Siirry sisältöön

IT-tukihenkilö

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

Vaalea tietokoneen näppäimistö tummalla pöydällä, taustalla näkyy valoa, tietokoneen hiiri, johtoja ja näytön jalusta.
Oppilaitos:
Sasky Huittisten ja Kokemäen oppilaitos, Huittinen, Sasky Ikaalisten kauppaoppilaitos, Sasky Mäntän seudun koulutuskeskus, Sasky Tampereen palvelualan ammattiopisto
Koulutustyyppi:
Ammatillinen perustutkinto
Teemat:
ICT, tieto- ja viestintätekniikka
Hakutyyppi:
Jatkuva haku, Yhteishaku

IT-tukihenkilöksi lähiopetuksena tai verkko-opetuksena!

Tieto– ja viestintätekniikan perustutkinnon suorittaneella on tieto- ja viestintätekniikan tehtävissä edellytetty ammattitaito ja tutkinnon suorittanut osaa toimia yhteistyökykyisesti tieto- ja viestintäteknisessä ympäristössä. Hän osaa käyttää alan sanastoa, selvittää asiakkaan tarpeita ja tehdä asiakaslähtöisiä ratkaisuja tieto- ja viestintäteknisiin tehtäviin liittyen. Hän varmistaa, että työn lopputulos vastaa työlle asetettuja vaatimuksia.

IT-tukihenkilö osaa toimia työasemien, verkko- ja lisälaitteiden sekä toimialueiden muodostamassa tieto- ja viestintäteknisessä ympäristössä. Hän toimii osana tietohallintoa sekä auttaa käyttäjiä erilaisissa teknisissä ongelmissa asiakkaan tiloissa tai etäyhteyden välityksellä.

Koulutukset yhteishaussa

  • Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

    Paikkakunta
    Tampere,Huittinen,Sastamala,Ikaalinen,Mänttä-Vilppula
    Hakuaika
    18.02.2025 — 18.03.2025
    Lisätietoa

    Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnossa opiskelet tehtävissä edellytettyä ammattitaitoa ja osaat toimia yhteistyökykyisesti tieto- ja viestintäteknisessä ympäristössä. Opit käyttämään alan sanastoa, osaat selvittää asiakkaan tarpeita ja tehdä asiakaslähtöisiä ratkaisuja tieto- ja viestintäteknisiin tehtäviin liittyen. Varmistat että lopputulos vastaa työlle asetettuja vaatimuksia.

    Saskyssa voit kouluttautua IT-tukihenkilöksi Huittisissa, Ikaalisissa, Mäntässä ja Tampereella sekä ohjelmistokehittäjäksi Tampereella. Hyvinvointiteknologia-asentajaksi voit kouluttautua Sastamalassa Karkussa.

    Hyvinvointiteknologia-asentaja osaa toimia sosiaali- ja terveysalan toimintaperiaatteiden ja arvojen mukaan. Hän osaa asentaa turvalaite- ja hyvinvointiteknologiajärjestelmiä sekä hyödyntää hyvinvointiteknologiaa asiakkaan toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Hän varmistaa laitteiden turvallisen käytön ja opastaa asiakasta niiden käytössä.

    IT-tukihenkilö osaa toimia työasemien, verkko- ja lisälaitteiden sekä toimialueiden muodostamassa tieto- ja viestintäteknisessä ympäristössä. Hän toimii osana tietohallintoa sekä auttaa käyttäjiä erilaisissa teknisissä ongelmissa asiakkaan tiloissa tai etäyhteyden välityksellä. IT-tukihenkilö pitää kunnossa tietojärjestelmiä, ratkaisee ongelmatilanteita, opastaa käyttäjiä ohjelmien ja laitteiden käytössä sekä myy ja markkinoi alan tuotteita. Ammatissa tarvitaan hyvää teknistä osaamista, palveluhenkisyyttä ja yhteistyötaitoja.

