Siirry sisältöön

Merkonomi

Liiketoiminnan perustutkinto

Nuori nainen istuu portailla kannettava tietokone sylissään.
Oppilaitos:
Sasky Huittisten ja Kokemäen oppilaitos, Huittinen, Sasky Ikaalisten kauppaoppilaitos, Sasky Mäntän seudun koulutuskeskus, Sasky Tampereen palvelualan ammattiopisto
Koulutustyyppi:
Ammatillinen perustutkinto
Teemat:
Liiketoiminta
Hakutyyppi:
Jatkuva haku, Yhteishaku

Merkonomi on liiketoiminnan monipuolinen ammattilainen

Merkonomi on liiketoiminnan moniosaaja ja taloushallinnon ammattilainen, ja merkonomeja löytyykin kaikilta työelämän aloilta. Merkonomilla on asiakaslähtöistä liiketalouden osaamista, kielitaitoa sekä hyvät yhteistyö- ja viestintätaidot. Liiketoiminnan perustutkinto antaa myös osaamista toimia digitaalisissa ympäristöissä ja valmiudet kehittyä lähiesimiestehtäviin.

Liiketoiminnan perustutkinnon suorittanut voi siirtyä suoraan työelämään, tai hakeutua jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Liiketoiminnan osaajia tarvitaan työelämässä eri aloilla, ja voit perustutkinnon jälkeen työskennellä esimerkiksi myynnin, asiakaspalvelun, markkinoinnin, taloushallinnon tai toimistopalvelujen tehtävissä. Työnantajia ovat niin kunnat ja valtio kuin yksityiset yritykset ja järjestöt. Tai kiinnostaako sinua yrittäjyys? Tutkinto tarjoaa myös monipuoliset perustiedot yrityksen perustamisesta ja yrittäjänä toimimisesta.

Koulutukset jatkuvassa haussa

 • Liiketoiminnan perustutkinto

  Paikkakunta
  Mänttä-Vilppula
  Hakuaika
  01.01.2024 — 31.12.2024
  Lisätietoa

  Liiketoiminnan perustutkinnon suorittaneella on monipuolista liiketoiminnan osaamista. Hän osaa palvella asiakkaita ja myydä tuotteita tai palveluita. Lisäksi hän osaa markkinoida monikanavaisesti ja toimia sujuvasti erilaisissa digitaalisissa ympäristöissä.

  Opintoihin sisältyy työpaikalla tapahtuvaa oppimista runsaasti, mikä mahdollistaa sujuvan siirtymän työelämään. Opiskelujen aikana opiskelija verkostoituu ammatillisesti niin opiskelutovereiden kuin työelämän kanssa.

  Mänttä-Vilppulassa opiskelija suuntautuu joko asiakaspalvelun, myynnin ja markkinoinnin osaajaksi tai työpaikalla suoritettavien tutkinnonosien kautta liiketoiminnan moniosaajaksi.

  Liiketoiminnan osaajia tarvitaan työelämässä kaikilla eri aloilla, joten työmahdollisuudet ovat erittäin laajat. Perustutkinnon suorittaminen mahdollistaa monipuolisesti yrityksen tai muun organisaation työtehtävissä toimimisen.

  Lue lisää liiketoiminnan opiskelusta Mänttä-Vilppulassa Mäntän merkonomien blogisivustolta: https://blogit.sasky.fi/mantan_merkonomit/

  Kustannukset
  Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.
  Muuta huomioitavaa
  Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa. Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana.
  Jatko-opintomahdollisuudet
  Ammatilliset perustutkinnot antavat jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisäksi voi kouluttautua suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
 • Liiketoiminnan perustutkinto (verkkototeutus)

  Paikkakunta
  Verkkototeutus – Mänttä-Vilppula
  Hakuaika
  08.01.2024 — 31.12.2024
  Lisätietoa

  – Opiskelu verkkoympäristössä on täysin paikasta riippumatonta, joten voit opiskella myös työn ohessa. Opintojen suorittaminen edellyttää viikottain yhteisiin verkko- ja tiimitapaamisiin osallistumista.
  – Ohjaus tapahtuu verkossa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan.
  – Verkko-opiskelu sisältää yhdessä tiimin kanssa oppimista sekä osittain itsenäistä opiskelua.
  – Opiskeluun sisältyy työpaikalla tapahtuvaa oppimista, jota voi kertyä myös omalla työpaikallasi tutkinnon osien sisällöstä riippuen. Myös näytöt annetaan työpaikalla.
  – Opiskeluaika määritellään opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan.
  – Pääsyvaatimuksena verkko-opintoihin on toisen asteen tutkinto (lukio tai ammatillinen perustutkinto 120 ov/180 osp).
  – Opiskelijalla on oltava ennen opintojen alkua kannettava tietokone, internetyhteys, kuulokemikrofoni sekä webkamera.

