Siirry sisältöön

Pukeutuminen ja vaatetus

Taideteollisuusalan perustutkinto | Artesaani | Tuotteen valmistuksen osaamisala

Kaksi vaatetuksen opiskelijaa tutkii työpöydällä olevia, kullansävyisiä kankaita.
Oppilaitos:
Sasky Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, Ikata
Koulutustyyppi:
Ammatillinen perustutkinto
Teemat:
Taidealat, Tekstiili- ja muoti
Hakutyyppi:
Jatkuva haku, Yhteishaku

Vaatetusalan artesaani on pukeutumisen ammattilainen

Alan artesaani on pukeutumisen ja vaatetusalan monipuolinen ammattilainen. Kiinnostus vaatetusalaa kohtaan voi lähteä esim. cosplaysta, eettisestä vaatevalmistuksesta, yksilöllisyydestä tai pukeutumiskulttuurista. Vaatetusalan artesaani suunnittelee ja valmistaa yksilöllisiä, asiakkaan persoonalliseen tyyliin sopivia korkealaatuisia tuotteita sekä arki- että juhlakäyttöön, myyntiin ja estradille. Hän osaa myös muokata, tuunata ja korjata vaatteita ja muita ommeltavia tuotteita.

Vaatetusalan artesaaniopinnoissa perehdytään mm. asujen suunnitteluun, kaavoitukseen ja ompeluun sekä erilaisiin alan erikoistekniikoihin.

Pukeutumisen ja vaatetusalan artesaaneja työskentelee ompelimoissa, vaatetusliikkeissä, teattereiden puvustamoissa ja itsenäisinä yrittäjinä.

Koulutukset jatkuvassa haussa

 • Taideteollisuusalan perustutkinto, pukeutuminen ja vaatetus

  Paikkakunta
  Ikaalinen
  Hakuaika
  05.02.2024 — 31.12.2024
  Koulutus alkaa
  5.8.2024
  Lisätietoa

  Ikaalisissa tarjottava koulutus on tuotteen valmistuksen osaamisalalta (pukeutuminen ja vaatetus).

  Tutkinnon suorittaneen osaaminen

  Alan artesaani on pukeutumisen ja vaatetusalan monipuolinen ammattilainen. Kiinnostus alaan voi lähteä esim. cosplaysta, eettisestä vaatevalmistuksesta, yksilöllisyydestä tai pukeutumiskulttuurista.

  Työtehtävissä tarvitaan kädentaitoja, tarkkuutta ja huolellisuutta sekä joutuisuutta ja luovuutta.

  Valmistuttuaan alan artesaani osaa suunnitella ja valmistaa yksilöllisiä tuotteita sekä arki- että juhlakäyttöön, myyntiin ja estradille. Artesaani erottuu tuotteillaan. Taitava ompelija ja hyvä myyjä tunnistaa tyylit ja tuntee materiaalit. Pukeutumisen ja vaatetusalan artesaaneja työskentelee ompelimoissa, vaatetusliikkeissä, teattereiden puvustamoissa ja itsenäisinä yrittäjinä.

  Koulutukseen pääset tutustumaan Instagramissa vaatetus_ikaalinen

  Kustannukset
  Kustannuksia syntyy ammattialasta riippuen mm. koulumatkoista, työvaatteista, -jalkineista ja -välineistä, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista ja opintokäynneistä. Opiskeltavasta tutkinnosta riippuen kustannukset vaihtelevat paljon. Koulutus on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan. Huom! Perusopetuksensa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneellä toisen asteen koulutus on kokonaan maksutonta.
  Muuta huomioitavaa
  Kaikki hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, joka sisältää haastattelun ja ammattialakohtaiset tehtävät. Ennakkotehtävän löydät täältä https://sasky.fi/oppilaitokset/ikaalisten-kasi-ja-taideteollisuusoppilaitos/ennakkotehtavat/
  Jatko-opintomahdollisuudet
  Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Kenelle koulutus sopii?

Vaatetuksen ja pukeutumisen artesaaniopinnot ja alat työt soveltuvat henkilölle, jolla on kädentaitoja, tarkkuutta, huolellisuutta, joutuisuutta ja luovuutta. Kaikki hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, joka sisältää haastattelun ja ammattialakohtaiset tehtävät.

Koulutuksen sisältö

Vaatetusalan artesaaniopinnoissa perehdytään mm. asujen suunnitteluun, kaavoitukseen ja ompeluun sekä erilaisiin alan erikoistekniikoihin.

Koulutuksen kustannukset

Koulutus on maksutonta, kustannuksia saattaa tulla jonkin verran työkaluista, työvaatteista, materiaaleista jne. niille, jotka eivät ole maksuttoman toisen asteen koulutuksen piirissä.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Muuta huomioitavaa

Kaikki hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, joka sisältää haastattelun ja ammattialakohtaiset tehtävät.

Ennakkotehtävän löydät täältä

Lisätietoja antaa:

Opintotoimisto:
puh. 044 755 4532
ikata@sasky.fi

Kaksi hymyilevää henkilöä seisoo syreenipuskan edessä. Toisella on mustat pitkät hiukset ja hän on pukeutunut mustaan mekkoon. Toisella on vaaleanruskeat pitkät hiukset, silmälasit ja hän on pukeutunut tummaan kimaltelevaan paitaan ja mustaan pitkähihaiseen paitaan.

Tutustu Lilan ja Martan uratarinaan

Lila Kaplas ja Martta Häyrinen ovat opiskelleet pitkään vaatetusalaa ja suuntaavat nyt tulevaan laajalla osaamisellaan.