Siirry sisältöön

#saskylaiset – Adèlen opiskelijatarina

Adèle Koivunen opiskelee elintarvikealan perustutkintoa, leipuri-kondiittoriksi. Opinnot hän aloitti syksyllä 2022 ja haastattelun aikaan hän oli opintojensa loppusuoralla.

Uunipelilllä valkoisia marenkeja rivissä teollisella uuniritilällä. Taustalla ikkunasta näkyy tiilirakennus.

Elintarvikeala veti puoleensa

Peruskoulun jälkeen Adèlella kiinnostus oli vahvasti elintarvikealan suuntaan ja hän haki myös muihin oppilaitoksiin samalle alalle. Saskyn Tampereen palvelualan ammattioppilaitos sijaitsi lähellä kotia, mikä vaikutti valintaan tulla Saskylle opiskelemaan.

Perustaitoja ja tarkkaa silmää

Opiskelun alalla hän kokee suhteellisen helpoksi. Perustiedot ja -taidot kun saa haltuun, niin siitä on hyvä lähteä eteenpäin, Adèle toteaa. Alalla toimiminen vaatii kuitenkin joustavuutta, sillä töiden teko saatetaan etenkin leipomoissa aloittaa vaikkapa kello neljä aamuyöllä. Ammattiin kuuluu myös kykyä osata tuottaa tasalaatuisia tuotteita niin ulkonäön kuin koonkin suhteen.

Opiskelussa on parasta ollut työharjoittelut

Adèle Koivunen
Valaistu tyhjillään oleva opetuskeittiö välineistöineen ja laitteineen.

Harjoittelujaksojen antia

Osaamista on syvennetty harjoittelujaksoilla. Adèlella niitä on ollut  ABC:lla, Fazerin myymäläleipomossa ja viimeisimpänä Leipomo Sorttiinassa, jossa hän oli juuri aloittanut haastattelun aikaan. Harjoittelut ovat olleet hyvin erilaisia, toinen paikka voi tarjota rutiininomaisia työtehtäviä, kun taas toisessa harjoittelupaikassa pääsee kokeilemaan laajasti kaikkea erilaista, Adèle summaa.

Osallistuminen EuroSkills 2025-karsintoihin

Kisakokemus oli avartava ja tehtävien toteutuksessa riitti puuhaa. Ennakkotehtävien lisäksi kisoissa paikan päällä suoritettiin erilaisia tehtäviä. Aikataulu oli fyysisten tuotteiden ja suunnitelmien laatimisille tiukka, mutta valmista silti saatiin. Kriteerit olivat tarkkoja, jättäen kuitenkin omalle luovuudelle tilaa. Adèle työskenteli paljon kisojen eteen itsenäisesti, mutta apuna oli myös opettaja, jolta hän sai tukea mm. suunnitelmien tekemiseen ja harjoitteluun. Varsinaisella kisapaikalla vallitsi hyvä henki, eikä tilanne ollut stressaava.

Ammattikeittiössä oleva vaaleahiuksinen kokintakkiin pukeutunut henkilö pitelee pöydän ääressä uunipeltiä, jossa on valkoisia marenkeja.

Tällä hetkellä Adèle on innostunut entremet-kakuista ja -leivoksista. Niiden tekemisessä kiehtoo komponenttien laajuus ja monipuolisuus, hän kertoo.

Valmistumisen jälkeen hän suuntaa todennäköisesti alalle töihin ja myöhemmin mahdollisesti syventää taitojaan opiskelemalla konditoriapuolta vielä lisää esimerkiksi kondiittorikisällin tutkinnolla.


Mikäli haluat tietää lisää Saskyn koulutustarjonnasta, erilaisista opiskelumuodoista ja meille hakemisesta, ota yhteyttä Sasky Avaimeen eli hakija-​​​​​​​​ ja uraohjauspalveluumme.

Lue lisää leipuri-kondiittorin koulutuksesta