Siirry sisältöön

saskylaiset – Annan opiskelijatarina

Anna Forsten aloitti helmikuussa 2024 opiskelemaan Sasky Ammatti-instituutti Iisakkiin, Osaran toimipisteeseen luontoalan ammattitutkintoa ja hän valmistuu luonnontuoteneuvojaksi alkuvuodesta 2026.

Vaaleaan takkiin pukeutunut mustahiuksinen henkilö katsoo hymyillen kaukaisuuteen. Taustalla vihreitä havupuita.

Pitkän kansainvälisen uran jälkeen tuli kaipuu luonnon ääreen

Ensimmäiseltä koulutukseltaan Anna on kielenkääntäjä, josta hän sattuman kautta siirtyi markkinoinnin puolelle. Markkinointia hän on tehnyt 15 vuotta Suomessa ja ulkomailla. Työntekijän roolista hän siirtyi yrittäjäksi, sillä vapaus päättää omista menemisistä ja tekemisistä houkuttelivat. Annalla tulikin yrittäjänä juuri viisi vuotta täyteen ja hän on nauttinut yrittäjänä olemisen vapauksista. Nykyisin hän tekee markkinointikonsultointia erikoistuen hakukoneoptimointiin ja Google-mainontaan. Anna alkoi kuitenkin kaivata muutosta työelämään ja paluuta luonnon ääreen. Hän on kotoisin maalta ja tottunut liikkumaan paljon luonnossa, sekä hyödyntämään luonnontuotteita.

Luontoalan opintojen monipuolisuus kiinnostaa, koska voin yhdistää omaa taustaani siihen

Anna Forsten

Alkuun Anna pohti luonnontuoteneuvojan ja luontokartoittajan opintojen välillä, mutta päätyi lopulta luonnontuoteneuvojan koulutukseen. Tästä hän kokee saavansa laajemmat mahdollisuudet koulutuksen hyödyntämisessä omassa tulevaisuudessaan. Yksi suuri vaikuttava tekijä valintaan tulla Saskylle opiskelemaan oli Osaran asuntolamahdollisuus, jota Anna hyödyntää lähipäivinä opetuksien osalta.

Mustahiuksinen siniseen takkiin ja mustiin housuihin pukeutunut henkilö irrottaa tuohta maassa olevasta koivupölystä. Ympärillä on vihreää metsää.
Tuohen irrotusta koivusta, kuva: Malgorzata Rantanen

Koulutuksessa joustavuutta ja monipuolisuutta

Oman yritystoiminnan pyörittäminen on Annalle tärkeää, hän on voinut Saskylla opiskellessaan sovittaa yrittäjyyttä ja opiskelua omaan arkeensa sujuvaksi. ”Koulutus on ollut myös todella monipuolista, pystyin ottamaan esimerkiksi valinnaisena eräopaskoulutuksen puolelta luontoympäristössä toimiminen-kokonaisuuden, joka mahdollistaa vaikkapa omien luontoretkien vetämisen.”, Anna iloitsee. Opiskellessa kehittymisen suunnan suhteen saa vapauksia räätälöintiin omien mielenkiinnonkohteiden mukaan.

Opiskelijoilla erilaiset taustat, mutta kaikilla rakkaus luontoon

Samalla vuosikurssilla on laajasti eri ikäisiä opiskelijoita erilaisista taustoista. Kaikilla on kuitenkin samanlaiset mielenkiinnon kohteet ja rakkaus luontoon. Ryhmässä voi avoimesti heitellä kaikenlaisia ideoita ja ajatuksia muiden kanssa. Erilaiset taustat opiskelijoilla mahdollistavat myös laajan osaamisen, jota opiskelijat keskenään jakavat. Vuosikurssillamme on aina paljon puhuttavaa ja hieno yhteishenki.

Pöydällä lasisissa pressopannuissa erilaisia yrttihaudukkeita. Taustalla keittiövälineitä.
Yrttihaudukkeita, kuva: Anna Forsten

Alkuun mietin, että olenkohan ainoa aikuinen, joka opiskelee tuolla, mutta Saskyn somekanavista ja nettisivuilta näin, että Saskylla opiskelee kaikenikäisiä opiskelijoita.

Anna Forsten

Alalla opiskelun riemua ja tärkeiden tietojen kartuttamista  

Mieleen jäävin kokemus hänellä on, kun luokan kanssa mentiin ensimmäisen kerran metsään keräämään pihkaa, nilaa, marjoja ja muuta. Annan teki mieli vain hyppiä penkissä, ”tää on ihan parasta ja tätä mä oikeasti haluan tehdä! Kyllä siellä muutkin hyppivät penkeissä, kun kuulivat, että mitä päästään tekemään.”, Anna naurahtaa.

Tarkka lainsäädäntö luonnontuotteisiin liittyen hiukan yllätti opintojen alussa. Etenkin sisäisesti nautittavia luonnontuotteita määrittelevät todella tiukat säädökset. Luonnontuoteneuvojan tulee luonnollisesti olla hyvin perillä mm. näistä säädöksistä, ja tästä syystä luonnontuoteneuvojia myös tarvitaan. Opiskelu ei ole siis pelkästään mukavaa metsässä samoilua, vaan siihen liittyy hyvin paljon tietoutta eri asioista.

Kyynel melkein vierähti silmään, kun tajusin, että tätä mä todellakin haluan tehdä!

Pöydällä erilaisia kasveja lasipurkeissa. Lasipurkeissa teippejä, joissa lukee kasvien nimiä, kuten "karhunputki" ja "koiranputki".
Tunnistustenttiin valmistautumista, kuva: Anna Forsten

Yrittäjyyttä jatkossakin

Uusien opintojen myötä Anna pääsee omalla toiminnallaan nostamaan esiin Suomen luonnon mahtavuutta. Annalla on halua kaupallistaa luonnontuotteita kuitenkin eettisellä ja kestävällä tavalla. Luontoneuvojan koulutuksen hän aikoo yhdistää aikaisempaan osaamiseensa markkinoinnin osalta, vaikkei mielessä olekaan vielä kirkkaana, kuinka se tapahtuu. Auttamalla luontoalan yrityksiä markkinoinnissa ja liiketoiminnan kehittämisestä voisi olla yksi vaihtoehto, Anna pohtii. Yrittäjänä hän aikoo kuitenkin jatkaa, se on Annalle selvää.


Mikäli haluat tietää lisää Saskyn koulutustarjonnasta, erilaisista opiskelumuodoista ja meille hakemisesta, ota yhteyttä Sasky Avaimeen eli hakija-​​​​​​​​​ ja uraohjauspalveluumme.