Siirry sisältöön

Lentokonehuoltaja ja lentokoneasentaja

Lentokoneasennuksen perustutkinto | Lentokoneasennuksen ja lentokonehuoltotyön osaamisalat

Kaksi lentokoneasentajaa lentokoneen ohjaamossa.
Oppilaitos:
Sasky Mäntän seudun koulutuskeskus
Koulutustyyppi:
Ammatillinen perustutkinto, Osatutkinto
Teemat:
Lentokoneala
Hakutyyppi:
Jatkuva haku, Yhteishaku

Lentokoneasentajat ja -huoltajat ovat ilmailualan ammattilaisia

Lentokoneasentaja on lentokoneiden tai helikoptereiden asennukseen, huoltoon ja korjaukseen erikoistunut koneenasentaja. Lentokoneasentajan työhön kuuluu eri laajuisia määräaikaishuoltoja, päivittäisiä tarkastuksia, vikakorjauksia ja laitevaihtoja. Tehtäviin kuuluu lisäksi järjestelmien testauksia ja rakenteiden korjauksia. Lentokoneasentajan työ on pääsääntöisesti ryhmätyötä. Tärkeitä taitoja alalla ovat englannin kielen hallitseminen, looginen ja tekninen ajattelutaito, huolellisuus, ohjeiden noudattaminen, vastuullisuus ja tunnollinen asenne.

Lentokoneasentajia työskentelee lentoyhtiöiden, lentopalveluyhtiöiden, puolustusvoimien, lentokonekorjaamoiden ja lentokoneita valmistavien yritysten palveluksessa.

Lentokoneasennuksen perustutkinto on PART-147/66 B1/B1.2 -tason koulutusta, jota säätelee Euroopan unionin yhteisen ilmailuviranomaisen, EASA:n (European Aviation Safety Agency) määräykset, joiden tavoitteena on yhdenmukaistaa alan toiminnot ja menettelytavat kaikissa Euroopan maissa. Ilmailuviranomainen vaatii ennen työssäoppimisen alkua opiskelijoilta myös suppean turvallisuusselvityksen.

Lentokoneasennuksen perustutkinto sisältää kaksi osaamisalaa:

Lentokonehuoltaja, kesto 15 kk
  • Lentokoneasennuksen perustutkinnon osatutkinto A-taso (lentokonehuoltaja, kesto 15 kk)
  • Pohjakoulutusvaatimuksena on ammatillinen perustutkinto, lukio tai vastaavat tiedot. Koulutus alkaa elo- ja tammikuussa.
Lentokoneasentaja, kesto n. 2-3 vuotta
  • Tarkoitettu A-tason suorittaneille, ilmailuteollisuudesta kokemusta omaaville tai siellä työskenteleville
  • Toteutetaan monimuoto-opintoina, mahdollista suorittaa joustavasti työn ohessa

Koulutukset jatkuvassa haussa

  • Lentokoneasennuksen perustutkinto Part 147/66 B1.1. (2-3 vuotinen koulutus)

    Paikkakunta
    Mänttä-Vilppula
    Hakuaika
    01.01.2024 — 31.12.2024
    Lisätietoa

    Lentokoneasentaja on lentokoneiden tai helikoptereiden asennukseen, huoltoon ja korjaukseen erikoistunut koneenasentaja.

    Ammatissa tarvitaan vahvaa teknistä osaamista sekä huolellisuutta, vastuullisuutta ja yhteistyötaitoja.
    Lentokoneasentajia työskentelee lentoyhtiöiden, lentopalveluyhtiöiden, puolustusvoimien, lentokonekorjaamoiden ja lentokoneita valmistavien yritysten palveluksessa.

    Opinnot toteutetaan monimuoto-opintoina. Lähiopetusta opintojen aikana n. 20 päivää, muutoin verkko-opetusta. Opinnot on mahdollista suorittaa joustavasti työn ohessa.

    Kustannukset
    Opetus tapahtuu nykyaikaisena opetuksena monipuolisesti eri variaatioina. Tiedonhakuun ja harjoituksiin tarvittavat tilat ja laitteet ovat opiskelijoiden käytössä koulutuksen ajan.
    Muuta huomioitavaa
    Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana. Huomioithan alan terveydelliset vaatimukset, katso lisää sasky.fi/leko Haastattelemme ja testaamme hakijat ennen opiskelijavalintaa. Näin pyrimme selvittämään, että hakija soveltuu huoltohenkilöstön tehtäviin. Valintakriteereissä painotamme lentokonetöihin tarvittavaa asennetta, rehellisyyttä ja ahkeruutta. Lisäksi ilmailuviranomaisella on omat ehtonsa lentoasemilla työskenteleville: mm. fyysiset ja psyykkiset ongelmat sekä rikosrekisteri voivat olla esteitä työhön pääsylle. Ennen työssäoppimisjaksoa yritykset selvittävät opiskelijoiden taustat.
    Jatko-opintomahdollisuudet
    Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Perustutkinnon jälkeen osaamista voi hankkia lisää esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
  • Lentokoneasennuksen perustutkinnon osatutkinto A-taso

    Paikkakunta
    Mänttä-Vilppula
    Hakuaika
    13.09.2024 — 30.11.2024
    Koulutus alkaa
    8.1.2025
    Lisätietoa

    Lentokonehuoltaja on lentokoneiden asennukseen, huoltoon ja korjaukseen erikoistunut koneenasentaja.

