Prosessiteollisuuden perustutkinto
Tavoitteet
Tutkinnon suorittaneella on perusvalmiudet toimia prosessiteollisuudessa eri alojen tuotannon käyttö- ja käynnissäpitotehtävissä.
Tutkinnon suorittanut osaa:
Biotekniikan osaamisala, prosessinhoitaja
Prosessinhoitaja osaa hoitaa bioteknisten valmistus- ja pakkausprosessien koneita ja laitteita. Hän osaa käyttää prosessiohjauksen automaatiojärjestelmiä ja seurata prosessi- ja kenttälaitteiden toimintaa sekä valvoa, ohjata ja säätää työalueensa prosesseja. Hän osaa suorittaa kunnonvalvontaa ja varmistaa prosessin häiriötöntä toimintaa. Hän osaa tehdä voiteluhuoltoja ja muita prosessi- ja automaatiokenttälaitteiden huoltoja. Hän osaa käyttää kasvi- ja eläinsoluja, mikrobeja sekä geenimuokattuja organismeja asianmukaisesti työssään ja työskennellä puhdastilaluokitusten asettamien vaatimusten mukaisesti.
Kemianteollisuuden osaamisala, prosessinhoitaja
Prosessinhoitaja osaa käyttää kemiallisia, mekaanisia, termisiä, ympäristöteknisiä ja aineensiirron yksikköprosesseja. Hän osaa käyttää prosessiohjauksen automaatiojärjestelmiä ja seurata prosessi- ja kenttälaitteiden toimintaa sekä valvoa, ohjata ja säätää työalueensa prosesseja. Hän osaa suorittaa kunnonvalvontaa ja varmistaa prosessin häiriötöntä toimintaa. Hän osaa tehdä voiteluhuoltoja ja muita prosessi- ja automaatiokenttälaitteiden huoltoja.
Metallien jalostuksen osaamisala. prosessinhoitaja
Prosessinhoitaja tuntee metallinvalmistuksen tai -jalostuksen päävaiheet raaka-aineiden hankinnasta lopputuotteiksi ja osaa toimia metallin valmistus- tai jalostusprosessissa. Hän osaa prosessinohjauksen ja käynnissäpidon erikostuneena yhteen tai kahteen prosessin osaan.
Paperiteollisuuden osaamisala, prosessinhoitaja
Prosessinhoitaja tuntee massojen valmistuksen sekä paperin ja kartongin valmistuksen vaiheet ja osaa toimia jossakin massan, paperin, kartongin valmistus- tai jalostusprosessin työtehtävissä tai prosessin osassa. Hän osaa suorittaa kunnonvalvontaa ja varmistaa prosessin häiriötöntä toimintaa sekä selvittää mahdolliset häiriötilanteet. Hän osaa tehdä voiteluhuoltoja ja muita prosessi- ja automaatiokenttälaitteiden huoltoja.
Valimotekniikan osaamisala, valutuotevalmistaja
Valutuotevalmistaja tuntee valamisen perusteet, käytettävät materiaalit ja osaa käyttää tarvittavia koneita, laitteita ja työkaluja. Hän osaa toimia jossakin valimon työvaiheessa, kuten muottien ja keernojen valmistuksessa, valamisessa tai valujen jälkikäsittelyssä ja laadunvarmistuksessa. Hän on erikoistunut joko kertamuotti- tai kestomuottimenetelmään. Tehtäviin kuuluu myös käytettävien välineiden huoltamista, puhdistamista ja tarkistamista.
Työtehtäviä
Prosessinhoitajan työtehtävät sisältävät erilaisten tuotteiden valmistusprosessien ja niihin liittyvien laitteiden ohjausta, valvontaa ja hoitoa. Tehtäviin voi kuulua lisäksi prosessin käytön- ja laadunvalvontaa, häiriötapausten selvittämistä sekä käyttäjäkunnossapitoa. Prosessinhoitaja erikoistuu biotekniikan, kemianteollisuuden, metallien jalostuksen, paperiteollisuuden tai valimoteollisuuden osaamisalaan.
