Siirry sisältöön

Matka- ja opintotukiasiat

Opiskelijoiden matka- ja opintotukiasiat

Ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevat voivat hakea Kelalta esimerkiksi koulumatkatukea ja opintotukea sähköisesti OmaKelassa. 

Lisätietoa opintososiaalisista eduista saat oman koulusi opintosihteeriltä(avautuu uuteen ikkunaan) sekä Kelan sivuilta Kelan sivuilta(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Kela maksaa ammatillisessa oppilaitoksessa opiskeleville tarvittaessa koulumatkatukea. Voit saada koulumatkatukea ensisijaisesti matkoihin julkisessa liikenteessä tai koulukuljetuksessa, kun opiskelet ammatillista perustutkintoa tai sen osaa/osia. Oppilaitos ei järjestä koulumatkoja, ne pitää itse järjestää. Oppisopimus -koulutuksessa oleva ei ole oikeutettu tukeen.

Koulumatkatuki 

Koulumatkatuen hakeminen on muuttunut sähköiseksi. Kela maksaa ammatillisessa oppilaitoksessa opiskeleville tarvittaessa koulumatkatukea. Oppilaitos ei järjestä koulumatkoja, ne pitää itse järjestää ja hakea siihen tukea Kelalta.

Opiskelijana voit saada koulumatkatukea

Aikataulut: linja-autojen aikataulut esim. Länsilinjat löydät https://www.matkahuolto.fi/(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Koulumatkatuki ja oma kulkutapa:

Jos käytettävissäsi ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta, voit kulkea kouluun itse valitsemallasi tavalla, esimerkiksi omalla autolla tai kaverin kyydillä. Koulumatkatuki haetaan Kelan koulumatkatuen hakemuslomakkeella. Kela korvaa matkan kustannuksia enintään 100 kilometriin asti.

Voit saada koulumatkatukea itse järjestetyn kulkutavan mukaan myös seuraavissa tilanteissa: 

Muutokset:
Esimerkiksi koulutussopimusjaksolla lähdettäessä tehdään joko muutos tai haetaan ensimmäistä kertaa koulumatkatuki. Muista ilmoittaa Kelaan olosuhteidesi muutoksista, jotta etuus voidaan maksaa sinulle oikein. Ilmoituksen voit tehdä Kelan asiointipalvelussa, puhelimitse tai toimistossa. 

Lisätietoa koulumatkatuesta https://www.kela.fi/koulumatkatuki(siirryt toiseen palveluun)

Opintotuki

Opintotuen tarkoitus on turvata toimeentulosi opiskelun aikana. Opintotuen myöntämisen yleisiä edellytyksiä ovat

Lisätietoa opintotuesta Opintotuki | Henkilöasiakkaat | Kela(siirryt toiseen palveluun)

Aikuiskoulutustuki

Jos jäät työstäsi palkattomalle opintovapaalle yhtäjaksoisesti vähintään kahdeksi kuukaudeksi, tutustu täysimääräiseen aikuiskoulutustuen saamisedellytyksiin täältä.(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tuettuna

Voit saada työttömyysetuutta opiskelun ajalta, jos olet: 

Lue lisää täältä(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Lyhytkestoinen opiskelu työttömyysetuudella

Voit opiskella työttömyysetuudella puoli vuotta, jos: 

Lue lisää täältä(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)