Leipuri-kondiittori
Elintarvikealan perustutkinto | Leipomoalan osaamisala
- Oppilaitos:
- Sasky Tampereen palvelualan ammattiopisto, Sasky Vammalan ammattikoulu
- Koulutustyyppi:
- Ammatillinen perustutkinto
- Teemat:
- Elintarvikeala
- Hakutyyppi:
- Jatkuva haku, Yhteishaku
Leipuri-kondiittori on leipomoalan ammattilainen
Leipuri-kondiittori on leipomoalan ammattilainen, joka valmistaa mm. leipiä, täytekakkuja, kääretorttuja, leivoksia ja pikkuleipiä. Kondiittorin työhön voi kuulua myös tuotteiden myyntiä. Työ on käsityövaltaista, mutta siihen kuuluu myös erilaisten laitteiden käyttöä.
Opintojen aikana opit valmistamaan kahvi- ja ruokaleipää, suolaisia piirakoita, täytekakkuja ja leivoksia. Leipomotyöskentelyyn liittyy useita työvaiheita, jotka vaativat tekijältään sekä kädentaitoja että koneiden käyttötaitoa, näitä taitoja voit harjoitella koulun opetusleipomossa ja alan yrityksissä työssäoppimisjaksoilla. Leipuri-kondiittorin koulutuksessa harjoitellaan myös erilaisten koristeiden valmistusta sokerimassasta ja suklaasta, nämä konditoria-alan työt vaativat tekijältään sorminäppäryyttä ja tarkkaavaisuutta.
Leipuri-kondiittoreita työskentelee leipomoissa, konditorioissa, kahviloissa, ravintoloissa, pitopalveluyrityksissä, myymälöiden paistopisteissä ja leipäosastoilla.
Koulutukset jatkuvassa haussa
-
Elintarvikealan perustutkinto
- Paikkakunta
- Sastamala
- Hakuaika
- 01.01.2024 — 31.12.2024
Lisätietoa
Opintojen aikana opit valmistamaan kahvi- ja ruokaleipää, suolaisia piirakoita, täytekakkuja ja leivoksia. Leipomotyöskentelyyn liittyy useita työvaiheita, jotka vaativat tekijältään sekä kädentaitoja että koneiden käyttötaitoa, näitä taitoja voit harjoitella koulun opetusleipomosso ja alan yrityksissä työssäoppimisjaksoilla. Koulussa harjoitellaan myös erilaisten koristeiden valmistusta sokerimassasta ja suklaasta, nämä konditorio-alan työt vaativat tekijältään sorminäppäryyttä ja tarkkaavaisuutta.
- Kustannukset
- Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista, muusta opiskelumateriaalista sekä opintokäynneistä. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan.
- Jatko-opintomahdollisuudet
- Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
-
Elintarvikealan perustutkinto, leipuri-kondiittori
- Paikkakunta
- Tampere
- Hakuaika
- 22.12.2023 — 22.12.2024
Lisätietoa
Osaamisala ja tutkintonimike
Leipomoalan osaamisala, leipuri-kondiittori
Laajuus ja kesto
180 osp. Opintojen kesto henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan enintään 3 vuotta.
Pääsyvaatimus
Peruskoulu
Tutkinnon muodostuminen
Pakolliset tutkinnon osat:
Elintarviketuotannossa toimiminen, 30 osp
Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito, 30 osp
Elintarvikkeiden valmistus, 45 osp
Lisäksi:
Valinnaiset tutkinnon osat 40 osp
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
Tutkinnon perusteet: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/kooste/6749302
Tutkinnon perusteet 1.8.2022 alkaen: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/kooste/7823347
Seuraavat aloitukset:
– 10.1.2025
– 21.2.2025
– 12.4.2025- Kustannukset
- Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista, opintokäynneistä sekä työvaatteista ja jalkineista. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan. (Työvoimakoulutuksessa ja oppisopimuksella opiskelevat eivät kuulu maksuttoman ruokailun piiriin) Oppivelvollisuuslain piiriin kuuluvalle opiskelijalle ammatillisessa koulutuksessa maksuttomia ovat • opetus- ja päivittäinen ruokailu • välttämättömät opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muu materiaali • opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet. • vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat, joka toteutetaan nykyisen koulumatkatukijärjestelmän puitteissa • joissain erityistapauksissa (lähin oppilaitos yli 100 km) myös majoitus- ja matkakustannukset
- Muuta huomioitavaa
- Seuraavat aloitukset: – 10.1.2025 – 21.2.2025 – 12.4.2025 Hakuprosessiin kuuluu ennakkotehtävä ja haastattelu. Hakemuksen tehtyä hakija saa vahvistusviestissä ennakkotehtävän. Ennakkotehtävä löytyy myös Sasky/ Tampereen palvelualan ammattiopiston nettisivuilta.
- Jatko-opintomahdollisuudet
- Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
Kenelle koulutus sopii?
Leipuri-kondiittorin ammatissa tarvitaan sorminäppäryyttä, tarkkuutta, fyysistä kuntoa sekä asiakaspalvelutaitoja.
Koulutuksen sisältö
Leipuri-kondiittorin opinnoissa opit valmistamaan monipuolisesti erilaisia alan tuotteita. Leipomon koneet ja laitteet sekä eri työvaiheet tulevat tutuiksi.
Koulutuksen kustannukset
Koulutus on maksutonta, kustannuksia saattaa tulla jonkin verran työkaluista, työvaatteista, materiaaleista jne. niille, jotka eivät ole maksuttoman toisen asteen koulutuksen piirissä
Lisätietoja antaa Sastamalassa:
-
Harri Pääkkönen
Opinto-ohjaaja
Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, Vammalan ammattikoulu
Lisätietoja antaa Tampereella:
-
Minna Vainio
Opinto-ohjaaja
Tampereen palvelualan ammattiopisto
-
Tiina Lindh
Koulutusohjaaja, opinto-ohjaaja
Tampereen palvelualan ammattiopisto
Lue Maijan opiskelijatarina
Opettajan ja luokkakavereiden kannustamaa kohti Taitaja-kisaa.