Lataa pdf

Sosiaali- ja terveysalan osatutkinto, hoiva-avustaja

Lähihoitaja
Koulutusaika: 8.8.2022 – 31.5.2023
Hakuaika: 2.1.2023 – 31.12.2023

Tutkinnon kuvaus

Lähihoitajan työ on kasvatus-, hoito- ja kuntoutustehtäviä sisältävää perushuolenpitotyötä. Laaja-alainen tutkinto luo edellytykset joustavalle liikkumiselle sosiaali- ja terveydenhuollon erilaisissa työtehtävissä. Keskeistä ammatissa on ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot sekä fyysinen kunto. Koulutus on SORA-lain säätelemää, hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen.

Lähihoitajia työskentelee päiväkodeissa, kouluissa, kotihoidossa, vammaisten ja kehitysvammaisten palvelu- ja toimintakeskuksissa, kuntoutuslaitoksissa, terveyskeskussairaaloissa, palvelutaloissa sekä vanhainkodeissa ja tehostetussa palveluasumisessa.

Koulutuksen kuvaus

Hoiva-avustajakoulutus antaa perusvalmiudet suunnitella ja toteuttaa päivittäisiä avustamis- ja huolenpitotehtäviä.

Hoiva-avustajat työskentelevät palveluissa, jotka tukevat asiakkaan hyvinvointia. Hoiva-avustajan työtä ovat erilaiset tehtävät asukkaiden arjessa ja perushoidossa, esimerkiksi avustaminen ruokailussa, hygienian hoidossa, vaatehuollossa, ulkoilussa sekä viriketoiminnassa.
Hoiva-avustajat työskentelevät avustavissa tehtävissä esimerkiksi ikääntyneiden ja vammaisten palvelu- ja hoivakodeissa sekä kotihoidossa.

Ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot ovat keskeinen osa ammattitaitoa.

Koulutuksen sisältö

Osatutkinto muodostuu kahdesta osasta:

Kasvun ja osallisuuden edistäminen 25 osp

Ikääntyvien osallisuuden edistäminen 35 osp

Kenelle

Hoiva-avustajakoulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita
ihmisläheisestä sosiaali- ja terveysalan työstä.

Pääsyvaatimukset:
– peruskoulu tai vastaava
– vähintään 18 vuoden ikä
– hyväksytty kevennetty pääsykoe (sis. äidinkielen luetun ymmärtämisen, matematiikan tehtävän ja opettajan haastattelun)
– kielitaito vähintään A2.1

Kustannukset opiskelijalle

Koulutus on opiskelijalle maksuton, lukuun ottamatta oppimateriaalikustannuksia.

Muuta huomioitavaa

Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Opiskeluaika on n.1 – 1,5 vuotta, mutta lopullinen aika määräytyy henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan.

Koulutus on mahdollista suorittaa oppisopimuksella edellyttäen, että on työpaikka, jonka kanssa on sovittu oppisopimusmahdollisuudesta tai jos ei ole oppisopimuspaikkaa niin työpaikalla tapahtuva oppiminen tapahtuu koulutussopimuksella. Tutkinnonosiin liittyy teoriaopintoja, joista osa on päiväopintoina oppilaitoksessa ja osa on itsenäisesti suoritettavia opintoja esim. Moodle verkko-opintoina.

Ennen valintaa opiskelijan soveltuvuus alalle arvioidaan haastattelemalla. Mikäli opiskelija haluaa hoiva-avustajatutkinnon suoritettuaan jatkaa lähihoitajaksi, tulee hänen suorittaa koulutuksen järjestäjän määrittelemä soveltuvuuskoe. Tällöin kielitaito vaatimus on vähintään B1.1.

Lisätietoja antaa

opinto-ohjaaja Tarja Perolainen
Ammatti-instituutti Iisakki
puh. 050 338 3314
sähköposti tarja.perolainen@sasky.fi

Hae koulutukseen