Siirry sisältöön

Automekaanikko

Ajoneuvoalan perustutkinto | Ajoneuvotekniikan osaamisala

Kuvassa musta työkalujen säilytysratkaisu, jossa kuusikulmaisia koloja. Koloissa pieniä harmaita metalliosia.
Oppilaitos:
Sasky Ammatti-instituutti Iisakki, Hämeenkyrö, Sasky Mäntän seudun koulutuskeskus, Sasky Vammalan ammattikoulu
Koulutustyyppi:
Ammatillinen perustutkinto
Teemat:
Autoala
Hakutyyppi:
Jatkuva haku, Yhteishaku

Automekaanikolla on teknistä osaamista ja asiakaspalvelutaitoja

Automekaanikko (aiemmin ajoneuvoasentaja) on autoalan ammattilainen, jolla on monipuolista osaamista. Auto- ja diagnostiikkamekaanikko korjaa henkilö-, paketti- ja kuorma-autoja sekä tekee niille määräaikaishuoltoja. Myös pienkoneet ja raskaan kaluston työkoneet voivat olla automekaanikon ja diagnostiikkamekaanikon työkohteita.

Koulutuksen aikana opitaan teknisten taitojen lisäksi myös asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitoja. Opiskelu autoalalla on hyvin käytännönläheistä ja opintojen aikana tehdään paljon asiakastöitä oppilaitoksen tiloissa. Työ ajoneuvoalalla on kokonaisvaltaista asiakaspalvelua, joka sisältää työtilauksen vastaanottamisen, työn toteutuksen ja luovuttamisen.

Auto- ja diagnostiikkamekaanikkoja työskentelee autoliikkeissä, autokorjaamoissa ja kuljetusliikkeissä. Korjaamo- ja huoltotöiden lisäksi he voivat työskennellä myös ajoneuvokoreja, erikoisajoneuvoja ja asuntovaunuja valmistavassa teollisuudessa.

Koulutukset jatkuvassa haussa

 • Ajoneuvoalan perustutkinto

  Paikkakunta
  Mänttä-Vilppula
  Hakuaika
  01.01.2024 — 31.12.2024
  Lisätietoa

  Mäntän seudun koulutuskeskuksessa voit opiskella automekaanikoksi.
  Ajoneuvoalan tehtävissä tarvitaan haastavan ja mielenkiintoisen tekniikan tuntemista sekä palvelun osaamista. Ajoneuvoalan ammattilaiset huolehtivat, että jatkuvasti lisääntyvä ajoneuvokalusto pysyy kunnossa ja siten kuljetukset ja liikenne toimivat. Alan toimintaympäristö on kansainvälistynyt. Alalla toimitaan asiakaskeskeisesti ja laatutavoitteisesti.

  Lisäksi alalla työskenteleviltä odotetaan palvelutaitoja, yhteistyökykyä, oma-aloitteisuutta ja yrittäjyysosaamista. Haasteina ovat uuden tekniikan jatkuva seuraaminen ja soveltaminen sekä ympäristömyönteinen toiminta.

  Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa.

  Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana.

  Kustannukset
  Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, oppikirjoista ja työvälineistä. Opiskeltavasta tutkinnosta riippuen kustannukset vaihtelevat paljon. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan (työvoimakoulutuksessa ja oppisopimuksella opiskelevat eivät kuulu maksuttoman ruokailun piiriin). Opiskelijalle, joka on päättänyt peruskoulun keväällä 2021 tai myöhemmin, opetus on maksutonta laajennetun oppivelvollisuuden tultua voimaan 1.8.2021.
  Muuta huomioitavaa
  Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa. Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana.
  Jatko-opintomahdollisuudet
  Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
 • Ajoneuvoalan perustutkinto

  Paikkakunta
  Hämeenkyrö
  Hakuaika
  01.01.2024 — 31.12.2024
  Lisätietoa

  Hämeenkyrössä voit suuntautua automekaanikoksi.

  Automekaanikkona löydät erilaisten ajoneuvojen mekaaniset ja sähköiset viat. Opinnoissasi perehdyt auton rakenteeseen, toimintaan, vianetsintään sekä huolto-, säätö- ja korjaustöihin. Automekaanikkona osaat vianmäärityksen lisäksi tehdä myös yksinkertaisia korjauksia.

 • Ajoneuvoalan perustutkinto, automekaanikko

  Paikkakunta
  Sastamala
  Hakuaika
  01.01.2024 — 31.12.2024
  Lisätietoa

  Autoala on hyvä vaihtoehto, jos olet kiinnostunut tekniikasta ja haluat huoltaa ja korjata autoja. Meillä voit opiskella autoalaa tekemällä “oikeita töitä” Asiakkaat voivat varata aikoja auton huoltoon ja korjaukseen ammattikoulun autokorjaamoon. Näin sinulla on mahdollisuus harjoitella erilaisia autokorjaamoissa tehtäviä töitä oikeassa työympäristössä.

  Kustannukset
  Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista, muusta opiskelumateriaalista sekä opintokäynneistä. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan.
  Jatko-opintomahdollisuudet
  Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Kenelle koulutus sopii?

Autoalan toimintaympäristö on kansainvälinen ja verkostoitunut. Alalla tarvitaan monipuolisia osaajia. Työ vaatii monipuolista tekniikan hallintaa ja kiinnostusta tekniikkaa kohtaan sekä kädentaitoja.

Koulutuksen sisältö

Automekaanikon ja diagnostiikkamekaanikon opintoihin sisältyy sekä teknisten taitojen että asiakas- ja vuorovaikutustaitojen opettelua. Ajoneuvoalan perustutkinnosta voit valmistua joko automekaanikoksi (Hämeenkyrö, Mänttä-Vilppula ja Sastamala) tai diagnostiikkamekaanikoksi (Hämeenkyrö).

Koulutuksen kustannukset

Koulutus on maksutonta, kustannuksia saattaa tulla jonkin verran työkaluista, työvaatteista, materiaaleista jne. niille, jotka eivät ole maksuttoman toisen asteen koulutuksen piirissä

Lisätietoja antaa Mänttä-Vilppulassa:

Lisätietoja antaa Hämeenkyrössä:

Lisätietoja antaa Sastamalassa:

Henkilö vihreässä t-paidassa työskentelee auton konepellin alla autokorjaamossa. Hän nojaa moottoritilaan ja hymyilee kameralle. Taustalla näkyy työpaja ja muita työkaluja.

Lue Leevin opiskelijatarina

Saskyssa opiskelijoiden mielipiteitä kuunnellaan ja arvostetaan.

Vaaleahiuksinen henkilö huoltaa autoa, jonka konepelti on auki, henkilöllä tummansiniset haalarit, joissa Sasky-logo.

Lue Harrietin opiskelijatarina

Logistiikka-alalta automekaanikoksi ja ylioppilaaksi.