Lataa pdf

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Kokki
Hakuaika: 2.1.2023 – 31.12.2023
Osaamisala: Ruokapalvelun osaamisala

Tutkinnon kuvaus

Kokki toimii ruuanvalmistuksen tehtävissä erilaisissa ravintoloissa. Työhön kuuluu erilaisten raaka-aineiden ja puolivalmisteiden esikäsittelyä, käsittelyä ja kypsentämistä. Ammatissa tarvitaan kädentaitoja, luovuutta sekä hyvää maku- ja hajuaistia ja fyysistä kuntoa.

Kokkeja työskentelee erilaisissa ravintoloissa, suurkeittiöissä, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluyrityksissä ja pikaruokapaikoissa.

Koulutuksen kuvaus

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Ammatillisista tutkinnon osista pakollisia on 90 ja valinnaisia 55 osaamispistettä.

Hämeenkyrössä tarjottava koulutus on ruokapalvelun osaamisalalta (kokki).

Perustutkinnon suorittanut osaa
. toimia ravitsemisalan ruoanvalmistuksen tai asiakaspalvelun suunnittelu-, toteuttamis- ja myyntitehtävissä
. palvella suomalaisia ja ulkomaisia asiakkaita asiakaslähtöisesti
. hyödyntää ammattisanastoa vierailla kielillä ja kulttuurien tuntemusta
. toimia myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, vastuullisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.

Tutkinnon suorittanut kokki osaa;
Toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa.
Valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot
laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle.

Ruokapalvelun osaamisalan suorittanut kokki työskentelee ravintoloissa, catering-alalla, henkilöstöravintoloissa, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluissa, lasti- ja matkustajalaivoissa sekä suurkeittiöissä.

Kenelle

Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet (pohjakoulutusvaatimuksena peruskoulu), jatkuvan haun kautta voivat hakea ne, joilla on jo aiemmin suoritettuna jokin muu tutkinto. Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti samana vuonna peruskoulunsa päättävät. Koulutukseen voi tulla myös suorittamaan alan keskeneräiset opinnot loppuun tai hakeutua opiskelemaan tutkinnon osia.

Kustannukset opiskelijalle

Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, oppikirjoista, työvaatteista ja -kengistä sekä opintoihin liittyvästä pakollisesta hygieniaosaamiskortin suorituksesta.
Opiskeltavasta tutkinnosta riippuen kustannukset vaihtelevat paljon. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan.

Opiskelijalle, joka on päättänyt peruskoulun keväällä 2021 tai myöhemmin, opetus on maksutonta laajennetun oppivelvollisuuden tultua voimaan 1.8.2021.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Muuta huomioitavaa

Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä.
Kaikki hakijat kutsutaan haastatteluun.

Opintojen aloitus on joustavasti lukuvuoden aikana.

Kesällä tulleet hakemukset käsitellään elokuun alussa.

Lisätietoja antaa

opinto-ohjaaja Tarja Perolainen
Sasky Ammatti-instituutti Iisakki
p. 050 338 3314
tarja.perolainen@sasky.fi

Hae koulutukseen