Lataa pdf

Ajoneuvoalan perustutkinto, automekaanikko

Automekaanikko
Hakuaika: 1.10.2022 – 31.8.2023
Osaamisala: Ajoneuvotekniikan osaamisala

Koulutuksen kuvaus

Autoala on hyvä vaihtoehto, jos olet kiinnostunut tekniikasta ja haluat huoltaa ja korjata autoja. Meillä voit opiskella autoalaa tekemällä ”oikeita töitä” Asiakkaat voivat varata aikoja auton huoltoon ja korjaukseen ammattikoulun autokorjaamoon. Näin sinulla on mahdollisuus harjoitella erilaisia autokorjaamoissa tehtäviä töitä oikeassa työympäristössä.

Koulutuksen sisältö

Ensimmäisenä vuonna perehdyt auton perusrakenteeseen ja toimintaperiaatteisiin. Teoriaopinnot ja käytännön harjoitukset rakentuvat siten, että pääset ammattikoulun omassa autokorjaamossa harjoittelemaan asioita, joita olet opiskellut teoriatunneilla, opetusohjelmien avulla, sekä tekemällä kirjallisia harjoitustehtäviä. Ensimmäisenä opiskeluvuotenasi opit tekniikanalan yleisiä taitoja, kuten koneiden ja laitteiden käyttöä, kuten vaikkapa rengastöitä ja hitsausta. Koulun autokorjaamossa pääset tekemään esimerkiksi öljynvaihtohuoltoja, sekä auton alustan ja jarrujen huoltoja.

Toisen vuoden opiskeluun kuuluvat monenlaiset auton huoltamiseen ja korjaamiseen liittyvät työkokonaisuudet esim. määräaikaishuollot ja katsastustarkastukset, sekä niissä käytettävät mittalaitteet ja tekniikat. Toisen vuoden työssäoppimisjaksolla keskityt lähinnä auton huoltamiseen ja työssäoppimisen aikana teet tästä aiheesta myös ammattiosaamisen näytön.

Kolmannen vuoden opinnoissa vahvistat autoalan osaamistasi. Osaat tehdä määräaikaishuoltoja ja korjauksia jo omatoimisesti. Syvennät taitojasi perehtymällä erityisesti vianhakuun ja korjaukseen, sekä laajemmin sähköiseen vianhakuun ja korjaukseen eri testauslaitteita käyttäen. Lisäksi opiskelet esim. voimansiirron korjauksia.

Autoalan työllisyysnäkymät ovat monipuoliset. Autoalan opiskeltuasi olet saanut laajan teknisen ajattelukyvyn, jonka avulla voit huoltaa ja korjata monia muitakin koneita kuin vain autoja esim. työkoneita ja pienkoneita. Asennustaidot ja tekniikan ymmärtäminen ovat valtteja myös teollisuudessa, kaupan alalla ja maataloudessa. Lisäksi autot korjataan ja huolletaan Suomessa, eikä tätä työtä viedä ulkomaille. Autonasentajia siis tarvitaan.

Kenelle

Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet (pohjakoulutusvaatimuksena peruskoulu), jatkuvan haun kautta voivat hakea ne, joilla on jo aiemmin suoritettuna jokin muu tutkinto. Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti samana vuonna peruskoulunsa päättävät. Koulutukseen voi tulla myös suorittamaan alan keskeneräiset opinnot loppuun tai hakeutua opiskelemaan tutkinnon osia.

Kustannukset opiskelijalle

Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista, muusta opiskelumateriaalista sekä opintokäynneistä. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Lisätietoja antaa

Harri Pääkkönen
puh. 050 073 9661
etunimi.sukunimi@sasky.fi

Hae koulutukseen