Ravintola- ja catering-alan perustutkinto (monimuoto-opinnot)
Tutkinnon kuvaus
Kokki toimii ruuanvalmistuksen tehtävissä erilaisissa ravintoloissa. Työhön kuuluu erilaisten raaka-aineiden ja puolivalmisteiden esikäsittelyä, käsittelyä ja kypsentämistä. Ammatissa tarvitaan kädentaitoja, luovuutta sekä hyvää maku- ja hajuaistia ja fyysistä kuntoa.
Kokkeja työskentelee erilaisissa ravintoloissa, suurkeittiöissä, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluyrityksissä ja pikaruokapaikoissa.
Koulutuksen kuvaus
Opinnot suoritetaan työelämäpainotteisesti opiskeltavan alan työpaikalla (koulutus- tai oppisopimus) ja verkko-opintoina. Koulutuksen alussa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa otetaan huomioon myös opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen. HOKSissa sovitaan opinnoista ja niiden suorittamistavoista.
Tutkinnon suorittanut
– tuntee elintarvikkeita ja raaka-aineita
– osaa valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa myös erityisruokavalioasiakkaille
– hallitsee ruoan esille laiton sekä annoksina että suuremmallekin ruokailijamäärälle
Koulutuksen sisältö
Kokin opinnot sisältävät:
– ravitsemispalveluissa toimimista
– lounas- ja annosruokien valmistamista vaihtoehtoisesti oman kiinnostuksesi mukaisesti mm. à la carte -ruoanvalmistusta, juhla- ja tilausruokien valmistamista, suurkeittiön ruokatuotantoa, kahvilapalveluja sekä katu- ja pikaruokapalveluja
Kenelle
Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet (pohjakoulutusvaatimuksena peruskoulu).
Kustannukset opiskelijalle
Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.
Jatko-opintomahdollisuudet
Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Perustutkinnon jälkeen osaamista voi hankkia lisää esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
Muuta huomioitavaa
Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa. Otathan haastatteluun mukaan alkuperäiset opiskelu- ja työtodistuksesi.
Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana.
Asiakaspalvelussa ja keittiötyössä ei hygieniasyistä voi pitää lävistyksiä.
Lisätietoja antaa
Koulutuspäällikkö Mari Järvenpää
Mäntän seudun koulutuskeskus
puh. 044 728 8421
etunimi.sukunimi@sasky.fi