuntemus
- hygieniaosaaminen
- työelämäjakso
ja
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen 15 osp (paikallinen tutkinnon osa)
- suomalaisessa yhteiskunnassa toimiminen
- yhteiskunnan palvelujen käyttö ja kuluttajana toimiminen
- alan työmarkkinatilanne ja työsopimus
- työyhteisön osana ja jäsenenä toimiminen
- työelämän vuorovaikutustaidot
- alan kansalliset ja kansainväliset työmarkkinat sekä alan yhteiskunnallinen merkitys
- kansantalous
Koulutuksen kustannukset
Koulutus on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan. Kustannuksia syntyy matkoista kouluun ja työelämäpaikkaan.
Muuta huomioitavaa
Opetusryhmä toteutuu, mikäli opiskelijoita on ryhmässä vähintään viisi.
Lisätietoja antaa
-
Harri Pääkkönen
Opinto-ohjaaja
Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, Vammalan ammattikoulu
-
Riina Sunila
Koulutuspäällikkö
Karkun kotitalous- ja sosiaalialan oppilaitos, Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, Vammalan ammattikoulu