Siirry sisältöön

#saskylaiset – Mesimaaria opiskelee erä- ja luonto-oppaaksi Osaralla

Mesimaaria  Lammi on Jyväskylästä kotoisin oleva luokanopettaja, joka päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ja lähti opiskelemaan erä- ja luonto-oppaaksi Saskyyn Osaralle. Hän on työskennellyt muun muassa Ruohonjuuressa ja nuorten liikunnan parissa Harrastamisen Suomen mallin hankkeessa, mutta luonto on aina ollut tärkeä osa hänen elämäänsä.

Punaiseen pipoon ja kaulahuiviin ja vihreään takkiin pukeutunut silmälasipäinen henkilö nojaa harmaan hirsirakennuksen seinään ja katsoo poispäin kamerasta.

Luonto on ollut minulle aina tärkeä asia. Olen nauttinut vaelluksista ja ulkoilusta, mutta elämässä on ollut aiemmin kaikkea muuta, eikä opiskelu alalle ole aiemmin ollut ajankohtainen asia. Nyt tuntui oikealta hetkeltä tarttua unelmaan ja kokeilla jotain uutta.

Opinnot alkoivat ystävän vinkistä – tämä oli aiemmin opiskellut Osaralla ja kertoi uudesta käynnistyvästä koulutuksesta. Päätös oli helppo, Mesimaaria kaipasi vaihtelua pitkään jatkuneeseen työhönsä ja mahdollisuutta syventyä luonnon ilmiöihin.

Monipuoliset opinnot ja joustavat mahdollisuudet

Opinnot ovat yllättäneet laajuudellaan. Vaikka retkeily ja erätaitojen harjoittelu – kuten tulenteko, suunnistus, eräruoan valmistus ja talviretkeily – ovat merkittävä osa koulutusta, Lammi on erityisesti innostunut luonnon tarkkailusta ja lajintuntemuksesta. Linnut, sienet, kasvit ja hyönteiset ovat alkaneet avautua aivan uudella tavalla.

Kevät on hienoa aikaa lintujen opiskeluun. Tänäänkin toisen korvan suunnalla siritti kiuru ja toisessa peipponen.

Punaiseen pipoon ja kaulahuiviin sekä vihreään takkiin pukeutunut silmälasipäinen henkilö seisoo koivun vieressä ja nojaa puun runkoon, hän katsoo maisemaa poispäin kamerasta, taustalla näkyy alkukeväistä metsää ja harmaa, hirsinen grillikotarakennus.

Osaralla erä- ja luonto-oppaaksi opiskelu on hyvin joustavaa – opiskelijat voivat valita opintojaksoja myös muista tutkinnoista, kuten luonto-ohjaajan tai luonnonvaratuottajan koulutuksista. Tämä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Mesimaaria on hyödyntänyt tätä mahdollisuutta erityisesti lajintuntemuksen syventämiseen.

Oppimisen iloa ja vahva yhteishenki

Opinnot Mesimaarialla kestävät kaksi vuotta, ja hän on toistaiseksi keskittynyt enemmän mm. lajituntemuksen opintoihin. Vaellukset ja fyysisesti vaativammat jaksot ovat edessä myöhemmin. Opiskelun ohella hän on tehnyt osa-aikaisesti töitä, mikä on onnistunut hyvin.

Täällä on todella hyvät ja asiantuntevat opettajat, ja etenkin sieniin, kasveihin ja villiyrtteihin liittyvä osaaminen on erittäin korkeatasoista.

Parhaaksi asiaksi opinnoissa Lammi mainitsee motivaation syttymisen ja jatkuvan oppimisen ilon – uuden lintulajin tunnistaminen ja muut uudet oivallukset tuovat onnistumisen tunteita. Myös ryhmän yhteishenki on ollut erinomainen: opiskelijat tulevat monenlaisista taustoista, mutta luonnon arvostus yhdistää.

Tulevaisuuden haaveena matalan kynnyksen luontotoiminta

Lammin suunnitelmat valmistumisen jälkeen eivät välttämättä suuntaudu pitkiin vaelluksiin, vaan hän haluaisi kehittää matalan kynnyksen luontotoimintaa esimerkiksi terapeuttien, mindfulness-ohjaajien ja improvisaatioteatterin ammattilaisten kanssa.

Punaiseen pipoon ja vihreään takkiin pukeutunut silmälasipäinen henkilö makoilee rennosti kannon päällä, nojaa päätään käsiensä varaan ja katsoo poispäin kamerasta, taustalla näkyy alkukeväistä metsää aurinkoisessa säässä.

Luontoon tutustuminen lisää myös sen arvostusta. Tämän koulutuksen myötä olen entistä vakuuttuneempi siitä, että meidän täytyy pitää huolta luonnostamme.

Lammin mukaan opiskelussa tärkeää on avoimuus, rentous ja halu oppia yrityksen ja erehdyksen kautta. Hän kannustaa muitakin tarttumaan mahdollisuuteen, jos uudet tuulet houkuttelevat.

Jos miettii, kannattaako lähteä opiskelemaan uutta – kannattaa. En ole katunut hetkeäkään.

Tutustu koulutukseen