Siirry sisältöön

#saskylaiset – Jaanan uratarina

Kaupan alalta yrittäjäksi kestävien arvojen pariin

Jaana Koivumäki valmistui huonekalujen entisöinnin ja verhoilun artesaaniksi Sasky Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta ja perusti valmistumisen jälkeen Tampereelle Verstas ja Verhoomo(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan) -yrityksen.

Henkilö työskentelee verstaassa entisöitävän nojatuolin parissa, hän käyttää työvälineitä ja -tarvikkeita, kuten lankarullaa ja neuloja, verhoillakseen tuolin istuinosaa, taustalla näkyy monenlaisia työkaluja ja materiaaleja järjestettyinä seinälle ja pöydille, kuvan henkilö hymyilee, hänellä on tummat hiukset, silmälasit ja musta-valkoraidallinen paita.

Ajastus alanvaihdosta kypsyi koronan aikana

Ennen alanvaihtoa Jaana työskenteli pitkään kaupan alalla visuaalisena markkinoijana eli tutummin somistajana. Visuaalisen markkinoinnin rooli kuitenkin muuttui vuosien saatossa ja kun työ muuttui entistä enemmän myynnin suuntaan, Jaana alkoi kaivata käsillä tekemistä. Koronapandemian aikana ajatus alanvaihdosta kypsyi, ja uusi ura käsityön parissa alkoi houkutella. Jaana kertoo harrastaneensa aiemminkin paljon käsitöitä, kuten esim. huonekalujen entisöintiä, mutta toiveissa oli oppia tekemään työtä ammattimaisemmin.

Oppimisen iloa aikuisopiskelijana

Opiskelu Saskyssa Ikatalla tarjosi mahdollisuuden syventyä sekä verhoiluun että puuosien entisöintiin. Uusien taitojen oppiminen, käsillä tekeminen ja alan monipuolisuus veivät mukanaan. Aikuisopiskelijana Jaana sai hyväksilukuja aiemmista opinnoistaan, mikä antoi mahdollisuuden keskittyä olennaiseen ja lyhensi opintoaikaa kahteen vuoteen.

Kuvassa henkilö kunnostaa tai verhoilee tuolia kullansävyisellä, kuviollisella kankaalla, taustalla näkyy työpajaympäristö, henkilö katsoo kameraan ja hymyilee, hänellä on tummat hiukset, silmälasit ja musta-valkoraidallinen pusero.

Yrittäjyys oli luonteva valinta opintojen jälkeen

Jaana aloitti yrittäjänä pian valmistumisen jälkeen. Yrittäjyys oli luonteva valinta työllistymiseen, sillä valmiita työpaikkoja alalla on suhteellisen vähän. Yrittäjyydessä Jaanaa kiehtoo kokonaisvaltaisuus, mutta se vaatii myös paljon ajanhallintataitoja ja vastuunkantoa. Opintojen aikana suoritettu TOY-kurssi (Työssäoppiminen yrittäjänä) antoi hyvän pohjan yrittäjyyteen, mutta myös muuta koulutusta ja tukea tarvitaan. Jaana kertookin hyödyntäneensä paljon erilaisia koulutuksia, joita Pirkanmaalla on ollut tarjolla mm. hankkeiden puitteissa.

Yrittäjyydessä parasta ja pahinta on kokonaisvaltaisuus – se, että itse on vastuussa ihan kaikesta markkinoinnista alkaen lopputulokseen saakka.

Verkostoituminen muiden yrittäjien kanssa on ollut tärkeää. Esimerkiksi naisyrittäjien verkostossa mukana oleminen on tarjonnut tukea ja apua arjen haasteisiin. Yrittäjänä on tärkeää myös huolehtia omasta jaksamisestaan sekä löytää hyvä tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä.

Kuvassa henkilö työpajaympäristössä tutkii tuolinrunkoa, joka on osittain verhoiltu keltaisella kankaalla, taustalla näkyy työpajan ympäristö, jossa on erilaisia tarvikkeita ja työvälineitä, henkilöllä on tummat hiukset, silmälasit ja musta-valkoraidallinen pusero.

Entisöinti on tulevaisuuden ala

Jaanan tyypillisiä asiakkaita ovat kotisisustajat, jotka haluavat kunnostaa ja entisöidä huonekalujaan. Jaanan mukaan on hienoa nähdä, kuinka myös nuorempi sukupolvi arvostaa vanhoja huonekaluja ja haluaa antaa esimerkiksi suvussa pitkään kulkeneille huonekaluille uuden elämän.

Huonekalurestaurointi on Jaanan mukaan ehdottomasti myös tulevaisuuden ala, sillä kiertotalous ja ekologisuus ovat kasvavia trendejä ja välttämättömiä tälle maapallolle. Käsityöperinteiden arvostus kasvaa, ja osaaville tekijöille on yhä enemmän kysyntää. Jaana toivookin, että käsityöalojen koulutukseen panostetaan myös jatkossa.

Jos joku työ kannattaa tehdä, se kannattaa tehdä hyvin.

Henkilö työskentelee verstaassa entisöitävän nojatuolin parissa, hän käyttää työvälineitä ja -tarvikkeita, kuten lankarullaa ja neuloja, verhoillakseen tuolin istuinosaa, taustalla näkyy monenlaisia työkaluja ja materiaaleja järjestettyinä seinälle ja pöydille, kuvan henkilö katsoo kameraan ja hymyilee, hänellä on tummat hiukset, silmälasit ja musta-valkoraidallinen paita.

Haaveet ja unelmat todeksi pitkäjänteisellä työnteolla

Asiakkaiden tyytyväisyys, onnistuneet entisöintiprojektit ja haasteiden ratkaiseminen tuovat iloa ja motivaatiota työhön. Yksi kantava ajatus Jaanalla on hänen edesmenneen isänsä motto: ”Jos joku työ kannattaa tehdä, se kannattaa tehdä hyvin”.

Jaana luottaa siihen, että asiat aina järjestyvät ja kannustaakin kaikkia haaveilemaan ja tavoittelemaan unelmiaan. Sisulla, pitkäjänteisyydellä ja kovalla työnteolla esteet on mahdollista ylittää, ja muuttaa haaveet todeksi. Haasteista selviytyminen ja onnistumisen hetket tekevät työstä merkityksellistä.


Mi­kä­li ha­luat tie­tää lisää Sas­kyn kou­lu­tus­tar­jon­nas­ta, eri­lai­sis­ta opis­ke­lu­muo­dois­ta ja meil­le ha­ke­mi­ses­ta, ota yh­teyt­tä Sasky Avai­meen eli hakija-​​​​​​​​ ja uraoh­jaus­pal­ve­luum­me.

Lue lisää koulutuksesta ja hae mukaan