Biotekniikan osaamisala, prosessinhoitaja
Prosessinhoitaja työskentelee biotekniikkaa hyödyntävässä tuotannossa, kuten diagnostiikkatuotteita, panimotuotteita, entsyymejä, perus- ja terveysvaikutteisia elintarvikkeita, biomateriaaleja ja biolääkkeitä valmistavassa teollisuudessa.
Kemianteollisuuden osaamisala, prosessinhoitaja
Prosessinhoitaja työskentelee kemiantekniikkaa hyödyntävässä tuotannossa, kuten peruskemikaaleja, öljynjalostuksen tai petrokemian tuotteita, biopolttoaineita, lääkkeitä, kosmetiikkaa, maaleja, pesu- ja puhdistusaineita tai hygieniatuotteita valmistavassa teollisuudessa. Hän voi työskennellä myös räjähdys-, liima-, hartsi-, painoväri-, elintarvike- tai metallurgisen teollisuuden tuotantoprosesseissa sekä vesi- ja voimalaitoksissa.
Metallien jalostuksen osaamisala, prosessinhoitaja
Prosessinhoitaja työskentelee metalleista putkia, lankoja, tankoja, levyjä ja profiileita valmistavassa teollisuudessa sekä metallirikasteita jalostavassa teollisuudessa.
Paperiteollisuuden osaamisala, prosessinhoitaja
Prosessinhoitaja työskentelee paperiteollisuuden tuotannossa, kuten massanvalmistuksessa sekä paperin- ja kartongin valmistuksessa sekä niiden jatkojalostuksessa.
Valimotekniikan osaamisala, valutuotevalmistaja
Valutuotevalmistaja työskentelee valimossa, jossa valmistetaan erilaisia metallisia kappaleita, esimerkiksi koneen osia, työkaluja tai muita esineitä, valamalla.
Jatko-opintomahdollisuudet
Ammatillisista perustutkinnoista sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista saa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Luonteva jatko-opintoväylä on tekniikan ja liikenteenalan ammattikorkeakoulututkinto, insinööri(AMK). Yliopistossa voi suorittaa esimerkiksi tekniikan kandidaatin, maisterin ja diplomi-insinöörin tutkinnon tutkinnon. Ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot antavat jatkokoulutusmahdollisuuden ammatillisen opettajan työtehtäviin.
Koulutuksen rakenne
Tutkinnon kaikille pakolliset osat ovat käynnissäpito ja tuotantoprosessit ja prosessin ohjaus. Levyteollisuuden osaamisalalla suoritetaan lisäksi osa levyteollisuuden prosessin hallinta. Sahateollisuuden osaamisalalla suoritetaan lisäksi osa sahateollisuuden prosessin hallinta. Kemiantekniikan osaamisalalla suoritetaan osa yksikköprosessin hallinta. Biotekniikan osaamisalalla suoritetaan osa bioteknisten prosessien hallinta. Paperiteollisuuden osaamisalalla suoritetaan osa prosessien hallinta ja käynnissäpito.
Lisäksi kaikilla osaamisaloilla suoritetaan valinnaisia osia, jotka tukevat ammatillista suuntautumista.
Koulutusohjelman valinta
Opintojen kuluessa viimeisenä vuotena viimeistään voi valita kumpaako, biotekniikan vai paperiteollisuuden osaamisalaa, haluaa painottaa.
Kansainvälistyminen
Opiskelijoilla on mahdollisuus hakeutua opiskelujen loppuvaiheen työssäoppimisjaksolla ulkomaille.
Sisältö
Luokkatilat, työsali- ja laboratoriotilat sekä työssäoppiminen ja henkilökohtainen opintosuunnitelma.
Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
Vahva työelämäyhteistyö perustuu vuosien yhteistyöhön alueen paperiteollisuuslaitosten kanssa.
Lisätietoja antaa
Tarja Perolainen, Opinto-ohjaaja,
Sähköposti: tarja.perolainen@sasky.fi,
Puhelin: 050 338 3314,