Siirry sisältöön

Lähihoitaja

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Digitabletilla skannattu älykuva ihmisen sisäelimistä ja luustosta
Oppilaitos:
Sasky Ammatti-instituutti Iisakki, Parkano, Sasky Ikaalisten kauppaoppilaitos, Sasky Karkun kotitalous- ja sosiaalialan oppilaitos, Sasky Mäntän seudun koulutuskeskus, Sasky Tampereen palvelualan ammattiopisto
Koulutustyyppi:
Ammatillinen perustutkinto
Teemat:
Sosiaali ja terveysala
Hakutyyppi:
Jatkuva haku, Yhteishaku

Hoivaa läheltä – mitä on lähihoitajan työ?

Lähihoitaja työskentelee tiiviisti ihmisten arjessa. Ammattiin valmistunut lähihoitaja tekee perushoidollista työtä, suuntautumisalojen mukaan hän työskentelee kasvatuksen, hoidon, kuntoutuksen tai sairaanhoidon parissa. Lähihoitajan työssä keskeistä on hyvät vuorovaikutustaidot, hyvä fyysinen kunto ja halu tehdä ihmisläheistä työtä. Lähihoitajan ammatissa voit työskennellä useissa erilaisissa toimipisteissä ja työ voi olla hyvinkin vaihtelevaa. Usein lähihoitajan ammattiin kuuluu vuorotyöskentelyä, joten siihen on oltava valmius.

Työpaikkoja lähihoitajana on päiväkodeissa, kouluissa, palvelutaloissa, kuntoutuslaitoksissa, mielenterveysyksiköissä, kehitysvammapalveluissa, kotihoidossa ja terveyskeskussairaaloissa.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto on SORA(siirryt toiseen palveluun)-lain säätelemä, hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeisiin.

Koulutukset yhteishaussa

  • Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

    Paikkakunta
    Sastamala,Hämeenkyrö,Parkano,Ikaalinen,Tampere,Mänttä-Vilppula
    Hakuaika
    18.02.2025 — 18.03.2025
    Lisätietoa

    Lähihoitaja on arjen ammattilainen, ihmisläheinen moniosaaja. Lähihoitajana voit työskennellä lasten sekä nuorten kasvatus- ja hoitotyössä, vammaistyössä, vanhustyössä, kotihoidossa, mielenterveys- ja päihdetyössä, vastaanottotyössä sekä erikoissairaanhoidossa.

    Työllistymisen vaihtoehtoja on siis monia, mikä tekeekin ammatista hyvin vaihtelevan ja kiinnostavan. Jo opiskeluaikana pääset laaja-alaisesti aitoon työelämään oppimaan ja soveltamaan koulussa hankkimaasi tietoperustaa ihmisen kasvatuksesta, hoidosta sekä kuntoutuksesta. Jatko-opiskelumahdollisuudet tutkinnon suorittamisen jälkeen ovat erinomaiset.


    Sovit lähihoitajaksi, jos olet vuorovaikutustaitoinen, vastuuntuntoinen ja palveluhenkinen. Säilytät harkintakykysi vaikeissakin tilanteissa. Sinulta edellytetään myös kykyä tehdä yhteistyötä, sopeutua muuttuviin tilanteisiin ja kykyä tehdä vuorotyötä. Lähihoitajakoulutus on SORA-lain säätelemää (katso sasky.fi/hakijalle) .

Koulutukset jatkuvassa haussa

  • Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

    Paikkakunta
    Sastamala
    Hakuaika
    01.01.2024 — 31.12.2025
    Lisätietoa

    SEURAAVA KOULUTUS ALKAA TAMMIKUUSSA 2025

    Töitä riittää osaaville tekijöille

    Lähihoitajan työ on monipuolista ja lähihoitajille riittää töitä. Monet opiskelijamme pääsevät työelämään jo opiskeluaikana ja tekevät alan sijaisuuksia opintojensa ohessa. Sotealalle on myös helpohko sijoittua oppisopimukseen varsinkin koulutuksen loppupuolella. Lähihoitajan ammattinimikettä voi käyttää vain sosiaali- ja terveysalan tutkinnon suorittanut. Sotealan työtehtäviin palkataan pääasiassa alan tutkinnon suorittaneita.

