Siirry sisältöön

Tiimityötä ja keittiön sykettä – kokkiopiskelijat jakavat kokemuksiaan

Sanni Vestu ja Henry Pasanen opiskelevat molemmat Sasky Mäntän seudun koulutuskeskuksessa ravintola-​ ja catering-​alan perustutkintoa valmistuen kokeiksi. Molemmille alavalinta oli selkeä ja yläasteaikana he kävivät luokan kanssa tutustumassa Sasky Mäntän seudun koulutuskeskukseen. Tutustumiskäynnistä jäi molemmille positiivinen kokemus ja he päättivät hakea Saskyyn opiskelemaan. Sannin kohdalla myös koulun läheinen sijainti vaikutti valintaan.

Kaksi mustiin kokintakkeihin pukeutunutta nuorta seisoo keittiöympäristössä

Hihat saavat heilua opetuskeittiössä

Opiskelu on sujunut molemmilla hyvin, koulupäivät ovat olleet mukavia ja käytännön tekemiseen on päässyt hyvin kiinni. Teoriaakin toki on, mutta he työskentelevät suurilta osin koulun opetuskeittiössä. ”Olen ollut aikaisemmin kesätöissä ravintola-alalla ja ajattelin täällä opiskelun olevan enemmän teoriapainotteista. Pääsemme kuitenkin hyvin paljon tekemään käytännön tehtäviä keittiössä, mikä on ollut mukava huomata”, Henry summaa. ”Välillä meillä taas on kokonaisia viikkoja, jolloin keskitymme enemmän suunnitelmien tekemiseen sekä teoriaan”, Sanni kertoo.

Parasta on ollut päästä itse tekemään ruokia

Henry Pasanen
Lähikuva henkilöstä laskemassa ruoka-annosta keittiötasolle

Tiimityöskentelyä ja vastuunkantoa

Opiskelijat saavat tiimeissä suunnitella osittain itse menut ja ruokien toteutukset. Tiimit koostuvat monen ikäisistä ja erilaisista taustoista tulevista ihmisistä. Opiskelijat saavat vaikuttaa toteutuksiin ja työskentelytapoihin, mikä opettaa vastuunkantoa ja organisointikykyä. Yksi tiimi on ns. vastuutiimi, joka huolehtii mm. tilauslistan teosta seuraavalle viikolle. ”Vaikka keittiöpäivät ovatkin peruskoulun opetukseen nähden pitempiä, ne ovat kuitenkin antoisia, kun pääsee tekemään oikeita töitä, eikä opiskelu ole pelkkää istuskelua ja kuuntelua”, Henry iloitsee.

Opinnoissa parasta on ollut yhdessä tekeminen

Sanni Vestu

Ravintola-ala on monipuolinen kenttä

Viime syksynä he olivat kahdeksan muun opiskelijan kanssa viikon verran Levillä Hullu Poro Oy:n ravintoloissa tutustumassa ravintolamaailmaan työtehtävien merkeissä. Retkelle lähti opiskelijoita kaikilta vuosikursseilta. Sanni oli Levillä Pub Hölmölässä, jossa hän pääsi myös hyvin tekemiseen kiinni. Sanni oli ensimmäisellä harjoittelujaksollaan vanhainkodin suurtalouskeittiöllä. ”Harjoittelussa oli parasta oikeastaan kaikki, mutta erityisesti ruuanlaitto”, Sanni toteaa.

Olihan se kiva, että pääsi ihan hommia tekemään siellä Levillä ja kerryttämään työkokemusta

Henry Pasanen
Kaksi mustiin kokintakkeihin pukeutunutta nuorta keittiöympäristössä kattilan äärellä

Valmistumisen jälkeen alalle töihin

Sannin on tarkoitus valmistua 2026, jonka jälkeen on pyrkimys alalle töihin. Työpaikan suhteen hänellä on avoin mieli. Henryn ajatuksissa on myös työllistyä opintojen jälkeen, ellei hän opiskele vielä lisää nykyisten opintojen päätyttyä.

Sanni ja Henry molemmat suosittelevat alaa, jos on vähääkään kiinnostunut ruuanlaitosta ja asiakaspalvelusta.

Tutustu koulutukseen