Lataa pdf

Vammaistyön osaamisala, 75 osp

Lähihoitaja
Osaamisala: Vammaistyön osaamisala

Tutkinnon kuvaus

Lähihoitajan työ on kasvatus-, hoito- ja kuntoutustehtäviä sisältävää perushuolenpitotyötä. Laaja-alainen tutkinto luo edellytykset joustavalle liikkumiselle sosiaali- ja terveydenhuollon erilaisissa työtehtävissä. Keskeistä ammatissa on ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot sekä fyysinen kunto. Koulutus on SORA-lain säätelemää, hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen.

Lähihoitajia työskentelee päiväkodeissa, kouluissa, kotihoidossa, vammaisten ja kehitysvammaisten palvelu- ja toimintakeskuksissa, kuntoutuslaitoksissa, terveyskeskussairaaloissa, palvelutaloissa sekä vanhainkodeissa ja tehostetussa palveluasumisessa.

Koulutuksen kuvaus

VAMMAISTYÖN OSAAMISALAOPINNOT (75 osp)

Laajenna sosiaali- ja terveysalan osaamistasi vammaistyöhön!

OPINTOJEN SUORITTAMINEN
Opinnot toteutetaan monimuotokoulutuksena pääasiallisesti verkko-opintoina, jotka sisältävät erilaisia oppimistehtäviä ja opetusta verkossa. Työpajaopetusta oppilaitoksella on noin 6 päivää / osaamisala. Teoreettisen opetuksen lisäksi opiskelu sisältää työelämässä oppimista osaamisalan ammattitaitovaatimusten mukaisissa toimintaympäristöissä.

Vammaistyön osaamisalassa (75 osp) on 2 tutkinnon osaa:
– Toimintakyvyn ylläpitäminen ja edistäminen vammaistyössä, 40 osp
– Osallisuuden edistämien vammaistyössä, 35 osp,
joista molemmista opiskelija suorittaa näytön opintojen loppuvaiheessa.

Koulutus kestää henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti noin vuoden. Osaamisalaopinnot on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.

Koulutus alkaa elokuussa 2023 Sastamalassa Karkun kotitalous- ja sosiaalialan oppilaitoksella.

Koulutuksen sisältö

Koulutuksessa saat valmiuksia toimia vammaistyön osaajana. Koulutuksen jälkeen osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida eri syistä vammautuneiden henkilöiden tarvitsemaa hoitoa, huolenpitoa ja kuntoutusta. Työskentelet moniammatillisen työryhmän jäsenenä vammaisten kodeissa, palvelutalossa, päivähoidon erityisryhmissä, erityiskouluissa, päivä- ja toimintakeskuksissa, perhekodeissa, asumisyksiköissä, vammaisjärjestöissä ja vammaisten hoitolaitoksissa. Voit myös toimia varhaiskasvatuksen lastenhoitajana suoritettuasi Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalasta tutkinnon osan Lapsen kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen edistämisen (1177/2018, 3 §).

Kenelle

Koulutus sopii vammaistyössä työskenteleville lähihoitajille tai lähihoitajille, jotka haluavat täydentää osaamistaan esimerkiksi siirtyessään alalla uuden asiakasryhmän pariin sekä niille, jotka haluavat täydentää opintojaan (Kasvun ja osallisuuden edistäminen sekä Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen tutkinnon osat suoritettu).

Kustannukset opiskelijalle

Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista, muusta opiskelumateriaalista sekä opintokäynneistä. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan. Laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvilla opiskelu on maksutonta.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Muuta huomioitavaa

Jatkuva haku
• Hae koulutukseen tämän sivun alaosasta löytyvällä hakulomakkeella.
• Hakulomakkeen saatuamme kutsumme sinut haastatteluun joko sähköpostitse tai puhelimitse. Tarkistathan siis, että sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi ovat hakemuksessasi oikein. Tarkistathan myös roskapostikansion!
• Haastattelun jälkeen opiskelijavalinta vahvistetaan ja hakijoille lähetetään tieto valinnasta tai valitsematta jättämisestä.
• Jos äidinkielesi ei ole suomi tai suomenkielentaitoasi ei voida muulla tavoin osoittaa, sinut ohjataan tarvittaessa kielitaidon osaamiskartoitukseen.

SORA-LAKI
Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset ammatillisessa peruskoulutuksessa
Tutkintokohtaisten terveydentilavaatimusten tavoitteena on edistää turvallisuutta ammatillisessa peruskoulutuksessa ja myöhemmin työelämässä.
Opiskelijaksi ottamisen esteettömyydestä ja opiskelijaksi ottamisen perusteista säädetään ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 27, 27 a ja 27 b §:ssä (951/2011).
Opiskelijaksi hakeutuvan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa henkilöä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen silloin, kun opintoihin sisältyy alaikäisen turvallisuutta, potilas- tai asiakasturvallisuutta taikka liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia.
Yhteishaun hakulomakkeessa kysytään, onko hakijalla ammatinvalintaan ja koulutukseen vaikuttavia sairauksia tai vammoja.
Opiskelijaksi hakeutuvan tulee antaa pyydettäessä koulutuksen järjestäjälle opiskelijaksi ottamisen edellyttämät terveydentilaansa koskevat tiedot sekä mahdollinen tieto aikaisemmasta opiskeluoikeuden peruuttamista koskevasta päätöksestä. Opiskelijaksi hakeutuvan oma kuvaus nykyhetken terveydentilastaan riittää valintatilanteessa.
Terveydenhuoltoalalla yleisimpiä esteitä ovat erilaiset ihottumat ja allergiat, tukielinten sairaudet ja psyykkiset sairaudet. Myös eräillä muilla aloilla on terveyteen ja fyysisiin ominaisuuksiin liittyviä erityisvaatimuksia.

Erityisesti astmaa, diabetesta, epilepsiaa tai muuta tasapainoon vaikuttavaa sairautta, sydän- ja verisuonitauteja, allergiaa ja käsi-ihottumaa sairastavien tai mikäli henkilöllä on näön tai kuulon heikkoutta tai tuki- ja liikuntaelimistön sairaus, tulisi mahdollisimman tarkoin selvittää etukäteen, miten heidän terveytensä soveltuu suunnitelluille ammattialoille.

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja
Eija Uotila
puh. 050 345 8725
etunimi.sukunimi@sasky.fi

Hae koulutukseen