    Ohjelmistokehittäjä toimii koodaajana erilaisessa projekteissa, jossa hän on osa ohjelmistojen toteutustiimiä. Koodauksen lisäksi hän hallitsee tietokoneen rakenteet sekä yleisimmät käyttöjärjestelmät ja ohjelmat. Ohjelmistokehittäjä työskentelee tietotekniikka-alan yrityksissä, jotka tekevät ohjelmistoja, tarjoavat tietotekniikan käyttämiseen liittyviä palveluja ja konsultointia, tietokantapalveluja sekä sisällöntuotantoa.

    Alalla tarvittavia ominaisuuksia

    * palveluhenkisyys

    * tietotekninen osaaminen

    * ongelmanratkaisutaidot

    * yhteistyötaidot


    Työpaikkoja

    * yritykset

    * alan kaupat

    * kunnat ja muut julkiset laitokset

    * tietoturva-alan yritykset

    * tietoliikenneoperaattorit

Koulutukset jatkuvassa haussa

  • Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, it-tukihenkilö, lähiopetus

    Paikkakunta
    Ikaalinen
    Lisätietoa

    Tutkinnon perusteet uudistuvat 1.8.2020. Datanomin tutkintonimike poistuu ja tilalle tulee viisi uutta tutkintonimikettä. Ikaalisten kauppaoppilaitoksessa voit opiskella syksystä alkaen IT-tukihenkilöksi.
    IT-tukihenkilö pitää kunnossa tietojärjestelmiä, osallistuu käyttäjien koulutukseen, myy ja markkinoi alan tuotteita. Ammatissa tarvitaan hyvää teknistä osaamista, palveluhenkisyyttä ja yhteistyötaitoja.

    IT-tukeja työskentelee tietotekniikka-alan yrityksissä, jotka tekevät ohjelmistoja, tarjoavat tietotekniikan käyttämiseen liittyviä palveluja ja konsultointia, tietokantapalveluita sekä sisällön tuotantoa.

    Kustannukset
    Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista (esim. läppäri ja kuulokkeet), opintokäynneistä. Opiskeltavasta tutkinnosta riippuen kustannukset vaihtelevat paljon. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan Kela-kortilla koulun ruokalasta.
    Jatko-opintomahdollisuudet
    Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
  • Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto (verkkototeutus)

    Paikkakunta
    Verkkototeutus – Mänttä-Vilppula
    Hakuaika
    13.01.2025 — 30.04.2025
    Lisätietoa

    Haku on auki elokuussa 2025 alkavaan ryhmään. Aloituspaikkoja on 30. Haku suljetaan, kun ryhmä tulee täyteen.

    Pääsyvaatimuksena verkko-opintoihin on toisen asteen tutkinto (lukio tai ammatillinen perustutkinto 120 ov/180 osp).

    Tarkemman kuvauksen tutkinnon muodostumisesta löydät ePerusteet – palvelusta, https://eperusteet.opintopolku.fi.

    IT-tukihenkilö osaa toimia työasemien, verkko- ja lisälaitteiden sekä toimialueiden muodostamassa tieto- ja viestintäteknisessä ympäristössä. Hän toimii osana tietohallintoa sekä auttaa käyttäjiä erilaisissa teknisissä ongelmissa asiakkaan tiloissa tai etäyhteyden välityksellä. Koulutuksessa on mahdollista valita erilaisia suuntautumisvaihtoehtoja esim. mediapainotteinen, it-tukipainotteinen ja ohjelmointipainotteinen polku. On myös mahdollista suuntautua IT-alalla yrittämiseen liittyviin opintoihin.

    – Opiskelu verkkoympäristössä on paikasta riippumatonta, joten voit opiskella myös työn ohessa.
    – Ohjaus tapahtuu verkossa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan ja lähitapaamisia järjestetään tarvittaessa.
    – Verkko-opiskelu sisältää yhdessä tiimin kanssa oppimista ja itsenäistä opiskelua.
    – Opiskeluun sisältyy pakollista työpaikalla tapahtuvaa oppimista, jota voi kertyä myös omalla työpaikallasi tutkinnon osien sisällöstä riippuen. Myös näytöt annetaan työpaikalla.
    – Opiskeluaika määritellään opiskelijan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan.
    – Opiskelijalla on oltava ennen opintojen alkua riittävän tehokas kannettava tietokone (tukee 64 bittisten järjestelmien virtualisointia), internetyhteys, kuulokemikrofoni sekä webkamera.

