Lauri Kärkkäinen | Taitaja-finalisti
18-vuotias hämeenkyröläinen Lauri Kärkkäinen edustaa Saskya toukokuussa järjestettävissä ammattitaidon SM-kilpailuissa. Hämeenkyrössä ajoneuvoalaa opiskeleva Lauri on yksi kahdeksasta ajoneuvotekniikan lajin finalisteista.

Taitaja-kisoista kohti tulevaisuutta autoalalla
Opiskelen nyt kolmatta vuotta ajoneuvoalaa Sasky Ammatti-instituutti Iisakissa, valmistun keväällä 2025. Tulin opiskelemaan suoraan peruskoulusta, kun autohommat alkoivat kiinnostaa. Sasky oli minua lähin opiskelupaikka autoalalla, joten opiskelupaikan valinta oli helppo tehdä. En ollut aiemmin juuri autojen kanssa touhunnut, mutta kaksipyöräisiä moottoriajoneuvoja olin harrastanut. Tämä ala ei vaadi aiempaa kokemusta, mutta siitä voi olla hyötyä opinnoissa.
Käytännön tekemistä ja hyvää yhteishenkeä
Autoalan opiskelu on vastannut odotuksiani. Ehkä sähköpuolen asiat ovat vaatineet eniten perehtymistä, sillä vianmääritys voi olla haastavaa. Mekaaniset viat löytyvät usein helpommin, mutta sähköviat voivat olla monimutkaisempia. Nekin kyllä oppii, kun asioihin paneutuu kunnolla.
Parasta opiskelussa on ollut rento tekemisen meininki. Täällä ei tarvitse vain istuskella, vaan pääsee oikeasti tekemään hommia.
Itse pidän enemmän vikojen korjaamisesta kuin niiden etsimisestä – se on suoraviivaisempaa. Vian löytäminen on tärkeää, jotta saadaan asiakkaalle ja asentajalle selvyys vian laajuudesta, selvästä tai mahdollisesta vian aiheuttajasta ja sitä kautta arvio korjauskustannuksista ja korjaukseen vaadittavasta ajasta.
Onnistumisen tunne tulee etenkin silloin, kun on saanut hankalan vian löydettyä autosta, johon on käyttänyt paljon aikaa ja pitkäjänteisyyttä ja siitä, että saa korjattua sen vian ja auto toimii jälleen normaalisti.

Käytännön harjoittelusta suoraan työelämään
Tähän mennessä olen ollut kahdella eri työelämäjaksolla ja kolmas on vielä edessä keväällä. Viime kesänä pääsin harjoittelupaikkaan kesätöihin ja sama paikka odottaa myös tulevana kesänä valmistumisen jälkeen. Olen jo kysellyt mahdollisuuksia jäädä yritykseen töihin pidemmäksikin aikaa, mutta mitään varmaa ei ole vielä sovittu. Toisaalta tunnen paikan hyvin, ja he tietävät, mitä osaan ja miten työskentelen, joten näen mahdollisuudet ihan hyvinä.
Taitaja-kilpailu – iso askel uralla eteenpäin
Lähdin mukaan Taitaja-kilpailuun opettajan suosituksesta, autoalan semifinaalit järjestettiin Helsingissä. Luokaltamme osallistui muitakin, mikä teki kokemuksesta mukavamman. Kilpailuun osallistuminen ei kaduta – päinvastoin, finaalipaikka on iso juttu! En vielä tarkalleen tiedä, mitä finaalilta odottaa, mutta hyvä niin – ei tarvitse jännittää liikaa. Taitaja on iso tapahtuma, ja kilpailutilanteessa paineet voivat olla kovat. Silti tässä ei ole mitään hävittävää, vaan voin jo tässä vaiheessa olla ylpeä siitä, että olen Suomen kahdeksan parhaan joukossa omassa lajissani. Tavoitteeni on, etten jäisi finaalissa viimeiseksi.
Kun kerroin työnantajalleni, että pääsin finaaliin, he olivat asiasta innoissaan. Yrityksessä arvostetaan Taitaja-kisoja, joten tästä voi olla hyötyä myös työpaikan kannalta.
Tulevaisuus – jatko-opintoja vai työelämää?
Olen miettinyt jatko-opintoja autoalalla, ja ammattikorkeakoulu on yksi mahdollisuus. Taitaja-finaalipaikasta voi olla hyötyä myös AMK-haussa, sillä finalisteille on oma sisäänottokiintiö.
Armeijaan menen tammikuussa 2026, ja haen ilmavoimiin mekaanikoksi. Sekin voisi avata mielenkiintoisia uramahdollisuuksia.

Suosittelen alaa, jos tykkäät tehdä käsillä
Autoala sopii ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita polttomoottoritekniikasta, mekaanisesta korjauksesta ja käsillä tekemisestä. Täällä on hyvä ja rento ilmapiiri ja tekemisen meininki.
Alalla tarvitaan hyviä hermoja ja teknistä ymmärrystä, jotta esimerkiksi sähkökaavioiden lukeminen ja moottorin toiminnan hahmottaminen onnistuvat. Vaikka aiempi kokemus on hyödyksi, täällä kyllä oppii kaiken tarvittavan.
Tällainen olen
Omia vahvuuksiani ovat päättäväisyys ja se, että teen kaiken niin hyvin kuin mahdollista. Periaatteenani on, että jos jotain hommaa aloitetaan, niin se tehdään kunnolla loppuun eikä jätetä puolitiehen.