Siirry sisältöön

#saskylaiset – Ansku toteutti pitkäaikaisen haaveensa

Anna-Liisa ”Ansku” Anttila opiskelee Saskyssa Osaralla erä- ja luonto-oppaaksi. Opinnot olivat Anskulle pitkäaikainen haave, jota hän päätti lähteä toteuttamaan heti 30 vuotta täytettyään. Opiskelupaikan valintaan vaikutti mm. koulutuksen sopiva sijainti.

Oranssiin anorakkiin ja mustaan lakkiin pukeutunut hymyilevä, silmälasipäinen henkilö seisoo puiden välissä ja katsoo suoraan kameraan.

Monipuolinen tausta tukee uutta suuntaa

Ennen eräopasopintoja Ansku on ehtinyt valmistumaan lavasterakennuksen ja restauroinnin artesaaniksi ja tehnyt töitä myös rakennusalalla. Kädentaidot ja käytännönläheisyys kulkevat mukana nykyisissäkin opinnoissa. Ansku kertoo olleensa lapsena partiossa ja teini-iästä lähtien vaellusharrastaja – pohjaa löytyy siis reippaasti, vaikka opintojen myötä onkin avautunut uusia näkökulmia ja tapoja toimia luonnossa.

Opinnot ovat ylittäneet odotukset

Erä- ja luonto-oppaaksi opiskelu on ollut Anskun mukaan juuri niin monipuolista kuin hän toivoikin. Opintoihin on sisältynyt muun muassa vaelluksia etelässä ja pohjoisessa, lajien tunnistusta ja lintuviikko. Yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista oli joulukuussa järjestetty talven erätaitoleiri, josta Ansku vain salaperäisesti naurahtaa, ettei siitä ole lupa kertoa enempää.

Vaellukset ja ohjaustaidot keskiössä

Vaikka vaeltaminen on ollut Anskulle tuttua jo pitkään, opintojen kautta hän on saanut erityisesti uutta oppia ohjaamisesta ja ryhmän johtamisesta – aiheista, joista hänellä ei ollut aiempaa kokemusta. Hän kokee, että aiempi retkeilytausta auttaa saamaan enemmän irti koulutuksesta, mutta alan ovet ovat auki myös sellaisille henkilöille, joilla ei aiempaa kokemusta ole.

Oranssiin anorakkiin ja mustaan lakkiin pukeutunut hymyilevä, silmälasipäinen henkilö nojaa osittain lahonneeseen puun runkoon keväisessä metsässä ja katsoo suoraan kameraan.

Tulevaisuuden suunnitelmissa vaelluskursseja ja varustepajoja

Valmistumisen jälkeen Ansku toivoo pääsevänsä ohjaamaan vaellus- ja retkeilykursseja. Häntä kiinnostavat myös varusteiden tekeminen ja huolto, joista hän voisi vetää kursseja – esimerkiksi rinkkojen valmistus on tällä hetkellä työn alla. Rinkan valmistuksesta, opinnoistaan ja muista eräilyyn liittyvistä asioista Ansku kertoo myös Instagram -tilillään @keltanenrinkka.

Luonto yhdistää erilaiset opiskelijat

Opiskelijaryhmässä on ollut eri-ikäisiä ja eri taustoista tulevia ihmisiä, mutta yhteinen kiinnostus luontoon on hitsannut porukan tiiviiksi. Ansku suosittelee aikuisopiskelua kaikille, joilla elämäntilanne sen mahdollistaa.

Sama arvopohja yhdistää meidän ryhmäämme.

Luontoon ja hyvinvointiin liittyvä viesti

Ansku kokee, että kiinnostus luontoa kohtaan on lisääntynyt – ja hyvä niin. Luonnon arvostaminen kasvaa, kun luonnossa vietetään aikaa.

Oranssiin anorakkiin, mustiin housuihin, vaelluskenkiin ja mustaan lakkiin pukeutunut silmälasipäinen istuu kaatuneen puunrungon päällä keväisessä metsässä ja katsoo poispäin kamerasta.

Vaikka taukopaikoilla on välillä ruuhkaa, on hienoa nähdä, että yhä useampi ihminen on löytänyt luonnon merkityksen hyvinvoinnille.

Vinkit vaelluskohteisiin Pirkanmaalla

Vaikka Ansku rakastaa pohjoisen vaelluksia – Korvatunturin maisemat jäivät erityisesti mieleen – hän antaa lämpimiä suosituksia myös Pirkanmaan kohteista: Birgitan polku, Seitseminen ja Helvetinjärvi tarjoavat sekä päiväretkiä että pidempiä reittejä. Paras vaellusaika on hänen mielestään elokuusta syyskuuhun.

Tutustu koulutukseen