#saskylaiset – Päivin opiskelijatarina
Lentoemännästä koulunkäynnin ohjaajaksi – oppisopimuksella joustavasti uuteen ammattiin
Olen Päivi Lahdensuo ja suoritin vuodenvaihteessa kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon, koulunkäynnin aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen osaamisalalla Saskyssa / Kankaanpään opistossa. Aloitin opinnot tammikuussa ja suoritin tutkinnon oppisopimuksella työpaikassani Tampereen kansainvälisessä koulussa FISTAssa.
Aiemmin toimin lentoemäntänä Finnairilla 20 vuoden ajan. Ennen nykyistä työtäni ja opiskelua asuimme perheen kanssa Euroopassa ja olin pois työelämästä kotona lapseni kanssa, joka on nyt 8 -vuotias. Ensin aloitin FISTAssa koulunkäynnin ohjaajan sijaisena, ja sitä kautta ala alkoi kiinnostamaan minua kovasti.
Opintoihin sisältyvät esimerkit näkyvät konkreettisesti omassa työssä
Halusin suorittaa nykyiseen työhöni liittyvän tutkinnon, koska se mahdollistaa esimerkiksi viran hakemisen jatkossa. Käytännön asiat hakemisen suhteen sujuivat todella joustavasti ja opinnot oli helppo aloittaa, kun työpaikka oli jo valmiina. Oppisopimus on hieno tapa suorittaa tutkinto työn ohessa. Oppi on tullut ikään kuin huomaamatta, kun kaikki opintoihin sisältyvät esimerkit voi nähdä konkreettisesti omassa työssä. Oppisopimus on myös taloudellisesti hyvä tapa suorittaa tutkinto, koska oppiminen tapahtuu samalla, kun käy normaalissa palkkatyössä.
Opiskelu kiinnostaa myös jatkossa
Teoriaopinnot on suoritettu pääsääntöisesti etänä, joten työpäivän jälkeen on jonkin verran joutunut ottamaan aikaa oppituntien seuraamiseen ja tehtävien tekemiseen. Alussa kirjalliset työt tuntuivat ehkä hieman haastavilta, koska edellisistä opinnoista oli kulunut niin kauan aikaa. Myös itselle asetut odotukset ja laatukriteerit olivat aika kovat, mutta hyvin pian opinnot alkoivat sujumaan erittäin hyvin. Opiskelu kiinnostaa myös jatkossa ja ajatuksena onkin, että vaikka ensi syksynä voisin taas jatkaa opiskelua, esim. erityisen tuen tarpeeseen liittyvät aiheet kiinnostaisivat kovasti.
Elämänkokemus tuo tehoja opiskeluun
53-vuotiaana saavutettu elämänkokemus helpottaa opiskelussa – tässä iässä tuntee itsensä jo hyvin ja on tehokas suorittamaan asioita. Opiskeluryhmässä on ollut mukana monen ikäisiä ihmisiä monenlaisilla taustoilla, mikä on ollut hyvä asia. On ollut myös vapauttavaa, että opintoja ei ole arvioitu arvosanoilla, vaan hyväksytty/hylätty -asteikolla. Tässä iässä arvosanoilla ei ole iso merkitystä, vaan sillä, mitä oppeja oman työnsä tueksi opiskelun kautta saa.
Jos hiukankin mietit alanvaihtoa ja/tai uuden alan opiskelua, niin kannattaa ilman muuta tarttua hetkeen ja lähteä opiskelemaan. Ei kannata ajatella, että ”ei tässä iässä enää opi tai pysty”, koska asia on päinvastoin – tässä iässä tuntee itsensä ja omat tapansa oppia, mikä helpottaa opiskelua ja oppimista huomattavasti.
Säännöllinen hammaslääkärissäkäynti ja opiskelu kannattavat
Opiskelussa ja hammaslääkärillä käynnissä on mielestäni jotain samaa. Hammaslääkärikäynnin jälkeen muistaa aina jonkin aikaa puhdistaa ahkerasti hammasvälejä – opiskelussa on vähän sama asia, eli kun on opiskellut jotain, niin sen jälkeen muistaa aina tovin haastaa omaa ajatteluaan ja kiinnostua ja ottaa selville uusia asioita. Kannattaa siis sekä käydä hammaslääkärissä että opiskella säännöllisesti!
Jos haluat tietää lisää Saskyn koulutustarjonnasta, erilaisista opiskelumuodoista ja meille hakemisesta, ota yhteyttä Sasky Avaimeen eli hakija- ja uraohjauspalveluumme.