#saskylaiset – Mikko Esko opiskelijatarina
Tappioista oppii enemmän kuin voitoista
Mikko Esko on yksi menestynein suomalainen lentopalloilija, joka toimii Valepassa joukkueen passarina sekä joukkueen kapteenina. Pelaamisen ja muun arjen ohella Mikko opiskelee parhaillaan liikunnan ja valmennuksen ammattitutkintoa. Koulutus toteutetaan Saskyn ja Kuortaneen urheiluopiston yhteistyöllä.
”Liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon voi suorittaa laajennetulla oppisopimuksella Kuortaneen urheiluopiston kanssa – ja näin usein tehdäänkin. Tutkinto on uudistettu ja siitä on tullut todella suosittu”, Susanna Pirttinen, Saskyn oppisopimus- ja työelämäpalveluiden koulutuspäällikkö kertoo.
Loppusuora häämöttää ja Mikolla opinnot ovat edenneet hyvin.
”Ajatus lähti siitä, että pelivuosia ei ole paljon jäljellä ja ura on loppupuolella. Aloin miettimään, että mikä olisi luonnollinen jatkumo pelaamisen jälkeen, jolloin valmentaminen alkoi tottakai kiinnostamaan. Oma vaimo on käynyt saman tutkinnon sekä Olli Kunnari (Valepan entinen pelaaja). Mietin, että minunkin olisi mahdollista käydä sama tutkinto ja onnistuihan se Saskyn kautta”, Mikko kertoo.
Yhteistyössä on voimaa
Kuortaneen urheiluopistolla starttasi lentopallovalmentajille suunnattu tutkintokoulutus ja Mikko Esko hyppäsi siihen mukaan. Opinnoissa hyvää on ollut se, että valmentamista on käyty laajemmin läpi lentopalloilun näkökulmasta. Mikko kertoo, että opinnot ovat antaneet paljon ajatuksia valmentajan näkökulmasta.
”Olen tehnyt valmentajuutta toistaiseksi vielä vähän ja haasteita ei ole toistaiseksi tullut vielä vastaan, mutta niitä vielä varmasti tulee. Jokainen valmentaja luo omanlaisensa valmentajafilosofiansa. Kaikki ovat erilaisia persoonaltaan ja kaikilla on ollut myös aikaisemmin erilaisia valmentajia. Minullakin on ollut erilaisia valmentajia ja huippuvalmentajiakin. Rakennan oman filosofiani omiin arvoihin pohjautuen”, Mikko kertoo.
Mikon mukaan valmentamisessa on sekä helppoja, että vaikeita osa-alueita. Silloin kuin peli sujuu hyvin, myös valmentaminen on helppoa. Välillä tulee myös hetkiä, kun pelaaminen on nihkeää ja vaikeaa. Silloin tarvitaan valmentajia. ”Ne ovat myös hetkiä, milloin valmentajakin voi oppia. Vanha sanonta tappioista oppii enemmän kuin voitoista pitää valmentamisessa paikkaansa”, Mikko jatkaa.
Lähijaksoja ja oman arjen sovittamista
Oppisopimuskoulutuksessa lähipäiviäkin mahtuu mukaan, vaikka sen rooli on pienemmässä osassa.
”Lähijaksot ovat olleet mukavia ja silloin näen paljon lentopallovalmentajia, joista suurin osa on liigavalmentajia. Porukan kanssa käydään paljon keskusteluita ja illalla saunassa jaetaan omia kokemuksia sekä vaihdetaan ajatuksia. Niiltä, joilla on ollut enemmän kokemusta valmentamisesta, on saanut hyviä oppeja ja ajatuksia omaan valmentamiseen”, Mikko kertoo.
Lähipäivien tarkoituksena ja merkityksenä on kohdata muita ja silloin tehdään myös paljon yhdessä
Susanna Pirttinen, Saskyn oppisopimus ja työelämäpalveluiden koulutuspäällikkö
Opintojen aikana pääsee myös tutkimaan ja vertailemaan muiden toimintaa. Mikko kertoo, että opintojen aikana on päässyt muun muassa selvittämään, että miten esimerkiksi Italiassa harjoitusviikot ovat toimineet.
”On ollut mielenkiintoista tehdä tehtäviä, jolloin on päässyt näkemään miten muualla toimitaan. Tämä on avannut omia silmiä, kun on laitettu miettimään asioita toisin. Kun olin pelaaja, en tullut miettineeksi näitä asioita. Ajatukset ovat siirtyneet valmentajan puolelle”, Mikko jatkaa.
Mikko on saanut sovitettua sekä arjen, että opinnot yhteen. Perheellisenä aikataulut voivat olla hektisiä, mutta tehtävät on silti tehty deadlineen mennessä.
”Valmennustyötä ei ole vielä hirveästi pystynyt tekemään, kun peliura on kesken, mutta se tulee varmasti myöhemmin”, Mikko kertoo.
Loppusuora häämöttää
Susanna Pirttinen kertoo, että hänelle sekä Kuortaneen urheiluopiston koulutuspäällikölle Jorma Lillille tulee usein eteen kysymys: osaankohan minä vielä opiskella tai pärjäänkö minä aikuisena vai aikuisopiskelijana?
“Aikuisopiskelussa työelämälähtöisyys ja opintojen suunnittelulla on iso merkitys osaamisen kehittämisessä, joka korostuu mm. pitkä huippu-urheilu uran tehneiden kohdalla, jossa ikään kuin jo hankittua ammattitaitoa jalostetaan samalla alalla uusiin tehtäviin”, Jorma Lilli toteaa.
”Minulla ei ollut oikeastaan haasteita opintojen aloittamisessa, kun tiesin ennakkoon, että millaisesta koulutuksesta on kyse. Onhan se toki mielenkiintoista, kun viimeksi koulun penkillä on istunut monia vuosia sitten. Jatko-opintoja olen miettinyt aikaisemminkin ja se kannattaa aina. Tiesin, että pärjään”, Mikko vakuuttaa.
Paljon olen saanut ja olen tyytyväinen.
Mikko Esko
Loppusuora häämöttää ja Mikon opinnot ovat päättymässä. Mikko kertoo, että kaikki asiat ovat toimineet pääosin hyvin ja lähijaksoja olisi voinut ollut enemmänkin. ”Paljon olen saanut ja olen tyytyväinen”, Mikko päättää.
Haastattelu: Susanna Pirttinen, koulutuspäällikkö
Kiitos: Mikko Esko ja Valepa sekä Kuortaneen urheiluopisto