Hoiva-avustajakoulutus, 60 osp
Koulutuksen kuvaus
Seuraava aloitus 5.9.2022, 7.11.2022
Hoiva-avustajakoulutus antaa perusvalmiudet suunnitella ja toteuttaa päivittäisiä avustamis- ja huolenpitotehtäviä. Hoiva-avustajat työskentelevät palveluissa, jotka tukevat asiakkaan hyvinvointia. Hoiva-avustajan työtä ovat erilaiset avustavat tehtävät asukkaiden arjessa ja perushoidossa, esimerkiksi avustaminen ruokailussa, hygienian hoidossa, vaatehuollossa, ulkoilussa sekä viriketoiminnassa.
Hoiva-avustajat työskentelevät avustavissa tehtävissä esimerkiksi ikääntyneiden ja vammaisten palvelu- ja hoivakodeissa sekä kotihoidossa.
Koulutuksen sisältö
Tutkinto muodotuu kahdesta osasta:
– Kasvun ja osallisuuden edistäminen, 25 osp
– Ikääntyvien osallisuuden edistäminen, 35 osp
Kenelle
Hoiva-avustajakoulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita ihmisläheisestä sosiaali- ja terveysalan työstä. Ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot ova keskeinen osa ammattitaitoa.
Pääsyvaatimukset
– peruskoulu tai vastaava
– vähintään 18 vuoden ikä
– kielitaito vähintään B2
– pääsy- ja soveltuvuuskoe
Kustannukset opiskelijalle
Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista, opintokäynneistä sekä työvaatteista ja jalkineista. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan.
Jatko-opintomahdollisuudet
Hoiva-avustajakolutuksen jälkeen on opintoja mahdollista jatkaa Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon (lähihoitaja).
Muuta huomioitavaa
Pääsy- ja soveltuvuuskokeessa on seuraavat osiot:
• Ennakkotehtävä
• Psykologin haastattelu (WhatsApp)
• Kirjallinen osuus
• Persoonallisuustesti
Ennakkotehtävä haastatteluun
Ennen kirjallista testiosuutta hakija tekee ennakkotehtävän, johon hän saa linkin hakuajan jälkeen soveltuvuuskokeen kutsukirjeessä. Hakija haastatellaan (WhatsApp-puhelu) ennakkotehtävän tekemisen jälkeen. Haastattelussa hakija saa ajan kirjalliseen testiosuuteen, joka suoritetaan oppilaitoksella.
Kun hakija on suorittanut soveltuvuustutkimuksen kaikki vaiheet, soveltuvuusarvion tehneet psykologit arvioivat tutkimusten perusteella hakijan soveltuvuuden ja raportoivat soveltuvuusarvion koulutuksen järjestäjälle.
Soveltuvuusarviointi
Soveltuvuusarviointi muodostuu kirjallisesta osuudesta ja persoonallisuustesteistä.
Kirjallinen osuus (oppilaitoksessa) kesto n. 1h
• Oppimisvalmiudet (esim. matemaattinen osaaminen)
• Kognitiiviset päättelytestit
Persoonallisuustestit kesto n. 1h
• Persoonallisuustestit tehdään saman päivän aikana, kirjallisen osuuden jälkeen hakija saa psykologilta sähköpostiin linkin netin kautta tehtäviin persoonallisuustesteihin. Testit voi tehdä kotona. Persoonallisuustestien tekemiseen kuluu aikaa noin tunti
Opiskelijat valitaan haettavana oleviin aloituspaikkoihin pääsy- ja soveltuvuuskokeen pistemäärän perusteella sekä hakutoiveen ja todistuspisteiden yhteispistemäärän mukaisessa järjestyksessä.
Lisätietoja antaa
Lisätietoja antaa koulutuspäällikkö Katja Mannila, katja.mannila@sasky.fi, puh. 044 774 5004
Hae koulutukseen ›