Kokki
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto | Ruokapalvelun osaamisala
- Oppilaitos:
- Sasky Ammatti-instituutti Iisakki, Hämeenkyrö, Sasky Mäntän seudun koulutuskeskus, Sasky Tampereen palvelualan ammattiopisto, Sasky Vammalan ammattikoulu
- Koulutustyyppi:
- Ammatillinen perustutkinto
- Teemat:
- Ravintola- ja catering-ala
- Hakutyyppi:
- Jatkuva haku, Yhteishaku
Opiskele kokiksi Sastamalassa, Hämeenkyrössä, Mänttä-Vilppulassa tai Tampereella!
Kokki toimii ruuanvalmistuksen tehtävissä erilaisissa ravintoloissa. Työhön kuuluu erilaisten raaka-aineiden ja puolivalmisteiden esikäsittelyä, käsittelyä ja kypsentämistä. Ammatissa tarvitaan kädentaitoja, luovuutta sekä hyvää maku– ja hajuaistia ja fyysistä kuntoa.
Kokkeja työskentelee erilaisissa ravintoloissa, suurkeittiöissä, kahviloissa, juhla– ja pitopalveluyrityksissä ja pikaruokapaikoissa.
Opintojen aikana opitaan tekemään ruokaa sekä ravintola- että suurkeittiössä ja laittamaan se tarjolle joko annoskohtaisesti tai suurelle joukolle. Kokki osaa käyttää, huoltaa ja puhdistaa nykyaikaisen keittiön laitteita ja hän huolehtii usein myös tavaratilausten vastaanotosta ja varastoinnista.
Kokki osallistuu usein ravintolan lounas- ja á la carte -ruokalistojen sekä ateria- ja annostilausten suunnitteluun. Kokin tehtäviin kuuluvat myös keittiön puhtaanapitoon liittyvät tehtävät sekä astioiden huolto.
Koulutukset yhteishaussa
-
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
- Paikkakunta
- Mänttä-Vilppula,Hämeenkyrö,Tampere,Sastamala
- Hakuaika
- 18.02.2025 — 18.03.2025
Lisätietoa
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta voi valmistua kokiksi tai tarjoilijaksi.
Kokki työskentelee ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Työhön kuuluu erilaisten raaka-aineiden ja puolivalmisteiden esikäsittelyä, käsittelyä ja kypsentämistä. Ammatissa tarvitaan kädentaitoja, luovuutta sekä hyvää maku- ja hajuaistia ja fyysistä kuntoa.Kokkeja työskentelee erilaisissa ravintoloissa, suurkeittiöissä, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluyrityksissä ja pikaruokapaikoissa.
ALALLA TARVITTAVIA OMINAISUUKSIA:• kädentaidot ja luovuus
• hygieenisyys
• hyvä fyysinen kunto
• vuorovaikutustaidot
TYÖPAIKKOJA:• ravintolat ja kahvilat
• suurkeittiöt
• juhla- ja pitopalveluyritykset
Tarjoilija on asiakaspalvelun ja myynnin ammattilainen. Koulutuksen suorittanut tarjoilija työskentelee anniskeluravintolan tarjoilu-, myynti-, kassa- ja asiakaspalvelutehtävissä. Tarjoilijalta edellytetään hyvää ruoka- ja juomatuntemusta. Tarjoilija vastaanottaa tilaukset, tarjoilee ruoka-annokset ja juomat sekä laskuttaa asiakkaan tilaukset. Myynti- ja asiakaspalvelutyöt erityyppisissä ravintoloissa edellyttävät joustavuutta, järjestelykykyä ja palveluhenkisyyttä sekä fyysistä kuntoa. Työssä tarvitaan palvelu- ja kielitaitoa erilaisten asiakasryhmien palvelutilanteissa.
Tarjoilijoita työskentelee erilaisissa ravintoloissa (hotellin ravintoloissa, ruokaravintoloissa, lounas- tai henkilöstöravintoloissa, tanssiravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, diskoissa, musiikkibaareissa, junien ravintolavaunuissa), kahviloissa, liikenneasemilla, pikaruoka-, juhla- palvelu- tai matkailuyrityksissä, suurtalousalan toimipaikoissa sekä laivoilla.
ALALLA TARVITTAVIA OMINAISUUKSIA:• asiakaspalvelutaidot ja joustavuus
• kielitaito
• hygieenisyys
• hyvä fyysinen kunto
TYÖPAIKKOJA:• ravintolat, kahvilat ja pikaruokapaikat
• pubit ja yökerhot
• liikenneasemat
Koulutukset jatkuvassa haussa
-
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
- Paikkakunta
- Hämeenkyrö
- Hakuaika
- 02.01.2024 — 31.12.2024
Lisätietoa
Hämeenkyrössä Sasky Ammatti-instituutti Iisakissa voi opiskella kokiksi.
