Siirry sisältöön

#saskylaiset – Danielan opiskelijatarina

Daniela Markula opiskelee Saskyn Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa kitaranrakennusta ja hänen on tarkoitus valmistua keväällä 2025.

Kuvassa hymyilevä vaaleahiuksinen henkilö istuu työpöydän ääressä luokkahuoneessa, jossa valmistetaan soittimia. Hänellä on yllään musta t-paita. Työpöydällä on punainen sähkökitara.

Kitaranrakennus vei heti mukanaan

Ennen opintojaan Daniela teki röntgenhoitajan töitä, mutta oli jo pidemmän aikaa miettinyt opintielle lähtöä, sillä hän halusi päästä tekemään jotakin luovaa käsillään. Hän etsi nimenomaan opiskeltavaa taide-/musiikkialoilta. Daniela ei tiennyt tarkalleen mitä se olisi, mutta käsillä tekeminen kiinnosti ja taiteen sekä musiikin parissa työskentely inspiroi. Kun Daniela löysi kitaranrakennuksen, hän tajusi, että alalla yhdistyy moni hänen haluamansa asia. Opiskelupaikan valintaa helpotti myös, ettei Suomessa missään muualla voi opiskella kitaranrakennusta.

Jatkuva haku mahdollisti opinnot

Jatkuva haku mahdollisti Danielan haun opintoihin, vaikka hän tutustui vaihtoehtoihin vasta kesällä. Danielan ei siis tarvinnut odottaa seuraavaa kevättä hakeakseen kitaranrakennuksen opintoihin, vaan pääsi nopeasti kiinni opiskeluun. Joustava hakujärjestelmä sopii erinomaisesti aikuisille opiskelijoille. Lisäksi koulun työtilat ovat avoinna myös iltaisin, mikä tarjoaa työssäkäyville ihmisille lisää joustavuutta.

Yläviistosta kuvattu kuva, jossa vaaleahiuksinen mustaan t-paitaan pukeutunut henkilö pitelee punaista sähkökitaraa työpöytänsä ääressä.

On palkitsevaa päästä näkemään kättensä jäljen

Käsillä tekeminen ja luovuus on aina ollut lähellä Danielan sydäntä ja hän kokee tärkeäksi päästä näkemään työnsä tulokset. Hän kertoo oppivansa parhaiten tekemällä, eikä niinkään istumalla luennoilla. Kitaran soittaminen kuuluu Danielan elämään ja maailma tuntui aukeavan, kun hän tajusi, että kitaroita voi tehdä myös itse soittamisen lisäksi. Paras palkinto on nähdä valmis soitin, jonka luomiseen on käytetty runsaasti aikaa ja vaivaa.

Alan opinnoissa puu on pääasiallinen materiaali. Kaikki alkaa yksinkertaisesta lankusta, ja tekijän taidoista riippuu, miten hän hyödyntää puun ominaisuuksia. Hänen valintojensa pohjalta voi syntyä hyvinkin kaunis ja hienosti soiva soitin. Opinnoissa kannattaa varautua kustannuksiin, sillä kaikki materiaalikulut maksetaan itse. Toki opiskelijalla on vapaus päättää millaisia osia haluaa hankkia ja mitä materiaaleja käyttää projekteissaan.

Valmiin soittimen ääressä on kyllä hymy korvissa, että wau, mä tein tän!

Kuvassa kolme kitaraa. Etualalla on akustinen puna-keltainen kitara lähikuvassa. Taustalla kaksi muuta sähkökitaraa

Motivaatiota ja itseohjautuvuutta evääksi opiskeluun

Täällä oppilaat tekevät hyvin itsenäisesti töitä ja jokainen saa räätälöidä opintonsa omiin tavoitteisiinsa sopiviksi. Opiskelijalla on siis suuri vastuu omasta edistymisestään ja siinä korostuu uteliaisuus ja kiinnostus alaa kohtaan. Opettajat ovat paikalla ohjaamassa ja avustamassa, mutta työtapoihin ja -aikoihin saa itse todella paljon vaikuttaa. Pitkäjänteisyys on myös avainasemassa, sillä monia vaiheita saattaa joutua toistamaan monta kertaa ennen kuin onnistuu. Epäonnistumisista ei kannata kuitenkaan lannistua, vaan mennä rohkeasti eteenpäin.

Pihalla kävelytien vieressä nurmikolla on kolme kitaraa telineissä. Taustalla valkoinen aita ja tiilirakennus

Työtilat ja -laitteet vuokraamalla yhteistyöllä

Opintojen jälkeen Danielalla on suunnitelmissa hakeutua jonnekin vuokraverstaalle, missä hänellä olisi oma työskentelypiste. Omien tilojen ja laitteiden hankinta tyhjästä on melkeinpä mahdotonta ja niin kallista, että on viisaampaa vuokrata kimpassa jokin soitinrakennuspaja ja jakaa kulut monen ihmisen kesken.

Danielan Instagram-tililtä(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan) pääset näkemään hänen upeita luomuksiaan.
Hän soittaa myös bändissä(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan) itse tekemillään kitaroilla ja kappaleet ovat myös hänen omaa käsialaansa.

Tutustu alaan Saskyssa