Valokuvauslinjalla kannustusta rohkeuteen ja luovuuteen
Kansanopisto on vakava leikki – turvallinen paikka kokeilla, tutkia ja löytää oma tapa tehdä.
Tuula Alajoki
Tuula Alajoki on toiminut valokuvauksen vastaavana opettajana jo seitsemän vuoden ajan. Opetukseen hän tuo vahvan kuvataiteilijan näkökulman – teknisen mestaroinnin sijaan tämän koulutuksen painopiste onkin merkityksellisessä viestinnässä, ilmaisussa ja itsensä löytämisessä valokuvan keinoin.

Rohkeutta omaan ilmaisuun
Sasky Voionmaan kansanopiston valokuvauslinjan vastaavalle opettajalle tärkeintä opettajana on opiskelijan oman äänen löytäminen ja ilmaisun vahvistaminen.
– Haluaisin rohkaista ja kannustaa ihmisiä omaan tekemiseen, kyseenalaistamaan oletuksia ja sietämään epävarmuutta, opettaja kertoo.
Tuulan mukaan valokuvauksessa ei ole kyse vain hyvästä kuvasta – tärkeämpää on, mitä kuvalla halutaan sanoa. Koulutuksessa korostuu ajatus siitä, että jokainen saa tulla omana itsenään.
Me emme tasapäistä opiskelijoita. Päinvastoin – pyrimme tukemaan jokaisen omia vahvuuksia ja polkua.
Tuula Alajoki
Valokuvauksen opiskelu kansanopistossa
Sasky Voionmaan kansanopiston valokuvauslinjalla ei vaadita aiempaa alan koulutusta tai työkokemusta – kiinnostus alaa kohtaan riittää. Syksyn aikana opiskelijat ottavat haltuun tekniset perusteet ja ohjelmistot, jotka luovat pohjan myöhemmälle luovalle työskentelylle.
Jos opiskelija pyydetään kuvauskeikalle kesken vuoden, hänellä on osaamista ja itseluottamusta tarttua siihen.
Tuula Alajoki
Keväällä painopiste siirtyy omaan suuntaan ja ilmaisuun. Silloin jokainen pääsee pohtimaan, mihin suuntaan haluaa omaa valokuvaustaan viedä.
Ryhmän voima ja yhteisöllisyys
Tuulan opetuksessa näkyy vahva sitoutuminen opiskelijoihin. Pienessä ryhmässä on tilaa kohdata opiskelijat yksilöinä ja rakentaa yhteisöllisyyttä. Opetus on ryhmämuotoista, mutta yksilölliset kiinnostuksen kohteet huomioidaan.
Ryhmässä oppiminen ei ole vain tiedon jakamista opettajalta opiskelijalle, vaan paljon tapahtuu myös opiskelijoiden välillä.
– Toinen voi olla vahva kuvankäsittelyssä, toinen kuvaustilanteissa – yhdessä opitaan ja jaetaan osaamista eteenpäin, Tuula summaa.
Kansanopisto kokeilun kenttänä
Vaikka osa opiskelijoista suuntaa kansanopistovuoden jälkeen jatko-opintoihin ammattikorkeakouluihin, moni tulee kokeilemaan siipiään ja vahvistamaan omaa visiotaan elämänsuunnasta. Opetuksen sisältö on monipuolinen: kuvajournalismia, dokumentaarista ja taidekuvaa, pimiötyöskentelyä ja omien valokuvanäyttelyiden rakentamista.
Tämä on tilaisuus kommunikoida maailmalle kuvan keinoin – ja oppia, mikä itselle on merkityksellistä.
Tuula Alajoki
Ihmisyys ja arvot työn ytimessä
Tuulan työtä ohjaa syvä inhimillisyys. Hän toivoo, että ihmiset oppisivat luottamaan vaistoihinsa, tekemään omia valintojaan ja löytämään ilmaisun kautta tekijäminänsä. Tuula muistuttaa, että ihmiset tarvitsevat jonkun, joka uskoo heihin ja opettajana hän haluaa uskoa opiskelijaan tarjoten sitä kautta kannustavan ympäristön oman luovuuden löytämiseen.
Yhteisön merkitys on tärkeä Tuulalle myös työarjessa.
– Opiskelupäivän paras hetki on se, kun ihmiset saapuvat kouluun – valmiina aloittamaan jotain uutta. Siinä on paljon toivoa.
Tutustu Sasky Voionmaan kansanopiston valokuvauskoulutukseen.