  Hakemuksesi käsitellään ja sinuun ollaan yhteydessä tekstiviestillä tai sähköpostilla noin viikon sisällä siitä, kun olet toimittanut todistukset oppilaitokselle. Liitä todistukset hakulomakkeelle pdf-muodossa, vain pdf-muodossa olevat liitteet hyväksytään. Saat ennakkotehtävän sähköpostilla.

  Kustannukset
  Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.
  Muuta huomioitavaa
  Hakemuksesi käsitellään ja sinuun ollaan yhteydessä tekstiviestillä tai sähköpostilla noin viikon sisällä siitä, kun olet toimittanut todistukset oppilaitokselle. Liitä todistukset hakulomakkeelle pdf-muodossa, vain pdf-muodossa olevat liitteet hyväksytään. Saat ennakkotehtävän sähköpostilla. Aloituspäivät pidetään verkossa ja niihin osallistuminen on edellytys opintojen aloittamiselle. Seuraavat aloitukset: Maaliskuussa 13.3.2024 (haku on auki)
  Jatko-opintomahdollisuudet
  Ammatilliset perustutkinnot antavat jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisäksi voi kouluttautua suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
 • Liiketoiminnan perustutkinto (verkkototeutus), merkonomi

  Paikkakunta
  Verkkototeutus – Ikaalinen
  Lisätietoa

  Opiskelut kestävät n. 2 vuotta, pääsyvaatimus: ylioppilas tai jo jonkun muun ammatillisen tutkinnon suorittanut tai ammatinvaihtaja. Opiskelut suoritetaan verkko-opintoina, mutta myös lähiopetuksen päiville osallistuminen on mahdollista.

  Merkonomin tutkinto antaa valmiudet moniin eri ammatteihin yksityisissä yrityksissä ja julkisessa hallinnossa sekä järjestöissä, mm. toimistoon, myyntiin tai markkinointiin ja kirjanpitäjäksi. Ammatissa tarvitaan asiakaspalvelu- ja myyntihenkisyyttä.

  Merkonomeja työskentelee kaupan asiakaspalvelutehtävissä sekä toimistopalvelu- ja laskentatehtävissä, kirjanpitäjinä, yrityksissä tai valtion, kuntien ja seurakuntien palveluksessa. Tutkinto tarjoaa myös monipuoliset perustiedot yrityksen perustamisesta ja yrittäjänä toimimisesta.

  Kustannukset
  Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä (esim. läppäri ja kuulokkeet), oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista, opintokäynneistä. Opiskeltavasta tutkinnosta riippuen kustannukset vaihtelevat paljon. Muutoin opiskelu on maksutonta.
  Jatko-opintomahdollisuudet
  Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
 • Liiketoiminnan perustutkinto, jatkuva haku, lähiopetus

  Paikkakunta
  Huittinen
  Koulutus alkaa
  5.8.2024
  Lisätietoa

  Liiketoiminnan perustutkinnon (180 osp) suorittanut työskentelee valintojensa mukaisesti joko asiakaspalvelu-, myynti-, markkinointi-, projekti- tai taloushallintotehtävissä tai tapahtumajärjestelyissä. Hän voi sijoittua myös liiketoiminnan varastotoimintojen työtehtäviin, finanssialalle tai toimia kirjaston opastamis- ja tietopalveluissa. Hänellä on valmiudet toimia myös itsenäisenä yrittäjänä. Alan työpaikkoja ovat yritykset, järjestöt ja julkisen sektorin organisaatiot. Tyypillisiä työympäristöjä ovat erilaiset vähittäiskaupan ja erikoiskaupan myymälät sekä myynti- ja asiakaspalvelupisteet, tilitoimistot sekä laajasti erilaiset työ- ja toimistotyöympäristöt kotimaassa ja ulkomailla, myös digitaaliset ympäristöt.

