#saskylaiset – Siljan opiskelijatarina
Silja Kero opiskelee sisustusalaa Sasky Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa.
Ammatillisista opinnoista hyvä pohja korkeakouluun
Ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen Silja haki Aalto-yliopistoon sisustusarkkitehtiopintoihin, mutta silloin paikan ovet eivät vielä hänelle auenneet. Hän päätti hakea Saskyyn opiskelemaan sisustusalaa ja kertoo nyt, että tämä paikka on tuntunut ihan lottovoitolta. Siljan mukaan hän saa ammatillisesta koulutuksesta hyvää pohjaa kohti seuraavaa tavoitettaan eli sisustusarkkitehdin opintoja korkeakoulussa. Hän iloitsee myös siitä, että samalla kun sisustusartesaanin opinnot toimivat hyvänä preppauskurssina jatko-opiskelupaikkaa ajatellen, hän saa samalla hankittua itselleen myös ammatin.
Lapsuuden leikeistä kohti unelmien ammattia
Silja kertoo olleensa kiinnostunut sisustusalasta jo lapsesta lähtien. Ihan pienenä hän olisi halunnut olla puutarhuri, koska hänen isoäitinsä olivat niin taitavia sillä saralla. Lapsena auton kyydissä istuessaan Silja oli ensin katsellut ihmisten pihoja ja vähitellen huomio alkoi kiinnittymään myös taloihin ja niiden yksityiskohtiin. Mieluisia olivat myös lastenkirjat, joissa oli yksityiskohtaisesti kuvattu sisustusta, arkkitehtuuria ja pihoja. Silja kertoo, että leikkiessäänkin hän loi aina erilaisia arkkitehtuurisia rakennelmia. Lukion aikana kypsyi ajatus siitä, että sisustusarkkitehdin koulutus olisi unelmavaihtoehto seuraavaksi askeleeksi.
Teoria ja käytäntö kohtaavat sisustusalan opinnoissa
Parasta sisustusalan opinnoissa on Siljan mukaan ollut käytännön tekemisen ja teorian yhdistäminen. Opiskeltavat teoria-aineet liittyvät aina käytännön projekteihin, mieluisaa on ollut myös se, että töitä tehdään paljon ryhmissä. Opinnoissa on yllättänyt se, miten ammattimaisesti asioita tehdään ja se, että opiskeluaikana tehtävät projektit ovat juuri sellaisia, mitä oikeassa työelämässäkin tehtäisiin. Saskyssä Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa koulutetaan sisustussuunnittelijoita, jotka ymmärtävät hyvin myös käytännön asioita ja opiskelun kautta pääsee oikeasti kiinni ammattiin. Opintojen aikana saa toteuttaa itseään ja hyödyntää omia vahvuuksiaan.
Käytännön projekteista monipuolista osaamista
Yksi isoista projekteista opintojen aikana on Tyrwään Joulutalo -tapahtuman järjestäminen. Vaikka mukana on Saskyn muitakin aloja, on sisustusala päävastuussa tapahtumasta. Opintojen aikana tehdään muitakin erilaisia projekteja, kuten makuuhuone- ja olohuonesuunnittelua. Opintojen edetessä siirrytään vaativampiin projekteihin eli keittiön ja märkätilojen suunnitteluun. Isompien projektien rinnalla tehdään myös pienempiä tehtäviä, esim. väreihin liittyviä harjoituksia.
Opintoihin kuuluu myös työelämässä oppimista, jota voi suorittaa esim. sisustussuunnitteluyrityksissä, tapetti- ja remontointiliikkeissä, tavaratalojen esillepanotehtävissä sekä muissa alan myynti- ja asiakaspalvelutehtävissä. Opintojen aikana käydään myös vierailuilla alan messuilla ja yrityksissä. Näiden vierailujen aikana opiskelijoita rohkaistaan verkostoitumaan eri toimijoiden kanssa, mistä on paljon hyötyä tulevaa ammattia ajatellen.
Käsillä tekemisen ilo ja kestävän kehityksen huomioiminen
Silja sanoo nauttivansa eniten niistä projekteista, joissa hän pääsee tekemään itse käsillään. Hän haaveilee siitä, että tulevaisuudessa hänen työnsä sisältäisi tekemisen lisäksi myös kestävän kehityksen mukaista suunnittelua, kierrätystä ja vastaavia asioita. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla yrittäjyys alalla.
Mikäli haluat tietää lisää Saskyn koulutustarjonnasta, erilaisista opiskelumuodoista ja meille hakemisesta, ota yhteyttä Sasky Avaimeen eli hakija- ja uraohjauspalveluumme.
Sisustusalan koulutukseen on jatkuva haku, joka on auki 24/7.