    Kustannukset
    Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista, muusta opiskelumateriaalista sekä opintokäynneistä. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan. Laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvilla opiskelu on maksutonta.
    Muuta huomioitavaa
    SORA-LAKI Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset ammatillisessa peruskoulutuksessa Tutkintokohtaisten terveydentilavaatimusten tavoitteena on edistää turvallisuutta ammatillisessa peruskoulutuksessa ja myöhemmin työelämässä. Opiskelijaksi ottamisen esteettömyydestä ja opiskelijaksi ottamisen perusteista säädetään ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 27, 27 a ja 27 b §:ssä (951/2011). Opiskelijaksi hakeutuvan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa henkilöä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen silloin, kun opintoihin sisältyy alaikäisen turvallisuutta, potilas- tai asiakasturvallisuutta taikka liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia. Yhteishaun hakulomakkeessa kysytään, onko hakijalla ammatinvalintaan ja koulutukseen vaikuttavia sairauksia tai vammoja. Opiskelijaksi hakeutuvan tulee antaa pyydettäessä koulutuksen järjestäjälle opiskelijaksi ottamisen edellyttämät terveydentilaansa koskevat tiedot sekä mahdollinen tieto aikaisemmasta opiskeluoikeuden peruuttamista koskevasta päätöksestä. Opiskelijaksi hakeutuvan oma kuvaus nykyhetken terveydentilastaan riittää valintatilanteessa. Terveydenhuoltoalalla yleisimpiä esteitä ovat erilaiset ihottumat ja allergiat, tukielinten sairaudet ja psyykkiset sairaudet. Myös eräillä muilla aloilla on terveyteen ja fyysisiin ominaisuuksiin liittyviä erityisvaatimuksia. Erityisesti astmaa, diabetesta, epilepsiaa tai muuta tasapainoon vaikuttavaa sairautta, sydän- ja verisuonitauteja, allergiaa ja käsi-ihottumaa sairastavien tai mikäli henkilöllä on näön tai kuulon heikkoutta tai tuki- ja liikuntaelimistön sairaus, tulisi mahdollisimman tarkoin selvittää etukäteen, miten heidän terveytensä soveltuu suunnitelluille ammattialoille.
    Jatko-opintomahdollisuudet
    Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
  • Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

    Paikkakunta
    Mänttä-Vilppula
    Hakuaika
    01.01.2025 — 31.12.2025
    Lisätietoa

    Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneella on laaja-alaiset perusvalmiudet ammattialan eri tehtäviin ja erikoistuneempi osaaminen ja työelämän edellyttämä ammattitaito vähintään yhdellä työelämän toimintakokonaisuuteen liittyvällä osa-alueella.

    Perustutkinnon suorittanut lähihoitaja osaa toimia työssään alan säädöksiä ja toimintaohjeita sekä arvoperustaa ja ammattietiikkaa noudattaen. Hän osaa toimia ammatillisessa vuorovaikutuksessa sekä moniammatillisissa ja monikulttuurisissa toimintaympäristöissä.

    Lähihoitaja osaa suunnitella, toteuttaa ja arvoida asiakkaan tai potilaan terveyttä, hyvinvointia, toimintakykyä sekä kasvua ja osallisuutta edistävää hoito- ja huolenpitotyötä erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon tai kasvatuksen toimintaympäristöissä. Hän osaa antaa asiakaslähtöisesti palvelujen ohjausta, hyödyntää monipuolisesti hyvinvointiteknologiaa ja kehittää omaa ammattitaitoaan elinikäisen oppimisen mukaisesti. Hän osaa huolehtia potilas- ja asiakasturvallisuudesta, toimia aseptisesti ja ergonomisesti sekä huolehtia työturvallisuudestaan ja työhyvinvoinnistaan.

