Siirry sisältöön

“Toimittajaksi ei ryhdytä vahingossa” – Anni Tolonen sytyttää kipinän journalismiin 

Toimittaja Anni Tolonen puhuu suoraan, intohimoisesti ja kokemuksen ytimestä. Saskyssa monimediatoimittajalinjan opettajana toimiva Tolonen on ollut median kentällä lähes 20 vuotta. Sasky ja Voionmaan kansanopisto fuusioituivat alkuvuonna 2025. Anni herättää ajatuksia vaikuttajana ja edistää yhteiskunnallista keskustelua. 

”Toimittajaksi ei voi ryhtyä, ellei halua muuttaa maailmaa. Tämä ala on niin vaikea, että on pakko tuntea sisäistä paloa”, Anni aloittaa. 

Monimediatoimittaja opettaja Anni Tolonen istuu studiossa kuulokkeet korvilla, ja katsoo ylös päin.

Ura, joka on tehty sisältä käsin 

Anni aloitti opintonsa Voionmaan kansanopistolla ja siirtyi siitä suoraan työelämään – ensin freelancerina, sitten tiedotusopin opiskelijana ja pian jo kokeneena vaikuttajana. Hän on tehnyt lähes kaikkea: printtiä, radiota, verkkosisältöjä, kuvajournalismia ja audiovisuaalisia dokumentteja. 

Annin yksi tunnetuimmista töistä on Yle Perjantain Perjantai-dokkari Liian pelottava lapsi, joka on kerännyt kaksi miljoonaa katselukertaa. Dokumentti syntyi henkilökohtaisesta tarpeesta ymmärtää ja tehdä näkyväksi neurokirjon haasteita. 

“Vuoden aikana päätin hakea Tampereen yliopistoon opiskelemaan journalistiikkaa. Annin uskomattoman pääsykoe preppauksen ansiosta pääsin kouluun ensimmäisellä haku kerrallani. Pääsykokeisiin luettiin yhdessä ja Anni selitti teorioita auki sellaisella tavalla, mihin en olisi yksin kyennyt. En olisi nyt täällä koulussa ilman Voitsia tai varsinkaan ilman Annia.”

Opiskelijan palaute

Opettaminen on enemmän kuin opettamista 

Anni ei pelkästään opeta journalismia. Hän rakentaa opiskelijoistaan ajattelevia, itseensä uskovia ja yhteiskuntaa lukevia ammattilaisia. 

”Me ei opeteta pelkästään juttujen tekemistä. Me opetetaan ajattelua. Politiikkaa, taloutta, yhteiskuntateorioita. Ihan sitä, mikä tekee toimittajasta toimittajan.”

Annin opetustyyliin kuuluu rehellisyys, esimerkkien kautta opettaminen ja keskustelu, joka ulottuu päivänpolitiikasta tunteiden purkamiseen. Myös rohkeus olla oma itsensä saa erityisen painoarvon. 

”Mulle on aina sanottu, että mulla on liian iso suu ja että kyseenalaistan liikaa. Nyt mä opetan opiskelijoilleni, että just se voi olla heidän supervoimansa”, Anni inspiroi. 

Journalismi, joka tulee ihon alle 

Viime vuonna ensimmäisenä opettajavuotenaan Anni veti journalistiikan pääsykoepreppausta neljälle opiskelijalle. He kaikki pääsivät sisään Tampereen yliopiston journalistiikkaan. 

Se on just se, miksi mä teen tätä. Että opiskelijat löytävät osaamisensa ja uskaltavat unelmoida. Ja lopulta tajuavat, että ”hei, mä en ookaan tyhmä – mä oon itse asiassa tosi fiksu

Anni Tolonen

Anni uskoo siihen, että kaikkein henkilökohtaisimmat kokemukset voivat olla myös kaikkein vaikuttavimpia. 

”Oma kokemus vaikka koulukiusaamisesta voi tehdä ihmisestä paremman toimittajan. Tai vaikkapa meikkaamisesta kiinnostunut voi tehdä tärkeän jutun kauneusnormeista. Tärkeintä on nähdä, että jokaisessa ihmisessä on tarina ja voimaa”, Anni päättää. 

Vuoden aikana opin rakastamaan ja ymmärtämään journalistiikkaa ihan uudella tavalla ja tajusin, että tämä on sitä mitä haluan tehdä elämälläni. 

Annin opeissa sain uutta näkökulmaa yhteiskuntaan ja opin kuinka kaikki on yhteiskunnallista. Anni antoi minulle väylän vaikuttaa ympäröivään maailmaan ja se keino on journalismi.

Opiskelijan palaute