    Ammatissa tarvitaan vahvaa teknistä osaamista sekä huolellisuutta, vastuullisuutta ja yhteistyötaitoja.
    Lentokonehuoltajia työskentelee lentoyhtiöiden, lentopalveluyhtiöiden, puolustusvoimien, lentokonekorjaamoiden ja lentokoneita valmistavien yritysten palveluksessa.

    EASA:n Part 66 lupakirjaluokat: A1 ja A2 (lentokoneet).

    Kustannukset
    Opetus tapahtuu nykyaikaisena opetuksena monipuolisesti eri variaatioina. Tiedonhakuun ja harjoituksiin tarvittavat tilat ja laitteet ovat opiskelijoiden käytössä koulutuksen ajan.
    Muuta huomioitavaa
    Hakijat haastatellaan ennen valintaa. Huomioithan alan terveydelliset vaatimukset, katso lisää sasky.fi/leko
    Jatko-opintomahdollisuudet
    A-tason osatutkinnon jälkeen voi suorittaa lentokoneasennuksen perustutkinnon PART-147/66 B1/B1.2 monimuoto-opiskeluna esimerkiksi työn ohessa. Kesto n. 2 v.
  • Lentokoneasennuksen perustutkinto, lentokoneasentaja ja lentokonehuoltaja

    Paikkakunta
    Mänttä-Vilppula
    Lisätietoa

    Lentokoneasennuksen perustutkinto antaa valmiudet ilma-alusten huolto-, muutos- ja korjaustehtäviin. Lentokoneasentajan työtehtävänä on varmistaa omalta osaltaan ilma-aluksen lentokelpoisuus. Koulutus toteutetaan yhteiseurooppalaisen koulutusohjelman mukaan ilmailuviranomaisen valvonnassa. Koulutus antaa valmiudet työskennellä Suomessa ja Euroopassa.

    Opinnoissa perehdytään lentokoneiden järjestelmiin, voimalaitteisiin, rakenteisiin sekä huoltotekniikkaan.

    Tärkeitä taitoja alalla ovat englannin kielen hallitseminen, looginen ja tekninen ajattelutaito, huolellisuus, ohjeiden noudattaminen, vastuullisuus ja tunnollinen asenne.

    Kustannukset
    Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, oppikirjoista ja työvälineistä. Opiskeltavasta tutkinnosta riippuen kustannukset vaihtelevat paljon. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan (oppisopimuksella opiskelevat eivät kuulu maksuttoman ruokailun piiriin). Opetus on maksutonta laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville.
    Muuta huomioitavaa
    Koulutukseen haetaan yhteishaun kautta, opintopolku.fi Hakijat valitaan koulutukseen haastattelun ja soveltuvuuskokeen perusteella. Osaamisalatoiveen voi esittää pääsykokeen yhteydessä.
    Jatko-opintomahdollisuudet
    Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
Kenelle koulutus sopii?

Ammatissa tarvitaan vahvaa teknistä osaamista ja siinä korostuvat oikea asenne, luotettavuus, yhteistyötaidot, vastuullisuus ja huolellisuus.

Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana. Huomioithan alan terveydelliset vaatimukset, katso lisää sasky.fi/leko

Haastattelemme ja testaamme hakijat ennen opiskelijavalintaa. Näin pyrimme selvittämään, että hakija soveltuu huoltohenkilöstön tehtäviin. Valintakriteereissä painotamme lentokonetöihin tarvittavaa asennetta, rehellisyyttä ja ahkeruutta. Lisäksi ilmailuviranomaisella on omat ehtonsa lentoasemilla työskenteleville: mm. fyysiset ja psyykkiset ongelmat sekä rikosrekisteri voivat olla esteitä työhön pääsylle.

Ennen työssäoppimisjaksoa yritykset selvittävät opiskelijoiden taustat.

Koulutuksen sisältö

Lentokoneasennuksen perustutkinto antaa valmiudet ilma-alusten uudistuotanto-, huolto-, muutos- ja korjaustehtäviin.

Koulutuksen kustannukset

Koulutus on maksutonta, kustannuksia saattaa tulla jonkin verran työkaluista, työvaatteista, materiaaleista jne. niille, jotka eivät ole maksuttoman toisen asteen koulutuksen piirissä

Lisätietoja

Lisää tietoa lentokoneasentajakoulutuksesta Saskyssa