    Lähihoitajien pääsy- ja soveltuvuuskokeet järjestetään Sasky MSKK:ssa lukuvuonna 2024–2025 seuraavasti:

    pe 21.3.2025, ke 16.4.2025 ja ke 4.6.2025. Pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen ilmoittautuminen päättyy viikkoa ennen koetta.
    Tee hakemus Sasky Mäntän seudun koulutuskeskukseen. Hakijoiden lukumäärän perusteella pääsy- ja soveltuvuuskoe on joko Sasky Mäntän seudun koulutuskeskuksessa tai Teams-yhteyden välityksellä. Hakemuksen jälkeen opinto-ohjaaja on yhteydessä sinuun sekä antaa sinulle tarkemmat ohjeet pääsykoepäivän sisällöstä. Pääsy- ja soveltuvuuskoe toteutetaan yhteistyössä Mehiläinen Oy:n kanssa ja koe on hakijalle ilmainen. Tulosten valmistuttua opinto-ohjaaja on sinuun uudelleen yhteyksissä.

    Kustannukset
    Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.
    Jatko-opintomahdollisuudet
    Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
  • Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

    Paikkakunta
    Parkano
    Hakuaika
    02.01.2024 — 31.12.2024
    Lisätietoa

    Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteet uudistuvat 1.8.2024.
    Hakeudu koulutukseen kevään 2024 aikana ja pääset mahdollisesti aloittamaan opinnot
    uusien perusteiden mukaisesti elokuussa 2024.

    Pääsyvaatimukset
    – peruskoulu tai vastaava
    – pääsy- ja soveltuvuuskoe
    – mahdollisesti kielikoe

    Osaamisala ja tutkintonimike
    • Ikääntyneiden hoidon ja kuntoutumisen osaamisala, lähihoitaja
    • Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala, lähihoitaja
    • Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala, lähihoitaja
    • Sairaanhoidon osaamisala, lähihoitaja
    • Vammaistyön osaamisala, lähihoitaja

    Muuta huomioitavaa
    Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Yhteistyössä hakijan kanssa sovitaan soveltuvuuskokeen ajankohta ja paikka. Opintojen aloitus on joustavasti lukuvuoden aikana. Kesän aikana tulevat hakemukset käsitellään elokuun alussa.
  • Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja

    Paikkakunta
    Ikaalinen
    Lisätietoa

    Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneella on laaja-alaiset perusvalmiudet ammattialan eri tehtäviin ja erikoistuneempi osaaminen ja työelämän edellyttämä ammattitaito vähintään yhdellä työelämän toimintakokonaisuuteen liittyvällä osa-alueella. Perustutkinnon suorittanut lähihoitaja osaa toimia työssään alan säädöksiä ja toimintaohjeita sekä arvoperustaa ja ammattietiikkaa noudattaen. Hän osaa toimia ammatillisessa vuorovaikutuksessa sekä moniammatillisissa ja monikulttuurisissa toimintaympäristöissä. Hän osaa suunnitella, toteuttaa ja arvoida asiakkaan tai potilaan terveyttä, hyvinvointia, toimintakykyä sekä kasvua ja osallisuutta edistävää hoito- ja huolenpitotyötä erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon tai kasvatuksen toimintaympäristöissä. Hän osaa antaa asiakaslähtöisesti palvelujen ohjausta, hyödyntää monipuolisesti hyvinvointiteknologiaa ja kehittää omaa ammattitaitoaan elinikäisen oppimisen mukaisesti. Hän osaa huolehtia potilas- ja asiakasturvallisuudesta, toimia aseptisesti ja ergonomisesti sekä huolehtia työturvallisuudestaan ja työhyvinvoinnistaan.

    Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittanut voi työskennellä erilaisissa hoidon ja huolenpidon, vanhus- ja vammaispalvelujen, mielenterveys- ja päihdetyön, kotihoidon, varhaiskasvatuksen, lastensuojelun, lapsiperheiden sekä erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon avohoidon sekä laitoshoidon työtehtävissä.