    Kustannukset
    Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija hankkii tietokoneen sekä tarvittavat lisälaitteet.
    Muuta huomioitavaa
    Hakemuksesi käsitellään ja sinuun ollaan yhteydessä tekstiviestillä tai sähköpostilla noin viikon sisällä siitä, kun olet toimittanut todistukset oppilaitokselle. Liitä todistukset hakulomakkeelle pdf-muodossa, vain pdf-muodossa olevat liitteet hyväksytään. Saat ennakkotehtävän sähköpostilla. Hakijat kutsutaan verkkohaastatteluun ennen valintaa. Haastattelut pidetään 14.3.2025 kello 8.00 ja 8.5.2025. Opintojen aloituspäivä on verkossa. Lähipäiviä opetuksessa pidetään tarvittaessa.
    Jatko-opintomahdollisuudet
    Ammatilliset perustutkinnot antavat jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisäksi voi kouluttautua suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
  • Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

    Paikkakunta
    Mänttä-Vilppula
    Hakuaika
    01.01.2025 — 31.12.2025
    Lisätietoa

    Mäntän seudun koulutuskeskuksessa voit opiskella IT-tukihenkilöksi.

    Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon suorittaneella on tieto- ja viestintätekniikan tehtävissä edellytetty ammattitaito ja tutkinnon suorittanut osaa toimia yhteistyökykyisesti tieto- ja viestintäteknisessä ympäristössä. Hän osaa käyttää alan sanastoa, selvittää asiakkaan tarpeita ja tehdä asiakaslähtöisiä ratkaisuja tieto- ja viestintäteknisiin tehtäviin liittyen. Hän varmistaa, että työn lopputulos vastaa työlle asetettuja vaatimuksia.

    IT-tukihenkilö osaa toimia työasemien, verkko- ja lisälaitteiden sekä toimialueiden muodostamassa tieto- ja viestintäteknisessä ympäristössä. Hän toimii osana tietohallintoa sekä auttaa käyttäjiä erilaisissa teknisissä ongelmissa asiakkaan tiloissa tai etäyhteyden välityksellä.

    Kustannukset
    Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.
    Muuta huomioitavaa
    Koulutukseen on jatkuva haku. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa. Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana.
    Jatko-opintomahdollisuudet
    Ammatilliset perustutkinnot antavat jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisäksi voi kouluttautua suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
  • Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, IT-tukihenkilö, Lähiopetus

    Paikkakunta
    Huittinen
    Hakuaika
    04.03.2024 — 30.09.2024
    Koulutus alkaa
    5.8.2024
    Lisätietoa

    IT-tukihenkilö pitää kunnossa tietojärjestelmiä, ratkaisee ongelmatilanteita, opastaa käyttäjiä ohjelmien ja laitteiden käytössä sekä myy ja markkinoi alan tuotteita. Ammatissa tarvitaan hyvää teknistä osaamista, palveluhenkisyyttä ja yhteistyötaitoja.

    IT-tukihenkilön työpaikkoja tarjoavat ICT-palveluyritykset, tietoturva-alan yritykset, tietoliikenneoperaattorit sekä alan kaupat. Työpaikkoja on myös laitteiden asennukseen, huoltoon ja korjaukseen erikoistuneissa yrityksissä. Lähes kaikissa organisaatioissa tarvitaan alan osaajia tietojärjestelmien ylläpitoon, käytön tukeen sekä tietopalvelu- ja hallinnollisiin tehtäviin.

    Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet (pohjakoulutusvaatimuksena peruskoulu). Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti samana vuonna peruskoulunsa päättävät. Koulutukseen voi tulla myös suorittamaan alan keskeneräiset opinnot loppuun tai hakeutua opiskelemaan tutkinnon osia.

