Siirry sisältöön

Vertaisuus voimavarana

Ei auttajia ja autettavia vaan yhdenvertaiset ihmiset toisiaan tukemassa

Vertaisuus on tärkeä arjen voimavara, joka voi lisätä päivittäistä hyvinvointia. Vertaisuus on oman elämän kautta syntynyttä ymmärrystä jostain asiasta, jonka jaamme toisten kanssa. Vertaiselle puhuminen niin hyvistä kuin huonoista tunteista, kokemuksista ja ajatuksista voi olla helpompaa. Vertaiselle ei asioita tarvitse selittää vaan hän saattaa ymmärtää jo pienistä vihjeistä mitä toinen tarkoittaa. Vertaisuudesta syntyy kokemus yhteenkuuluvuudesta ja syvemmästä ymmärretyksi ja kuulluksi tulemisesta, jotka ovat ihmisen perustarpeita.

Vertaisuuden monet muodot oppilaitosympäristössä

Vertaisuus voi olla arkipäiväistä samassa elämäntilanteessa olevien jakamaa vertaistukea tai ns. virallisempaa vertaistuen tarjoamista esimerkiksi tietyn kanavan kautta. Oppilaitosympäristössä vertaisuutta on luonnollisesti monenlaista. Opiskelijat voivat olla toisilleen vertaisena arjessa päivittäin, mutta vertaisuutta voi toteuttaa vertaistuen kautta, jolloin vertaisena toimiva saa perehdytyksen vertaisena toimimiseen ja mahdollisesti tiettyyn teemaan tai aihealueeseen.

Oppilaitosympäristön arjessa vertaistuelle on moninaista tarvetta ja myös mahdollisuuksia tarjota vertaistukea. Erilaiset ryhmät tai esimerkiksi tutortoiminta ovat esimerkkejä vertaistoiminnan toteuttamisesta.

Digitaalisen vertaistuen mahdollisuudet

Digitaalinen vertaistuki on yksi väylä vertaistuen tarjoamiseen. Sen etuja ovat nopeus, vaivattomuus ja mahdollinen anonyymiys. Saskyssa pilotoitiin syksyllä -24 Opetushallituksen rahoittaman PuheeX-hankkeen toimesta anonyymiä digitaalista vertaistukea palautumisen teemalla. Pilotissa keskeiseen asemaan nousi vertaisena toimineiden perehdytys, purkukeskustelu ja tukeminen prosessin ajan. Pilottiin osallistuneet opiskelijat saivat perehdytyksen vertaistukeen, toimintaan chatissa sekä palautumisen teemaan, joka oli valittu pilotin aiheeksi. Kokemus osoitti, että vertaisen on tärkeää pitää huolta myös omasta jaksamisestaan. On myös tärkeää, että saatavilla on tukihenkilö, aikuinen, jolle tilanteita voi purkaa mahdollisimman nopeasti. Kokemus toi esiin myös sen, että digitaalinen vertaistuki ei puhuttele kaikkia, mutta se on keino laajentaa vertaistuen tarjoamista sitä tarvitseville.

Vertaistuki ja ammattilaisapu täydentävät toisiaan

Vertaistoimintaa ei tule rinnastaa ammattilaisapuun, mutta parhaassa tapauksessa eri tukimuodot täydentävät toisiaan. Vertaisena toimivalle voi olla myös vapauttavaa tietää, että ei tarvitse tietää kaikkea vaan riittää, että on läsnä ja jakaa omia kokemuksiaan sen verran kuin se on tarpeen kussakin tilanteessa. Tarvittaessa vertainen voi antaa vinkkejä, mistä asiasta saisi lisätietoa tai ohjata tuenhakijaa eteenpäin avun pariin. Parhaassa tapauksessa vertaistuki antaa voimavaroja sekä tuenhakijalle että vertaisena toimivalle.

Jokainen meistä voi olla vertainen

Muistetaan, että jokainen meistä voi auttaa ja olla tukena tilanteen tullen. Erityisesti toisen kunnioittavaa kohtaamista ja kiireetöntä läsnäoloa voi meistä jokainen harjoitella, vaikka päivittäin.

Vertaisuus on hieno lahja, jonka voimme antaa toiselle, mutta myös itsellemme!

Karoliina Nikkarikoski
SASKY koulutuskuntayhtymä, PuheeX-hanke