    Työpaikkoja voi olla perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa mm. vuodeosastoilla, poliklinikoilla, suunhoidossa, perustason ensihoidossa, perioperatiivisessa yksikössä, saattohoidossa, kotihoidossa tai kotisairaalassa. Työpaikat voivat olla julkisella, yksityisellä tai kolmannella sektorilla. Tutkinnon suorittanut voi toimia myös yrittäjänä, mm. jalkojenhoitotyössä.

    Kustannukset
    Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvaatteista, -jalkineista ja -välineistä (esim. läppäri ja kuulokkeet), oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista, opintokäynneistä. Opiskeltavasta tutkinnosta riippuen kustannukset vaihtelevat paljon. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan Kela-kortilla koulun ruokalasta.
    Muuta huomioitavaa
    Opiskelijaksi hakeutuvan tulee antaa pyydettäessä koulutuksen järjestäjälle opiskelijaksi ottamisen edellyttämät terveydentilaansa koskevat tiedot sekä mahdollinen tieto aikaisemmasta opiskeluoikeuden peruuttamista koskevasta päätöksestä. Opiskelijaksi hakeutuvan oma kuvaus nykyhetken terveydentilastaan riittää valintatilanteessa. Terveydenhuoltoalalla yleisimpiä esteitä ovat erilaiset ihottumat ja allergiat, tukielinten sairaudet ja psyykkiset sairaudet. Myös eräillä muilla aloilla on terveyteen ja fyysisiin ominaisuuksiin liittyviä erityisvaatimuksia. Erityisesti astmaa, diabetesta, epilepsiaa tai muuta tasapainoon vaikuttavaa sairautta, sydän- ja verisuonitauteja, allergiaa ja käsi-ihottumaa sairastavien tai mikäli henkilöllä on näön tai kuulon heikkoutta tai tuki- ja liikuntaelimistön sairaus, tulisi mahdollisimman tarkoin selvittää etukäteen, miten heidän terveytensä soveltuu suunnitelluille ammattialoille. SORA-LAKI Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset ammatillisessa peruskoulutuksessa: Tutkintokohtaisten terveydentilavaatimusten tavoitteena on edistää turvallisuutta ammatillisessa peruskoulutuksessa ja myöhemmin työelämässä. Opiskelijaksi ottamisen esteettömyydestä ja opiskelijaksi ottamisen perusteista säädetään ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 27, 27 a ja 27 b §:ssä (951/2011). Opiskelijaksi hakeutuvan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa henkilöä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen silloin, kun opintoihin sisältyy alaikäisen turvallisuutta, potilas- tai asiakasturvallisuutta taikka liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia.
    Jatko-opintomahdollisuudet
    Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Kenelle koulutus sopii?

Koulutus sopii sinulle, jos haet aktiivista, ihmisläheistä ja käytännöllistä työtä. Olet asiakaspalveluhenkinen, avoin ja sinulla on vähintään B2-tasoinen suomen kielen taito. Sinulla on hyvät vuorovaikutustaidot, omaat kannustavan ja positiivisen asenteen elämään, suhtaudut ennakkoluulottomasti sekä positiivisesti erilaisiin ihmisiin. Sinulla on myös paineensietokykyä sekä hyvä fyysinen ja henkinen kunto. Lähihoitajan työssä tapaat kaikenlaisia ihmisiä, pääset vaihtuviin tilanteisiin ja voit työskennellä vuoroissa. Työ on vaihtelevaa ja muuttuvaa, kahta täysin samanlaista työpäivää ei ole.

Kustannukset opiskelijalle

Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista, opintokäynneistä sekä mahdollisista työvaatteista ja jalkineista. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Muuta huomioitavaa

Yhteishaun hakulomakkeessa kysytään, onko hakijalla ammatinvalintaan ja koulutukseen vaikuttavia sairauksia tai vammoja.

Opiskelijaksi hakeutuvan tulee antaa pyydettäessä koulutuksen järjestäjälle opiskelijaksi ottamisen edellyttämät terveydentilaansa koskevat tiedot sekä mahdollinen tietoa aikaisemmasta opiskeluoikeuden peruuttamista koskevasta päätöksestä. Opiskelijaksi hakeutuvan oma kuvaus nykyhetken terveydentilastaan riittää valintatilanteessa.