Tutkinnon suorittanut kokki osaa
– toimia ravitsemisalan ruoanvalmistuksen tai asiakaspalvelun suunnittelu-, toteuttamis- ja myyntitehtävissä
– palvella suomalaisia ja ulkomaisia asiakkaita asiakaslähtöisesti
– hyödyntää ammattisanastoa vierailla kielillä ja kulttuurien tuntemusta
– toimia myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, vastuullisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.
– toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa.
– valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot
laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle.
Kokki työskentelee ravintoloissa, catering-alalla, henkilöstöravintoloissa, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluissa, lasti- ja matkustajalaivoissa sekä suurkeittiöissä. -
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
- Paikkakunta
- Sastamala
- Hakuaika
- 01.01.2024 — 31.12.2024
Lisätietoa
Opintojen aikana opitaan tekemään ruokaa sekä ravintola- että suurkeittiössä ja laittamaan se tarjolle joko annoskohtaisesti tai suurelle joukolle. Kokki osaa käyttää, huoltaa ja puhdistaa nykyaikaisen keittiön laitteita ja hän huolehtii usein myös tavaratilausten vastaanotosta ja varastoinnista.
Kokki osallistuu usein ravintolan lounas- ja á la carte -ruokalistojen sekä ateria- ja annostilausten suunnitteluun. Kokin tehtäviin kuuluvat myös keittiön puhtaanapitoon liittyvät tehtävät sekä astioiden huolto.- Kustannukset
- Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista, muusta opiskelumateriaalista sekä opintokäynneistä. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan.
- Jatko-opintomahdollisuudet
- Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
-
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
- Paikkakunta
- Mänttä-Vilppula
- Hakuaika
- 01.01.2024 — 31.12.2024
Lisätietoa
Perustutkinnon suorittanut osaa:
– toimia ravitsemisalan ruoanvalmistuksen tai asiakaspalvelun suunnittelu-, toteuttamis- ja myyntitehtävissä
– palvella suomalaisia ja ulkomaisia asiakkaita asiakaslähtöisesti
– hyödyntää ammattisanastoa vierailla kielillä ja kulttuurien tuntemusta
– toimia myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, vastuullisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.
Lisäksi ruokapalvelun osaamisalan (kokki) suorittanut osaa:
– toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
– valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot
– laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle.- Kustannukset
- Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.
- Muuta huomioitavaa
- Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa. Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana. Asiakaspalvelussa ja keittiötyössä ei hygieniasyistä voi pitää lävistyksiä.
- Jatko-opintomahdollisuudet
- Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Perustutkinnon jälkeen osaamista voi hankkia lisää esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
-
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto (monimuoto-opinnot)
- Paikkakunta
- Verkkototeutus – Mänttä-Vilppula
- Hakuaika
- 01.01.2024 — 31.12.2024
Lisätietoa
Opinnot suoritetaan työelämäpainotteisesti opiskeltavan alan työpaikalla (koulutus- tai oppisopimus) ja verkko-opintoina. Koulutuksen alussa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa otetaan huomioon myös opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen. HOKSissa sovitaan opinnoista ja niiden suorittamistavoista.
Tutkinnon suorittanut
– tuntee elintarvikkeita ja raaka-aineita
– osaa valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa myös erityisruokavalioasiakkaille
– hallitsee ruoan esille laiton sekä annoksina että suuremmallekin ruokailijamäärälle- Kustannukset
- Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.
- Muuta huomioitavaa
- Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa. Otathan haastatteluun mukaan alkuperäiset opiskelu- ja työtodistuksesi. Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana. Asiakaspalvelussa ja keittiötyössä ei hygieniasyistä voi pitää lävistyksiä.
- Jatko-opintomahdollisuudet
- Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Perustutkinnon jälkeen osaamista voi hankkia lisää esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
-
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki
- Paikkakunta
- Tampere
- Hakuaika
- 22.12.2023 — 22.12.2024
Lisätietoa
Tutkinnon suorittanut kokki osaa
*toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai *julkisen sektorin toimipaikoissa
*valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot
*laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle.
Laajuus ja kesto
180 osp. Opintojen kesto henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan enintään 3 vuotta.
Pääsyvaatimus
Peruskoulu
Tutkinnon muodostuminen
Pakolliset tutkinnon osat:
Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
Lounasruokien valmistus, 40 osp
Annosruokien valmistus, 25 osp
Lisäksi:
Valinnaiset tutkinnon osat, 60 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp- Kustannukset
- Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista, opintokäynneistä sekä työvaatteista ja jalkineista. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan. (Työvoimakoulutuksessa ja oppisopimuksella opiskelevat eivät kuulu maksuttoman ruokailun piiriin) Oppivelvollisuuslain piiriin kuuluvalle opiskelijalle ammatillisessa koulutuksessa maksuttomia ovat • opetus- ja päivittäinen ruokailu • välttämättömät opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muu materiaali • opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet. • vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat, joka toteutetaan nykyisen koulumatkatukijärjestelmän puitteissa • joissain erityistapauksissa (lähin oppilaitos yli 100 km) myös majoitus- ja matkakustannukset
- Muuta huomioitavaa
- Aloitus sovitusti. Hakuprosessiin kuuluu ennakkotehtävä ja haastattelu. Hakemuksen tehtyä hakija saa vahvistusviestissä ennakkotehtävän. Ennakkotehtävä löytyy myös Sasky/ Tampereen palvelualan ammattiopiston nettisivuilta. 15.12.2024 jälkeen tulleet hakemukset käsitellään 7.1.2025 alkaen.
