Lataa pdf

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Hakuaika: 21.2.2023 – 21.3.2023
Osaamisala: Asiakaspalvelun osaamisala,Ruokapalvelun osaamisala

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta voi valmistua kokiksi tai tarjoilijaksi.

Kokki työskentelee ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Työhön kuuluu erilaisten raaka-aineiden ja puolivalmisteiden esikäsittelyä, käsittelyä ja kypsentämistä. Ammatissa tarvitaan kädentaitoja, luovuutta sekä hyvää maku- ja hajuaistia ja fyysistä kuntoa.

Kokkeja työskentelee erilaisissa ravintoloissa, suurkeittiöissä, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluyrityksissä ja pikaruokapaikoissa.

ALALLA TARVITTAVIA OMINAISUUKSIA:

• kädentaidot ja luovuus

• hygieenisyys

• hyvä fyysinen kunto

• vuorovaikutustaidot

TYÖPAIKKOJA:

• ravintolat ja kahvilat

• suurkeittiöt

• juhla- ja pitopalveluyritykset

Tarjoilija on asiakaspalvelun ja myynnin ammattilainen. Koulutuksen suorittanut tarjoilija työskentelee anniskeluravintolan tarjoilu-, myynti-, kassa- ja asiakaspalvelutehtävissä. Tarjoilijalta edellytetään hyvää ruoka- ja juomatuntemusta. Tarjoilija vastaanottaa tilaukset, tarjoilee ruoka-annokset ja juomat sekä laskuttaa asiakkaan tilaukset. Myynti- ja asiakaspalvelutyöt erityyppisissä ravintoloissa edellyttävät joustavuutta, järjestelykykyä ja palveluhenkisyyttä sekä fyysistä kuntoa. Työssä tarvitaan palvelu- ja kielitaitoa erilaisten asiakasryhmien palvelutilanteissa.

Tarjoilijoita työskentelee erilaisissa ravintoloissa (hotellin ravintoloissa, ruokaravintoloissa, lounas- tai henkilöstöravintoloissa, tanssiravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, diskoissa, musiikkibaareissa, junien ravintolavaunuissa), kahviloissa, liikenneasemilla, pikaruoka-, juhla- palvelu- tai matkailuyrityksissä, suurtalousalan toimipaikoissa sekä laivoilla.

ALALLA TARVITTAVIA OMINAISUUKSIA:

• asiakaspalvelutaidot ja joustavuus

• kielitaito

• hygieenisyys

• hyvä fyysinen kunto

TYÖPAIKKOJA:

• ravintolat, kahvilat ja pikaruokapaikat

• pubit ja yökerhot

• liikenneasemat

Kansainvälistyminen

Saskyn jokaisessa oppilaitoksessa opiskelijalla on mahdollisuus osallistua kansainvälisyystoimintaan. Saskylle myönnetyn Erasmus+ akkreditoinnin ansiosta apurahoja kv-jaksoille on tarjolla vuosittain ainakin vuoteen 2027 asti sekä ammatillisen että yleissivistävän koulutuksen opiskelijoille.

Saskyn ammatillisessa koulutuksessa on tarjolla kansainvälisyyspolku, jonka puitteissa voi suorittaa jopa 15-24 osaamispistettä. Kansainvälisyyspolulla osaamista voi kartuttaa esim. lähtemällä vaihtoon Eurooppaan tai Venäjälle tai osallistumalla Saskyn muihin kv-hankkeisiin. Kansainvälistä osaamista voi kerätä myös kotimaassa osallistumalla esim. kv-tutortoimintaan tai digitaaliseen kv-yhteistyöhön tai hakeutumalla kv-työympäristöön kotimaassa.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää osaamista voi hankkia myös suorittamalla esimerkiksi ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Opintojen rakenne

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Tutkintoon sisältyy pakollinen tutkinnon osa, ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osaamispistettä), kaksi osaamisalan pakollista tutkinnon osaa (yhteensä 65 osaamispistettä) ja valinnaisia tutkinnon osia 60 osaamispistettä.

Koulutukseen ei ole pääsykoetta.

Koulutukseen hakeutuminen