  Opetuksen sisältöjä ovat asiakaspalvelu ja liiketoimintaympäristössä toimiminen sekä opiskelijan valintojen mukaan esim. kirjanpito, myynti, markkinointiviestintä, myymälässä toimiminen, kassapalvelut, palkanlaskenta, tilinpäätösasiakirjat ja tuloverotus.
  Koulutukseen kuuluu työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

  Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet (pohjakoulutusvaatimuksena peruskoulu), jatkuvan haun kautta voivat hakea ne, joilla on jo aiemmin suoritettuna jokin muu tutkinto. Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti samana vuonna peruskoulunsa päättävät. Koulutukseen voi tulla myös suorittamaan alan keskeneräiset opinnot loppuun tai hakeutua opiskelemaan tutkinnon osia.
  Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena ja työvoimakoulutuksena.

  Jatko-opintomahdollisuudet
  Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
 • Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi (Lähiopetus)

  Paikkakunta
  Tampere
  Hakuaika
  22.12.2023 — 22.12.2024
  Lisätietoa

  Tutkintonimike
  Merkonomi

  Laajuus ja kesto
  180 osp. Opintojen kesto henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan enintään 3 vuotta.

  Pääsyvaatimus
  Peruskoulu

  Tutkinnon muodostuminen
  Pakolliset tutkinnon osat:
  Asiakaspalvelu, 20 osp
  Tuloksellinen toiminta, 20 osp
  Työyhteisössä toimiminen, 15 osp

  Lisäksi:
  Valinnaiset tutkinnon osat 90 osp
  Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

  Kustannukset
  Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista, opintokäynneistä sekä työvaatteista ja jalkineista. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan. (Työvoimakoulutuksessa ja oppisopimuksella opiskelevat eivät kuulu maksuttoman ruokailun piiriin) Oppivelvollisuuslain piiriin kuuluvalle opiskelijalle ammatillisessa koulutuksessa maksuttomia ovat • opetus- ja päivittäinen ruokailu • välttämättömät opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muu materiaali • opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet. • vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat, joka toteutetaan nykyisen koulumatkatukijärjestelmän puitteissa • joissain erityistapauksissa (lähin oppilaitos yli 100 km) myös majoitus- ja matkakustannukset
  Muuta huomioitavaa
  Seuraava aloitus: 7.8.2024 – Hakemukset, joissa ennakkotehtävä palautettu viimeistään 16.5.2024, osallistuvat opettajan haastatteluun, joka toteutetaan 20.-28.5.2024 välisenä aikana. – Ohje opettajan haastattelun ajanvaraukseen lähetetään viikon sisällä siitä, kun ennakkotehtävä on palautettu ohjeiden mukaisesti. – Hakemukset käsitellään 19.6.2024 mennessä. – Valintapäätökset lähetetään sähköpostitse 3.-20.6.2024 välisenä aikana. – 16.5.2024 jälkeen tehdyt hakemukset käsitellään 29.5.- 25.6. välisenä aikana. 24.6. jälkeen tulleet hakemukset käsitellään elokuun alussa.
  Jatko-opintomahdollisuudet
  Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
 • Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi

  Paikkakunta
  Ikaalinen
  Lisätietoa

  Merkonomin tutkinto antaa valmiudet moniin eri ammatteihin yksityisissä yrityksissä ja julkisessa hallinnossa sekä järjestöissä. Ammatissa tarvitaan asiakaspalvelu- ja myyntihenkisyyttä. Opiskelut kestävät n. 3 vuotta. Merkonomeja työskentelee kaupan asiakaspalvelutehtävissä sekä toimistopalvelu- ja laskentatehtävissä, kirjanpitäjinä, yrityksissä tai valtion, kuntien ja seurakuntien palveluksessa. Tutkinto tarjoaa myös monipuoliset perustiedot yrityksen perustamisesta ja yrittäjänä toimimisesta.

  Kustannukset
  Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista(esim. läppäri ja kuulokkeet) ja opintokäynneistä. Opiskeltavasta tutkinnosta riippuen kustannukset vaihtelevat paljon. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan Kela-kortilla koulun ruokalassa.
  Jatko-opintomahdollisuudet
  Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
 • Liiketoiminnan perustutkinto, verkkototeutus, aloitus syyskuussa 2024

  Paikkakunta
  Verkkototeutus – Huittinen
  Hakuaika
  28.02.2024 — 18.08.2024
  Koulutus alkaa
  3.9.2024
  Lisätietoa

  Liiketoiminnan perustutkinto (180 osp) antaa valmiudet moniin eri ammatteihin yksityisissä yrityksissä ja julkisessa hallinnossa sekä järjestöissä. Ammatissa tarvitaan asiakaspalvelu- ja myyntihenkisyyttä.
  Merkonomeja työskentelee esim. kaupan asiakaspalvelutehtävissä sekä toimistopalvelu- ja laskentatehtävissä yrityksissä tai valtion, kuntien ja seurakuntien palveluksessa.