- Jatko-opintomahdollisuudet
- Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
-
Ravintola-, catering- ja matkailualan osatutkinnot (verkkototeutus)
- Paikkakunta
- Verkkototeutus – Mänttä-Vilppula
- Hakuaika
- 01.01.2024 — 31.12.2024
Lisätietoa
Täydennä osaamistasi ravintola- ja catering-alan täsmäkoulutuksilla Mäntän seudun koulutuskeskuksessa.
Meillä Mäntän seudun koulutuskeskuksessa on tarjolla useita erilaisia osatutkintovaihtoehtoja, joiden kesto vaihtelee 2-12 kuukauteen. Opinnot suoritetaan työelämäpainotteisesti opiskeltavan alan työpaikalla (koulutus- tai oppisopimus) ja vuorovaikutteisina verkko-opintoina.
Koulutuksen alussa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa otetaan huomioon myös opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen. HOKSissa sovitaan opinnoista ja niiden suorittamistavoista.- Kustannukset
- Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.
- Muuta huomioitavaa
- Koulutukseen on jatkuva haku. Opintojen aloitus sovitaan opiskelijan HOKS-keskustelussa. Muistathan mainita haussasi mistä opintopolkuvaihtoehdosta olet kiinnostunut. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana. Asiakaspalvelussa ja keittiötyössä ei hygieniasyistä voi pitää lävistyksiä.
- Jatko-opintomahdollisuudet
- Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
Kenelle koulutus sopii?
Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet (pohjakoulutusvaatimuksena peruskoulu), jatkuvan haun kautta voivat hakea ne, joilla on jo aiemmin suoritettuna jokin muu tutkinto. Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti samana vuonna peruskoulunsa päättävät. Koulutukseen voi tulla myös suorittamaan alan keskeneräiset opinnot loppuun tai hakeutua opiskelemaan tutkinnon osia.
Kustannukset opiskelijalle
Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, oppikirjoista, työvaatteista ja -kengistä sekä opintoihin liittyvästä pakollisesta hygieniaosaamiskortin suorituksesta.
Opiskeltavasta tutkinnosta riippuen kustannukset vaihtelevat paljon. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan.
Opiskelijalle, joka on päättänyt peruskoulun keväällä 2021 tai myöhemmin, opetus on maksutonta laajennetun oppivelvollisuuden tultua voimaan 1.8.2021.
(Työvoimakoulutuksessa ja oppisopimuksella opiskelevat eivät kuulu maksuttoman ruokailun piiriin)
Oppivelvollisuuslain piiriin kuuluvalle opiskelijalle ammatillisessa koulutuksessa maksuttomia ovat
• opetus- ja päivittäinen ruokailu
• välttämättömät opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muu materiaali
• opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet.
• vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat, joka toteutetaan nykyisen koulumatkatukijärjestelmän puitteissa
• joissain erityistapauksissa (lähin oppilaitos yli 100 km) myös majoitus- ja matkakustannukset
Jatko-opintomahdollisuudet
Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
Muuta huomioitavaa
Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Kaikki hakijat kutsutaan haastatteluun.
Opintojen aloitus on joustavasti lukuvuoden aikana.
Kesällä tulleet hakemukset käsitellään elokuun alussa. Asiakaspalvelussa ja keittiötyössä ei hygieniasyistä voi pitää lävistyksiä.
Aikataulu Tampereella
Seuraavat aloitukset:
– 8.1.2024
– 5.2.2024
– 2.4.2024
tai sovitusti haastattelun perusteella.
Lisätietoa antaa Hämeenkyrössä
-
Tarja Perolainen
Opinto-ohjaaja
Ammatti-instituutti Iisakki
Lisätietoa antaa Sastamalassa
-
Harri Pääkkönen
Opinto-ohjaaja
Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, Vammalan ammattikoulu
Lisätietoa antaa Tampereella
-
Minna Vainio
Opinto-ohjaaja
Tampereen palvelualan ammattiopisto
-
Tiina Lindh
Koulutusohjaaja, opinto-ohjaaja
Tampereen palvelualan ammattiopisto
Lisätietoa antaa Mänttä-Vilppulassa
-
Outi Jämsä
Opinto-ohjaaja
Mäntän seudun koulutuskeskus
Lue Sannin opiskelijatarina
Kokkiala kiinnosti jo yläkoulussa.
Ravintolatyö tutuksi ohjatusti
Työelämässä oppimista tilaus- ja lounasravintolassa.
Osaaminen esiin yleisötapahtumassa
Kokkaustyöpaja NHL Hockey Day Finland 2023 -tapahtumassa