Siirry sisältöön

Automaatioasentaja

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

Henkilö ohjaa teknistä laitetta, laitteeseen on kytkettynä kannettava tietokone.
Oppilaitos:
Sasky Ammatti-instituutti Iisakki, Hämeenkyrö, Sasky Mäntän seudun koulutuskeskus, Sasky Vammalan ammattikoulu
Koulutustyyppi:
Ammatillinen perustutkinto
Teemat:
Automaatioala
Hakutyyppi:
Jatkuva haku, Yhteishaku

Automaatioasentajia löydät töistä teollisuusyrityksistä

Automaatioasentaja asentaa, huoltaa ja pitää kunnossa teollisuuden sähkökoneita ja -laitteita. Automaatioasentajat ovat erikoistuneet teollisuuden sähköasentajiksi.

Automaatioasentajan koulutus sisältää sähkön käyttöön liittyvien laitteiden ja komponenttien toiminnan opiskelua. Opiskeluun sisältyy paljon käytännön harjoituksia työsalissa. Työpaikalla tapahtuvan oppimisen aikana opiskelija pääsee tekemään sähkö- ja automaatioasennuksia aidoissa työtilanteissa toisten ammattilaisten rinnalla.

Automaatioasentajia työskentelee teollisuusyrityksissä, vesilaitoksilla sekä elintarvike- ja lääketeollisuudessa. Automaatioasentajat voivat työskennellä myös sähköasentajan tehtävissä.

Koulutukset jatkuvassa haussa

 • Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

  Paikkakunta
  Hämeenkyrö
  Hakuaika
  01.01.2024 — 31.12.2024
  Lisätietoa

  Hämeenkyrössä tarjottavassa koulutuksessa voi suorittaa sekä sähköasentajan että automaatioasentajan pätevyyden.

  Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittanut osaa toimia sähkö- ja automaatioalan ammattilaisena ympäristötietoisesti, materiaali- ja energiatehokkuutta tukien.

  Työtehtäviä, joissa tutkinnon suorittanut voi toimia

  Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittanut automaatioasentaja osaa tehdä teollisuuden sähkökoneiden ja -laitteiden sekä automaatiojärjestelmien asennukseen, käyttöön, kunnossapitoon ja huoltoon liittyviä sähkö- ja automaatioalan osaamista vaativia tehtäviä sähköasennusstandardien ja – säädösten mukaan. Keskeisintä osaamista ovat erilaisten säätö-, kappaletavara- ja valvomojärjestelmien tuntemus, robotiikka sekä niiden asennus- ja kunnossapitotöihin liittyvien tehtävien hallinta.

  Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittanut sähköasentaja osaa tehdä asuin-, liike-, toimisto-, teollisuus- ja julkisten kiinteistöjen sähköasennuksiin, käyttöön, huoltoon ja kunnossapitoon liittyviä tehtäviä sähköasennusalan standardien ja säädösten mukaan. Keskeisintä osaamista ovat sähköiseen talotekniikkaan liittyvät sähkö- ja kiinteistöautomaatioasennukset tai sähköverkoston asentamiseen, käyttöön, huoltoon ja kunnossapitoon liittyvät tehtävät sähköverkostoalan standardien ja säädösten mukaan

 • Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

  Paikkakunta
  Mänttä-Vilppula
  Hakuaika
  01.01.2024 — 31.12.2024
  Lisätietoa

  Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittaneella on sähkö- ja automaatioalan tehtävissä edellytetty ammattitaito, ja hän osaa toimia yhteistyökykyisesti ja turvallisesti erilaisissa sähkö- ja automaatioasennuksia sisältävissä työtehtävissä. Tutkinnon suorittanut osaa lukea sähkö- ja automaatioalan suunnitteludokumentteja ja tehdä asennuksia asennusympäristön vaatimusten mukaisesti. Hän varmistaa, että työn lopputulos turvallinen ja se vastaa työlle asetettuja vaatimuksia.

  Kustannukset
  Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.
  Muuta huomioitavaa
  Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa. Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana.
  Jatko-opintomahdollisuudet
  Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
 • Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

  Paikkakunta
  Sastamala
  Hakuaika
  01.01.2024 — 31.12.2024
  Lisätietoa

  Sähköalanammattilaiseksi opiskelu tarjoaa mielenkiintoisia työtehtäviä ja hyvät jatko-opintomahdollisuudet. Opintojen alussa opit ymmärtämään sähkön käyttöön liittyvien laitteiden ja komponenttien toimintaa ja teet aiheeseen liittyviä käytännön harjoituksia työsalissa.

  Opiskelet myös automaatiotekniikkaa ja sähköasennuksia. Lisäksi opit sähkömoottorien erilaiset käynnistimet, taajuusmuuttajat ja ohjelmoitavat logiikat. Työssäoppimispaikoilla saat työskennellä toisten ammattilaisten rinnalla, jolloin pääset aidoissa työtilanteissa tekemään sähköasennuksia, automaatioasennuksia ja sähköverkostoasennuksia joko sähkölaitoksissa tai sähköverkostoja rakentavissa yrityksissä.

  Kustannukset
  Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista, muusta opiskelumateriaalista sekä opintokäynneistä. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan.
  Jatko-opintomahdollisuudet
  Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Kenelle koulutus sopii?

Automaatioasentajan ammatissa tarvitaan teknistä osaamista ja sen lisäksi kykyä itsenäiseen työskentelyyn, yhteistyötaitoja, huolellisuutta ja hyvää värinäköä.

Koulutuksen sisältö

Automaatioasentajan tutkintoon sisältyy tutkinnonosia, joissa opiskellaan mm. sähkö- ja automaatiotekniikan perusosaamista, sähkö- ja automaatioasennuksia, kappaletavara-automaatiota ja prosessiautomaatiota.

Koulutuksen kustannukset

Koulutus on maksutonta, kustannuksia saattaa tulla jonkin verran työkaluista, työvaatteista, materiaaleista jne. niille, jotka eivät ole maksuttoman toisen asteen koulutuksen piirissä

Lisätietoja antaa Hämeenkyrössä:

Lisätietoja antaa Mänttä-Vilppulassa:

Lisätietoja antaa Sastamalassa:

Kaksi henkilöä työpöydän äärellä ohjaamassa robotin toimintaa, molemmilla keltaiset työtakit, toisella päässään musta hattu ja toisella punainen lippalakki.

Lue Roopen ja Jeren opiskelijatarina

Sähkö- ja automaatioalan monipuolisuus saa opiskelijoilta kiitosta.