Terveydenhuoltoalalla yleisimpiä esteitä ovat erilaiset ihottumat, allergiat, tukielinten sairaudet sekä psyykkiset sairaudet. Myös eräillä muilla aloilla on terveyteen ja fyysisiin ominaisuuksiin liittyviä erityisvaatimuksia.

Erityisesti astmaa, diabetesta, epilepsiaa tai muuta tasapainoon vaikuttavaa sairautta, sydän- ja verisuonitauteja, allergiaa ja käsi-ihottumaa sairastavien tai mikäli henkilöllä on näön tai kuulon heikkoutta tai tuki- ja liikuntaelimistön sairaus, tulisi mahdollisimman tarkoin selvittää etukäteen, miten heidän terveytensä soveltuu suunniteluille ammattialoille.

Muuta huomioitavaa Mänttä-Vilppula

Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakeutuminen pääsykokeeseen päättyy viikkoa ennen pääsy- ja soveltuvuuskokeen ajankohtaa, jonka jälkeen opinto-ohjaaja lähettää sähköpostilla hakijalle ohjeet testipäivän sisällöstä. Hakija ei voi tulla valituksi sosiaali-​ ja terveysalan perustutkinnon koulutukseen SASKY koulutus​kuntayhtymän oppilaitoksiin, jos hän jää pois pääsy-​ ja soveltuvuuskokeesta tai saa kyseisestä kokeesta tai jostakin kokeen osa-​alueesta hylätyn 0 pistettä.

Muuta huomioitavaa Tampere

Seuraavat aloitukset ja soveltuvuuskoepäivät kevät 2024 (aikavaraus klo 10-16):

8.1.2024 aloitus

5.2.2024 aloitus
18.1.2024 soveltuvuuskoe
1.2.2024 opettajan haastattelu

2.4.2024 aloitus
21.3.2024 soveltuvuuskoe
26.3.2024 opettajan haastattelu

25.4.2024 soveltuvuuskoe yhteishaku
2.5.2024 opettajan haastattelu

elokuun 2024 aloitus
29.5.2024 soveltuvuuskoe
4.6.2024 opettajan haastattelu

Lisätietoa antaa Hämeenkyrössä:

Lisätietoa Ikaalisissa antaa

Lisätietoa antaa Mänttä-Vilppulassa

Lisätietoa antaa Sastamalassa

Lisätietoa antaa Tampereella

Tummaan paitaan pukeutunut, pitkähiuksinen henkilö istuu sairaalasängyn päällä ja katsoo kameraan, taustalla on ilmoitustaululla infojulisteita ihmisen anatomiasta.

Lue Siirin opiskelijatarina

Kaksoistutkinnolla lähihoitajaksi, unelmana kätilön ura.

Tummansiniseen hoitajan työasuun pukeutunut henkilö, kaulassa henkilökortti värikkäässä nauhassa, taustalla näkyy seinällä ryijy ja taulu.

Lue Jasmin tarina

Halu auttaa ihmisiä toi hoiva-alalle.

Henkilö mustassa hupparissa ja sinisessä lippalakissa istuu punaisella sohvalla ja katsoo kameraan.

Lue Fredrikin opiskelijatarina

Työ ihmisten parissa tärkeää.

Neljä henkilöä sairaalavuoteen ympärillä, vuoteessa turkoosin lakanan alla hoitotyön harjoittelussa käytettävä nukke.

Lue Olivian, Severin, Riikan ja Alexin opiskelijatarina

Lähihoitajaopintoja Tampereen ytimessä.

Hymyilevä tummatukkainen henkilö vaaleassa paidassa sängyssä olevan hoitotyön harjoittelunuken vieressä.

Lue Vivianin opiskelijatarina

Kahdessa vuodessa lapsuuden toiveammattiin

Kuva haastatelluista

Hoitoalalle Suomeen

Opiskelijoita sotealalla Filippiineiltä ja Sri Lankasta