  Koulutukseen sisältyy verkkotapaamisia ja -työpajoja sekä työelämässä oppimista.

  Opetuksen sisältöjä ovat asiakaspalvelu ja liiketoimintaympäristössä toimiminen sekä opiskelijan valintojen mukaan esim. kirjanpito, myynti, markkinointiviestintä, myymälässä toimiminen, kassapalvelut, palkanlaskenta, tilinpäätösasiakirjat ja tuloverotus.

  – Koulutus alkaa 3.9.2024 verkkoinfolla klo 17.
  – Opintojen suorittaminen edellyttää osallistumista viikoittain verkkoympäristössä pidettäviin tapaamisiin jotka on pääsääntöisesti ti ja to iltaisin klo 17-19.
  – Tutkinnon osia on tarjolla verkossa myös päivätoteutuksena.
  – Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa huomioidaan työkokemus, koulutus ja tavoitteet sekä tehdään suunnitelma siitä, kuinka tutkintosuoritukset toteutetaan.
  – Laitteistovaatimuksena on oma tietokone, jolla pystyy osallistumaan verkkotapaamisiin sekä kamera, kuulokkeet ja mikrofoni.

  Liiketoiminnan perustutkinto sopii kaupan ja hallinnon työtehtävissä toimiville tai niihin pyrkiville henkilöille sekä niille, joilla on alan kokemusta ja/tai aikaisempia alaan liittyviä osasuorituksia. Koulutukseen osallistuminen edellyttää aikaisempaa työkokemusta.
  Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimus- ja työvoimakoulutuksena

  Kustannukset
  Opiskelu on maksutonta. Oppikirjat ja muun opiskelumateriaalin opiskelijat kustantavat itse.
  Muuta huomioitavaa
  Koulutuksen hakuprosessi on kaksivaiheinen; siihen kuuluvat ryhmähaastattelu TEAMSillä ja opintojen henkilökohtaistamiseen liittyvä kysely. Ryhmähaastatteluajan saat myöhemmin sähköpostiisi. Kysely lähetetään haastattelun jälkeen. Osallistut vain yhteen ryhmähaastatteluun. Ryhmähaastattelu ajat ovat 16.4., 16.5., 20.8. Koulutukseen valituksi tulemisen edellytys on, että osallistut ryhmähaastatteluun ja palautat haastattelun jälkeen saadun kyselyn määräaikaan mennessä.

Kenelle koulutus sopii?

Merkonomin koulutus sopii asiakaspalvelu- ja yhteistyötaitoiselle henkilölle, joka on työtavoiltaan huolellinen ja joustava. Alalla on hyötyä myös myyntihenkisyydestä.

Koulutuksen sisältö

Tutkintoon sisältyy asiakaspalvelun, tuloksellisen toiminnan ja työyhteisössä toimimisen lisäksi yhteisiä tutkinnon osia sekä valinnaisia osia, jotka mahdollistavat erilaiset painotukset.

Koulutuksen kustannukset

Koulutus on maksuton. Kustannuksia saattaa tulla esimerkiksi oppikirjoista sekä omaan käyttöön tulevista työvälineistä, laitteista ja materiaaleista, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.

Pääsyvaatimukset

Verkko-opintoihin Sasky Ikaalisten kauppaoppilaitokseen ja Sasky Mäntän seudun koulutuskeskukseen pohjakoulutusvaatimuksena on lukio tai ammatillinen perustutkinto. Osaan koulutuksista kuuluu jatkuvassa haussa haastattelu ja/tai ennakkotehtävä ennen valituksi tulemista.

Lisätietoja antaa Tampereella:

Lisätietoja antaa Huittisissa:

Lisätietoja antaa Ikaalisissa:

Lisätietoja antaa Mänttä-Vilppulassa:

Hymyilevä, pitkähiuksinen henkilö harmaassa paidassa ja valkoisissa housuissa istuu harmaalla portaikolla tietokone sylissään, portailla on litteitä, värikkäitä tyynyjä.

Isabel löysi oman juttunsa merkonomiopinnoista

Parasta opinnoissa on ollut käytännönläheisyys ja monipuolisuus sekä työharjoittelujaksot. Lue Isabelin tarina täältä.

Silmälasipäinen hymyilevä henkilö mustassa paidassa, tummat hiukset, joissa vihreät latvat.

Lue Piian opiskelijatarina

Merkonomiopinnot räätälöitiin tilanteeni ja tarpeideni mukaan.