Siirry sisältöön

Turvallisuuden tunteen kokeminen perustana oppimiselle ja hyvinvoinnille – turvallisuuskartoituksen vastauksia peilaten

Turvallisuuden tunnetta Saskyssa vahvistavat ja heikentävät asiat

PuheeX-hankkeen (1.9.2023-31.7.2025) toimesta Saskyssa on tehty kolme kartoitusta turvallisuuteen ja hyvinvointiin liittyen omassa oppilaitosympäristössä. Kaikissa kolmessa kartoituksessa kysyttäessä turvallisuuden tunnetta vahvistavia tekijöitä korkeimmalle sijalle nousivat ystävät ja työkaverit ja hyvä ilmapiiri omassa oppilaitoksessa.

Turvallisuuden tunnetta heikentävinä tekijöinä kartoituksissa nousivat omaan terveyteen ja taloudelliseen toimeentuloon liittyvät asiat sekä huoli esim. terveyspalveluiden huonosta saatavuudesta ja työllistymisestä. Vaikka yhteiskunnalliset tekijät voivat vaikuttaa paljonkin omaan turvallisuuden tunteen kokemiseen, tiedetään, että yhteisöllä voi olla merkittävä rooli yksilön terveyden ja hyvinvoinnin tukemisessa. Yhteisön ominaisuudet siis vaikuttavat yksilön elämään, oppimiseen, työhön, terveyteen ja hyvinvointiin. Erityisesti haastavina aikoina kuten taloudellisen laskusuhdanteen tmv. yhteiskunnallisen kriisin aikana yhteisön tuki voi tarjota turvallisuuden tunnetta yksilölle.

Usean ihmisen kädet yhdessä kasassa symboloimassa yhteisöllisyyttä ja turvallisuuden tunnetta oppilaitosympäristössä

Yhteinen toimintavastuu turvallisuusasioissa

Kartoituksissa nousseet tekijät alleviivaavat meidän kaikkien yhteistä toimintavastuuta turvallisuusasioissa. Yhteinen toimintavastuu tarkoittaa sitä, että jokainen meistä voi ja saa puuttua, ottaa asioita puheeksi ja luoda omalla toiminnallaan avointa keskustelukulttuuria. Yhteisön jokainen jäsen kantaa vastuuta turvallisuudesta, mikä pitää sisällään sekä fyysisen että psyykkisen turvallisuuden. Puuttumattomuuden kulttuuri puolestaan luo erilaista yhteisöä ja ilmapiiriä; jos ongelmiin tai epäkohtiin ei uskalleta tai haluta puuttua, ongelmat voivat jäädä piiloon ja pahentua. Voidaan siis nähdä, että puuttuminen on välittämistä ja yhteisen hyvinvoinnin ylläpitämistä.

Turvallisuuden tunne on perusta oppimiselle ja hyvinvoinnille

Turvallisuuden tunteen kokeminen on voimakkaasti sidoksissa hyvinvointiin – ilman toista ei voi toinenkaan rakentua vahvaksi. Jokaisella on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön ja turvalliseen työpaikkaan ja on selvää, että tämä vaatii yhteisiä tekoja, vastuuta ja ymmärrystä turvallisuuskulttuurin rakentumiseen vaikuttavista tekijöistä.

Turvallisuutta voidaan edistää arvojen kautta, arvot ohjaavat käyttäytymistä ja toimintatapoja, ja niiden avulla voidaan vaikuttaa turvallisuuskulttuuriin. Puuttuminen ja avoimen keskustelukulttuurin luominen ovat arvojen kautta turvallisuuteen vaikuttamista.

Hankkeen kartoitusten pohjalta nähdään, että asiat ovat pääpiirteissään hyvin. On hyvä kuitenkin ymmärtää, että turvallisuuskulttuurin luominen on jatkuva prosessi, johon vaikuttavat kaikki yhteisön jäsenet. Kartoituksista käy ilmi, että ennaltaehkäisevän toiminnan, esim. tunne- ja vuorovaikutustaitojen, merkitys ymmärretään ja nähdään tärkeänä. Edelleen varhaisen puuttumisen ja puheeksi ottamisen ymmärretään rakentavan yhteisöllisyyttä, joka on niin ikään ennaltaehkäisevää turvallisuustyötä.


Karoliina Nikkarikoski, PuheeX-hankkeen hanketyöntekijä