Turvallinen oppilaitos ja hyvinvoiva opiskelija -seminaari
TurvaX- ja PuheeX -hankkeiden järjestämä maksuton seminaari kaikille oppilaitosturvallisuuden, puheeksi ottamisen, turvallisuus- ja hyvinvointitaitojen, rikollisuuden tai muuten nuorten kanssa työskenteleville.
TurvaX– ja PuheeX -hankkeiden järjestämä maksuton seminaari on suunnattu kaikille oppilaitosturvallisuuden, puheeksi ottamisen, turvallisuus- ja hyvinvointitaitojen, rikollisuuden tai muuten nuorten kanssa työskenteleville.
Tilaisuuden ohjelma
8.30 Aamupala tarjolla
9.00 Tilaisuuden avaus
9.15 Miten suomalaiset lapset ja nuoret voivat? – näkökulmia ajankohtaisiin ilmiöihin
- Elina Pekkarinen, lapsiasiavaltuutettu
- Lapsiasiavaltuutetun tehtävänä on arvioida ja seurata lasten oikeuksia ja hyvinvointia Suomessa. Johdatuspuheenvuorossaan valtuutettu avaa ajankohtaisia näkökulmia suomalaislasten ja -nuorten oikeuksiin ja hyvinvointiin.
10.00 Oireileva nuori – ennaltaehkäisy ja kohtaaminen
- Heikki Turkka, Aseman lapset ry
- Heikki Turkka on tehnyt pitkän työuran ns. vaikeasti rakastettavien lasten ja heidän lähiyhteisöjen kanssa. Työuralla on vuosia lastensuojelun sijaishuollossa, erityisopetuksessa sekä 3. sektorilla. Heikki on kehittänyt useita työmuotoja vastaamaan muuttuneen maailman tarpeita kouluihin ja kolmannelle sektorille. Aseman lapset ry:ssä Heikki toimii rikos- ja konfliktitiimin esihenkilönä ja on yrityksen kautta kouluttanut vuosia eri alojen ammattilaisia Suomessa ja Virossa, jotka työssään kohtaavat kompleksisia asiakastilanteita.
10.50 – 12.00 Lounas, tarjolla salaattibuffet
12.00 Tunne turvasta – Mistä se koostuu ja kuinka sitä rakennamme?
- Ilona Suojanen, onnellisuustutkija, Sisäministeriön erityisasiantuntija
- Kun puhumme turvallisuudesta, keskitymmekin pääasiassa uhkiin ja riskeihin, siis turvattomuuteen. Mutta mistä turvallisuuden tunteessa oikein onkaan kyse? Mistä se koostuu ja kuinka voimme tukea sitä? Entä kuinka tärkeää turvallisuus on onnellisuudellemme?
12.50 Resilienssikyky, mitä se on ja miten sitä vahvistetaan
- Harri Gustafsberg, ihmismielen asiantuntija
- Resilienssi: yksilön kykyä vastata, joustaa, sopeutua, selvitä, palautua, oppia ja vahvistua haasteista. Tämä kyky tulee esiin erilaisissa vastoinkäymisissä, kriiseissä ja muuttuvissa olosuhteisiin. Tilannetietoisuus ja päätöksentekokyky ovat osa resielienssi resurssia. Henkiset voimavarat ja kehomielen resurssit muodostuvat fysiologisista, kognitiivisista, emotionaalisista ja sosiaalisista tekijöistä. Ihminen on moniulotteinen kokonaisuus ja elämän kokemisen subjektiivisuus noudattelee sekä mentaalisia malleja, että eri kehomielen voimavara tekijöitä. Tutkimukset tukevat ajatusta, että yksilö kykenee kehittämään resilienssi kyvykkyyttä ja stressin sisäisten prosessien hallintaa läpi elämän.
13.35 Kahvia tarjolla
14.15 Yhteistyöllä hyvinvointia! -paneelikeskustelu
- Keskusteluun osallistuvat Ankkuritoiminta, opiskelijat, oppilaitosedustus ja kolmas sektori
15.00 Loppusanat
15.15 Tilaisuus päättyy
(Pidätämme oikeuden muutoksiin)
Tilaisuus järjestetään sekä live- että etätilaisuutena. Paikan päälle G Livelabille on rajoitettu osallistujamäärä.
Ota seurantaan Saskyn sosiaalisen median kanavat tai TurvaX-hankkeen blogi niin kuulet ensimmäisten joukossa ajankohtaiset uutiset seminaarista!
Lisätietoa antaa
-
Iris Sundelin
Hankekoordinaattori
Kehittämis-, innovaatio- ja kansainvälisyystoiminta
toimipiste: Tampereen palvelualan ammattiopisto, Palomäentie