# saskylaiset – Lilan ja Martan uratarina
Lila Kaplas ja Martta Häyrinen opiskelivat Saskyn Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksella vaatetuksella valmistuen vaatetusalan artesaaneiksi. Haastattelun aikaan he opiskelivat molemmat Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiassa ja valmistuivat nyt keväällä 2024 vaattureiksi.
Martta Häyrinen (vasemmalla) ja Lila Kaplas (oikealla) ovat kartuttaneet ammattitaitojaan laajoilla opinnoillaan.
Martan ja Lilan opintie vaatetusalan ammattilaisiksi
Martta lähti Ikatan opintojen jälkeen suoraa vaatturin opintoihin. Lila opiskeli ensin vaatetusalan, jonka jälkeen hän opiskeli vielä vuoden verran eri tutkinnon osia Ikatalla. Sen jälkeen hän teki töitä pari vuotta ennen kuin lähti opiskelemaan Gradialle. Siellä opiskelu on osaltaan ollut hyvin erilaista mm. opetustekniikoiltaan. Ikatalla keskityttiin pääsääntöisesti naisten vaatetukseen ja nyt Gradialla on taas päässyt tekemään enemmän miesten vaatetukseen liittyviä töitä. On ollut hienoa päästä näkemään molemmat puolet.
Ikatalla on ainutlaatuinen yhteisö
Ikatalla sai hyvin vapaasti olla sellainen kuin on ja kokeilla monia erilaisia juttuja. Opiskelijoita tulee hyvin erilaisista taustoista ja ikähaarukka on suuri. Se luo rikkaan opiskeluympäristön, jossa luova yhteisö pääsee syntymään.
Ikatalla saa jakaa luovuuden ilon ja tuskan samanhenkisten ihmisten kanssa.
Ikatalta saimme todella hyvän pohjan tekemiselle, niillä tiedoilla ja taidoilla on ollut hyvä lähteä jatko-opiskelemaan. Martan rakkaus ompelemiseen ja alaan on kasvanut opintojen myötä. Lila kokee Ikatan olevan käsityöläisyytensä synnyinpaikka, jossa hänellä heräsi luovuus.
Alalla korostuu laatu ja kestävä tekeminen
Ala kehittyy ja muuttuu jatkuvasti, koko ajan tulee uusia muotoja ja tekniikoita, kuinka voi esimerkiksi korjata ja ommella asioita. Ihmiset haluavat nykyään korjata ja kierrättää enemmän, mikä lisää alan potentiaalia. Pikamuodin haitallisuuksiin kiinnitetään jatkuvasti enemmän huomiota ja käsityön arvostus lisääntyy. Silti toivoisimme, että se arvostus leviäisi laajemmallekin. Keskitymme tekemään laadukasta ja kestävää, joten ekologisuuden näkökulmastakin vaatturin ammatti ja siihen kiinnittyvä tietotaito ovat äärimmäisen tärkeää. Me myös korjaamme sellaisiakin tuotteita, jotka eivät ole alun perin tehty laadullisesti pitkäikäisiksi, näin saamme jälleen pidennettyä tuotteen käyttöikää.
Työelämää ja yrittäjyyttä
Martalla toive olisi päästä kiinni työelämään joko yrittäjänä tai sitten palkkatyön muodossa esimerkiksi teatterilla tai ompelimossa. Hän on opiskellut alaa pitkään ja kasvattanut hyvät tiedot ja taidot, joten nyt olisi halu päästä tekemään ammattitöitä.
Lila on säästämällä hankkinut itselleni kotiin teollisuuskoneet joiden avulla hän voisi tehdä tämän alan töitä. Haaveena hänellä on työskennellä oman yrityksen kautta, sillä hän kaipaa elämäänsä luovuutta ja haluaa päästä tekemään itse suunnittelemiaan tuotteita.
Meille molemmille luovuus ja käsillä tekeminen ovat tärkeitä asioita ja ala tuntuu omalta.
Uskaltakaa mennä kohti unelmianne
Opiskelijoille haluamme sanoa, että nauttikaa tästä ainutlaatuisesta opiskeluajasta sekä hyödyntäkää iltatyömahdollisuutta. Uskaltakaa mennä kohti unelmianne ja ottamaan myös riskejä. Käsityöaloilla toimiminen on monesti haastavaa, mutta palo ja motivaatio auttavat vaikeuksien yli. Haluamme kiittää lämpimästi Ikatan opettajiamme Heli Silvennoista ja Sari Niemimaa-Simolaa. Nämä harvinaisen arvokkaat timantit ovat kuin Muumimammoja, joiden käsilaukusta löytyy aina kaikki tarvittava jokaiseen tilanteeseen. He ovat täysin omistautuneita työlleen ja tarjoavat aina rohkaisevia sanoja, jotka auttavat eteenpäin. Myös Martan opiskeluaikana toiminut opettaja Johanna Väkeväinen ansaitsee kiitokset positiivisella asenteellaan ja avuliaisuudellaan.
Meidän tekemisiä pääset seuraamaan meidän Instagram-tileiltä:
Lila Kaplas: lilartisan
Martta Häyrinen: martyredesign