    Opintojen aikana opitaan muun muassa tietokoneen ja käyttöjärjestelmien perustoiminta, verkon perusrakenteet, laite- ja ohjelmisto-ongelmien ratkaisemista, työn automatisointia komentokielien ja ylläpito-ohjelmien avulla. Koulutuksessa on mahdollisuus suorittaa pelivalmennusta sisältävä eSports -tutkinnon osa.

    Tutkintoon sisältyy myös työpaikalla tapahtuvaa oppimista, josta sovitaan työpaikan kanssa koulutussopimuksella tai oppisopimuksella. Koulutuksen alussa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa otetaan huomioon myös opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen.

    Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimus- tai työvoimakoulutuksena.

    Kustannukset
    Opiskelu on maksutonta. Oppikirjat ja muun opiskelumateriaalin opiskelijat kustantavat itse.

Kenelle koulutus sopii?

Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet (pohjakoulutusvaatimuksena peruskoulu).
Sasky Mäntän seudun koulutuskeskuksen verkko-opintoihin pohjakoulutusvaatimuksena on lukio tai ammatillinen perustutkinto.

Koulutuksen sisältö

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).

Tarkemman kuvauksen tutkinnon muodostumisesta löydät ePerusteet – palvelusta.

Tutkintoon sisältyy myös työpaikalla tapahtuvaa oppimista, josta sovitaan työpaikan kanssa koulutussopimuksella tai oppisopimuksella. Koulutuksen alussa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa otetaan huomioon myös opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen. HOKSissa sovitaan opinnoista ja niiden suorittamistavoista sekä mahdollisista tukitoimista.

Kustannukset opiskelijalle

Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Muuta huomioitavaa

Tutkinnon perusteet uudistuivat 1.8.2020. Datanomin tutkintonimike poistui.

Muuta huomioitavaa Mänttä-Vilppula verkko-opinnot

– Opiskelu verkkoympäristössä on paikasta riippumatonta, joten voit opiskella myös työn ohessa.
– Ohjaus tapahtuu verkossa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan ja lähitapaamisia järjestetään tarvittaessa.
– Verkko-opiskelu sisältää yhdessä tiimin kanssa oppimista ja itsenäistä opiskelua.
– Opiskeluun sisältyy pakollista työpaikalla tapahtuvaa oppimista, jota voi kertyä myös omalla työpaikallasi tutkinnon osien sisällöstä riippuen. Myös näytöt annetaan työpaikalla.
– Opiskeluaika määritellään opiskelijan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan.
– Opiskelijalla on oltava ennen opintojen alkua riittävän tehokas kannettava tietokone (tukee 64 bittisten järjestelmien virtualisointia), internetyhteys, kuulokemikrofoni sekä webkamera.

Hakemuksesi käsitellään ja sinuun ollaan yhteydessä tekstiviestillä tai sähköpostilla noin viikon sisällä siitä, kun olet toimittanut todistukset oppilaitokselle. Liitä todistukset hakulomakkeelle pdf-muodossa, vain pdf-muodossa olevat liitteet hyväksytään. Saat ennakkotehtävän sähköpostilla. Hakijat kutsutaan verkkohaastatteluun ennen valintaa.

Tammikuussa 2025 alkavan ryhmän hakijoiden haastattelut
to 24.10.2024 klo 8 ja 12
to 12.12.2024 klo 8 ja 12

Opintojen aloituspäivä on verkossa.

Lähipäiviä opetuksessa pidetään tarvittaessa.

Muuta huomioitavaa Tampere

Tampereella tutkinto suoritetaan lähiopetuksessa (ei verkko-opintomahdollisuutta).
Seuraava aloitus elokuussa 2024.
Hakuajankohta 8.1.2024-31.3.2024.
Haastattelut ja valinnat tehdään huhtikuun aikana.

Lisätietoa antaa Mänttä-Vilppulassa:

Lisätietoa antaa Ikaalisissa:

Lisätietoa antaa Huittisissa:

Lisätietoa antaa Tampereella: