Siirry sisältöön

Aseseppä

Taideteollisuusalan perustutkinto | Artesaani | Tuotteen valmistuksen osaamisala

Aseseppäopiskelija sorvin äärellä.
Koulutustyyppi:
Ammatillinen perustutkinto
Teemat:
Taidealat
Hakutyyppi:
Jatkuva haku

Aseseppä korjaa, valmistaa ja huoltaa aseita

Asesepän ammattiin sisältyy erilaisten aseiden, kuten haulikkojen, kiväärien ja pistoolien valmistusta, korjausta ja huoltotöitä. Aseseppä käyttää työssään esimerkiksi sorveja, jyrsimiä, porakoneita, hiomakoneita ja erilaisia käsityövälineitä.

Aseseppäartesaanin koulutus on monipuolinen ja opintojen aikana harjoitellaan sekä metallin että puun työstämistä. Ammattiaineiden opetus tapahtuu ohjattuna käytännön harjoitteluna, lisäksi opintoihin sisältyy teoriaopetusta. Asesepän harjoitustöitä ovat aseen valmistaminen, korjaaminen ja huoltaminen sekä tukkityöt, tähtäin-, piippu- ja laukaisukoneistotyöt sekä aseiden entisöinnit. Koulutukseen sisältyy työpaikalla tapahtuvaa oppimista, jonka aikana opiskelijat työskentelevät asealan yrityksissä erilaisissa alan tehtävissä.

Asesepän monipuolinen koulutus avaa lukuisia mahdollisuuksia työllistymiseen. Alalta valmistuneita artesaaneja työskentelee esim. alan liikkeissä, asekorjaamoissa ja -verstaissa, teollisuuden, valtion laitosten ja puolustusvoiminen palveluksessa sekä yrittäjinä.

Koulutuksen paikat ja ajankohdat

 • Taideteollisuusalan perustutkinto, asesepäntyö

  Paikkakunta
  Ikaalinen
  Hakuaika
  05.02.2024 — 19.04.2024
  Koulutus alkaa
  5.8.2024
  Lisätietoa

  Ikaalisissa tarjottava koulutus tuotteen valmistuksen osaamisalalta (asesepäntyö).

  Tutkinnon suorittaneen osaaminen

  Aseseppä korjaa, entisöi ja valmistaa aseita. Alalle on ominaista erilaisten materiaalien, kuten puun ja metallin työstö.

  Asesepältä vaaditaan käden tarkkuutta, kykyä pitkäjänteiseen työskentelyyn, luovaa ajattelua, ideointikykyä sekä ennen kaikkea aseisiin liittyvää harrastusta ja nuhteetonta taustaa.

  Monipuolinen koulutus ja metallialan ammatillinen peruskoulutus avaavat lukuisia mahdollisuuksia. Aseseppiä työskentelee aseliikkeissä, asekorjaamoissa, aseverstaissa, teollisuuden, valtion laitosten ja puolustusvoimien palveluksessa sekä yrittäjinä.

  Kustannukset
  Kustannuksia syntyy ammattialasta riippuen mm. koulumatkoista, työvaatteista, -jalkineista ja -välineistä, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista ja opintokäynneistä. Opiskeltavasta tutkinnosta riippuen kustannukset vaihtelevat paljon. Koulutus on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan.
  Muuta huomioitavaa
  Kaikki hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, joka sisältää haastattelun ja ammattialakohtaiset tehtävät. Pääsy- ja soveltuvuuskoe on viikolla 19, kutsu lähetetään sähköpostitse. Asesepäntyöhön ei ole ennakkotehtävää. Koulutuksen haku ei ole mukana yhteishaussa, joten koulutukseen haetaan ainoastaan täyttämällä sähköinen hakulomake jatkuvan haun kautta.
  Jatko-opintomahdollisuudet
  Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Kenelle koulutus sopii?

Asesepältä vaaditaan käden tarkkuutta, kykyä pitkäjänteiseen työskentelyyn, luovaa ajattelua ja ongelmanratkaisukykyä sekä aseisiin liittyvää harrastusta ja nuhteetonta taustaa. Hakijan pitää olla vähintään 18 vuotta, kokemus metallin työstämisestä on eduksi. Kaikki hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, joka sisältää haastattelun ja ammattialakohtaiset tehtävät.

Koulutuksen sisältö

Käytännön harjoitustöiden lisäksi opintoihin sisältyy teoriaopetusta mekaniikassa, fysiikassa, aseopissa, materiaaliopissa, koneistuksessa, valmistustekniikassa, terästen lämpökäsittelyssä, yritystoiminnan suunnittelussa sekä asealan lainsäädännössä.

Koulutuksen kustannukset

Koulutus on maksutonta, kustannuksia saattaa tulla jonkin verran työkaluista, työvaatteista, materiaaleista jne. niille, jotka eivät ole maksuttoman toisen asteen koulutuksen piirissä

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Muuta huomioitavaa

Kaikki hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, joka sisältää haastattelun ja ammattialakohtaiset tehtävät.

Lisätietoja antaa

Opintotoimisto:
puh. 044 755 4532
ikata@sasky.fi

Aseseppäopiskelija sorvin äärellä tummansinisessä työtakissa.

Lue Karen opiskelijatarina

Asesepäksi valmistumisen jälkeen opinnot jatkuvat ammattikorkeakoulussa.