Hoiva-avustajia kansainvälisestä ryhmästä
Monikulttuuriset hoiva-avustajat valmiina työelämään – Ensimmäiset HELMA-hankkeen opiskelijat valmistuivat
Luokassa kuuluu iloinen puheensorina, kun HELMA-hankkeen monikulttuurinen opiskelijaryhmä on kokoontunut viettämään pikkujoulua ja samalla juhlistamaan hoiva-avustajaksi valmistuvia luokkatovereitaan. Ryhmän opiskelijat ovat päätyneet Mänttään monista eri maailman kolkista, kuten Ukrainasta, Thaimaasta, Marokosta ja Somaliasta. Yhteinen kieli opiskelijoilla on suomi ja paljon kehitystä kielitaidossa onkin koulutuksen aikana tapahtunut.
Vertaisoppimisesta apua kielitaidon kehittymiseen
Hanketyöntekijä ja S2-opettaja Tytti Harju sekä hankepäällikkö Iris Sundelin iloitsevat siitä, että opiskelijat ovat solmineet upeita ystävyyssuhteita koulutuksen aikana ja hitsautuneet hienosti yhteen. Tytin mukaan suurimmat haasteet hankkeen aikana ovatkin liittyneet opiskelijoiden erilaiseen taitotasoon niin suomen kielen taidoissa kuin digitaidoissakin. Osa opiskelijoista on esim. saanut tutustua tietokoneeseen ensimmäistä kertaa elämässään tämän koulutuksen aikana. Vertaisoppimisen ja -opettamisen avulla on kuitenkin osittain päästy näitä haasteita taklaamaan, kun esim. kielitaidoltaan edistyneemmät opiskelijat ovat tukeneet muita ryhmäläisiä kielen oppimisessa.
Oppimisen ilo ja kiitollisuus oppimista kohtaan tarttuvat
Tytti kokee, että koulutuksen hienoimmat hetket ovat ehdottomasti liittyneet uuden oppimiseen ja oivaltamiseen ja esim. sellaisiin tilanteisiin, kun jokin suomen kielen sala onkin yhtäkkiä avautunut opiskelijalle. Hän kehuu opiskelijoita hyvin avoimiksi ja sanoo, että heiltä saatu lämpö ja ystävällisyys on todella lämmittänyt mieltä. Opiskelijoiden into ja kiitollisuus, jota he osoittavat oppimaansa kohtaan, auttaa myös opettajia innostumaan ja jaksamaan. Tytti kertoo olevansa iloinen siitä, että on saanut kulkea näiden opiskelijoiden vierellä osan sitä matkaa, jota ovat kulkeneet tullakseen osaksi tätä yhteiskuntaa ja rakentaakseen uutta elämäänsä Suomessa.
Hafsan haaveena on jatkaa opintoja ja valmistua tulevaisuudessa sairaanhoitajaksi
Somaliasta Suomeen muuttanut Hafsa Adan Hassan kertoo oppineensa koulutuksen aikana paljon hoiva-avustajan työstä. Hän kertoo myös, että hänen suomen kielen taitonsa on kehittynyt hyvin ja hän mainitsee myös oppineensa vähän eri murteitakin, koska hän suoritti opintoihin sisältyneet harjoittelut kahdella eri paikkakunnalla. Harjoittelujaksoissa parasta on Hafsan mukaan ollut se, että hän on päässyt tekemään hoiva-avustajan työtä käytännössä. Hafsan lähitulevaisuuden haaveissa on löytää alalta työpaikka ja päästä suorittamaan lähihoitajan tutkinto oppisopimuskoulutuksessa. Hafsa on tyytyväinen siihen, että lähti mukaan koulutukseen ja on iloinen valmistumisestaan. Hieman haikeuttakin on tosin ilmassa, kun valmistumisen myötä ryhmä nyt hajoaa. Yhteyttä kuulemma pidetään toki jatkossakin.
Toiveena työpaikka vanhustyön parissa
Phakthiya Chotsaengram, “Chani” muutti Suomeen Thaimaasta noin kolme vuotta sitten. Chani sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että lähti opiskelemaan ja kertoo oppineensa paljon koulutuksen aikana. Hän pitää työskentelystä vanhusten parissa ja haluaisi päästä töihin hoiva-avustajaksi esim. vanhainkotiin. Hän haluaisi myös jatkaa opintojaan ja valmistua tulevaisuudessa lähihoitajaksi. Parasta koulutuksessa on Chanin mukaan ollut se, että on saanut opetelle suomen kieltä ja se, että ryhmästä on saanut uusia ystäviä. Myös opettajat saavat Chanilta isot kiitokset.
Kiinnostus alaa kohtaan johti hoiva-avustajaopintojen aloittamiseen
Faadumo Abdirahman muutti Suomeen Somaliasta kymmenen vuotta sitten ja on ennen hoiva-avustajakoulutusta opiskellut TUVA-koulutuksessa ja valmistunut Saskysta toimitilahuoltajaksi. Hoitoala kiinnostaa häntä, joten hän päätti hakeutua mukaan HELMA-hankkeen hoiva-avustajakoulutukseen ja aloitti opinnot elokuussa. Ensimmäinen harjoittelujakso on edessä tammikuussa ja sen Faadumo on menossa suorittamaan vanhainkotiin. Vanhusten parissa työskentely kiinnostaa häntä myös valmistumisen jälkeen ja parasta työssä on hänen mukaansa keskustelu asiakkaiden kanssa. Faadumo kertoo, että vaikka hän kokeekin suomen kielen melko vaikeaksi, tämän koulutuksen aikana hän on päässyt oppimaan kieltä todella hyvin.
HELMA-hanke avaa ovia hoitoalalle
Ensimmäinen opiskelijaryhmä HELMA-hankkeessa aloitti Saskyssa Mäntässä tammikuussa 2024 ja heistä osa valmistui jouluna 2024. Elokuussa aloitti kaksi uutta ryhmää, toinen Mäntässä ja toinen Tampereella ja näiden opiskelijoiden on tarkoitus valmistua hoiva-avustajiksi toukokuussa 2025.
Saskyn hallinnoiman ja Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus JOTPAn rahoittaman kielituetun koulutuspilotin tarkoituksena on edistää riittävän suomen kielen taidon saavuttamista opintojen suorittamiseksi sekä tukea työelämään siirtymisessä. Konkreettisimpina asioina koulutuksesta opiskelijat saavat itselleen ammatin sekä hyvän pohjakoulutuksen hoitoalalle. Moni hankkeessa mukana ollut opiskelija suunnittelee ja toivoo voivansa jatkaa opiskelua lähihoitajaksi ja sairaanhoitajaksi saakka. Opinnot ovat vahvasti kielituettuja, joten ammatillisen osaamisen lisäksi kielitaidon kartuttaminen on ollut tärkeä anti opinnoista.