HELMA-hankkeen kuvasanakirjalle Selkotunnus
HELMA – Hoiva-alalle elinvoimaa -hankkeessa tuotettu hoivatyön kuvasanakirja on saanut Selkokeskuksen myöntämän Selkotunnuksen. Julkaisu voi saada selkotunnuksen, kun se täyttää selkokielen vaatimukset sekä kielen että ulkoasun osalta. Selkotunnuksia myöntää selkokielen asiantuntijana Suomessa toimiva Selkokeskus.
Tukea kielen oppimiseen hoiva-alalla
Kuvasanakirja on oppimateriaali ja apuväline suomea toisena kielenä puhuvalle hoiva-alan opiskelijalle ja työntekijälle. Kuvasanakirjassa on noin 80 erilaista hoiva-avustajan työssä käytettävää esinettä, apuvälinettä ja tarviketta. Kuvasanakirja koostuu kuvakorteista, joista jokainen esittelee jonkin esineen tai välineen.
Yhteistyön tulos
Kuvasanakirja on yhteinen voimainponnistus hankkeen työntekijöiltä ja sidosryhmiltä. Hankepäällikkö Iris Sundelin jalkautui kentälle valokuvaamaan kuvasanakirjan kuvat, ja hanketyöntekijä ja S2-opettaja Tytti Harju on vastannut kuvasanakirjan kielellisestä toteutuksesta. Sisällön tarkastuksen kuvasanakirjalle ovat tehneet Mäntän seudun koulutuskeskuksen ja Tampereen palvelualan ammattiopiston hoitotyön opettajat Niina Pennanen, Minna Lehmus ja Riikka Halmevuo. Mänttä-Vilppulassa sijaitsevat Punatulkun palvelukeskus ja Pihlajakoti mahdollistivat sen, että saatoimme valokuvata kuvasanakirjan esineet, tavarat ja välineet niiden käyttöympäristössä.
Sanastoa käytännön tarpeisiin
Kuvasanakirjan idea on alkujaan peräisin kentän toiveista ja tarpeista, ja tähän ideaan hankkeessa tartuimme. Erään hoiva-avustajaopiskelijan ohjauskeskustelussa nousi esiin, kuinka paljon uutta sanastoa suomea toisena kielenä puhuva työntekijä tai opiskelija kohtaa, kun tulee hoiva-alalle töihin – alkaen shampoopullosta ja papiljoteista aina katetriin, poikkilakanaan ja portatiiviin. Ammattisanaston ja -välineistön oppiminen suomeksi onkin tärkeä oppimisen kohde. Kuvasanakirjasta on tehty myös taskukokoinen versio, joka kulkee opiskelijan tai työntekijän mukana, vaikka työtakin taskussa.
Kielituetusti kohti hoiva-alan työtehtäviä
HELMA-hankkeessa opiskelee 21 maahanmuuttajataustaista hoiva-avustajaopiskelijaa kielituetuissa ryhmissä. Ensimmäinen pilottiryhmä valmistui joulukuussa 2024 ja toisen on määrä valmistua toukokuussa 2025. Opiskelijapilottien lisäksi hankkeessa kehitetään kielitietoista työpaikkaohjausta.