Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto
Saskyssa voi suuntautua:
sähköasentajaksi (Sastamala ja Hämeenkyrö)
tai
automaatioasentajaksi (Hämeenkyrö ja Mänttä).
Sähköasentaja tekee rakennustyömailla sähkö-, tele- ja muiden järjestelmien asennuksia, korjaa ja huoltaa sähkölaitteita teollisuus- ja energialaitoksissa sekä huoltoliikkeissä. Ammatissa tarvitaan teknistä taitoa, tarkkuutta ja huolellisuutta sekä kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja ryhmätyötaitoja.
Sähköasentajia työskentelee sähköurakointiliikkeissä, energiateollisuudessa, elektroniikka- ja sähköteollisuudessa sekä kone- ja metallituoteteollisuudessa.
Automaatioasentaja asentaa, käyttää, huoltaa ja tekee kunnossapidon tehtäviä teollisuuden sähkökoneille ja -laitteille. Automaatioasentajat ovat erikoistuneet teollisuuden sähköasentajiksi. Teknisen osaamisen lisäksi ammatissa tarvitaan kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja yhteistyötaitoja.
Automaatioasentajia työskentelee teollisuusyrityksissä, vesilaitoksilla sekä elintarvike- ja lääketeollisuudessa. Automaatioasentajat voivat työskennellä myös sähköasentajan tehtävissä.
Sähköalanammattilaiseksi opiskelu tarjoaa mielenkiintoisia työtehtäviä ja hyvät jatko-opintomahdollisuudet. Opintojen alussa opit ymmärtämään sähkön käyttöön liittyvien laitteiden ja komponenttien toimintaa ja teet aiheeseen liittyviä käytännön harjoituksia työsalissa. Työssäoppimispaikoilla saat työskennellä toisten ammattilaisten rinnalla, jolloin pääset aidoissa työtilanteissa tekemään sähkö- ja automaatioasennuksia.
Kansainvälistyminen
Saskyn jokaisessa oppilaitoksessa opiskelijalla on mahdollisuus osallistua kansainvälisyystoimintaan. Saskylle myönnetyn Erasmus+ akkreditoinnin ansiosta apurahoja kv-jaksoille on tarjolla vuosittain ainakin vuoteen 2027 asti sekä ammatillisen että yleissivistävän koulutuksen opiskelijoille.
Saskyn ammatillisessa koulutuksessa on tarjolla kansainvälisyyspolku, jonka puitteissa voi suorittaa jopa 15-24 osaamispistettä. Kansain- välisyyspolulla osaamista voi kartuttaa esim. lähtemällä vaihtoon Eurooppaan tai Venäjälle tai osallistumalla Saskyn muihin kv-hankkeisiin. Kansainvälistä osaamista voi kerätä myös kotimaassa osallistumalla esim. kv-tutortoimintaan tai digitaaliseen kv-yhteistyöhön tai hakeutumalla kv-työympäristöön kotimaassa.
Jatko-opintomahdollisuudet
Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
Opintojen rakenne
Ammatillinen perustutkinto 180 osp.
– pakolliset ammatilliset tutkinnon osat 30 osp
– osaamisalan pakolliset tutkinnon osat 45 osp
– valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 70 osp
– yhteiset tutkinnon osat 35 osp
Koulutukseen ei ole pääsykoetta.
Koulutukseen hakeutuminen ›