Siirry sisältöön

Merkonomi

Liiketoiminnan perustutkinto

Nuori nainen istuu portailla kannettava tietokone sylissään.
Koulutustyyppi:
Ammatillinen perustutkinto
Teemat:
Liiketoiminta
Hakutyyppi:
Jatkuva haku, Yhteishaku

Merkonomi on liiketoiminnan monipuolinen ammattilainen

Merkonomi on liiketoiminnan moniosaaja ja taloushallinnon ammattilainen, ja merkonomeja löytyykin kaikilta työelämän aloilta. Merkonomilla on asiakaslähtöistä liiketalouden osaamista, kielitaitoa sekä hyvät yhteistyö- ja viestintätaidot. Liiketoiminnan perustutkinto antaa myös osaamista toimia digitaalisissa ympäristöissä ja valmiudet kehittyä lähiesimiestehtäviin.

Liiketoiminnan perustutkinnon suorittanut voi siirtyä suoraan työelämään, tai hakeutua jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Liiketoiminnan osaajia tarvitaan työelämässä eri aloilla, ja voit perustutkinnon jälkeen työskennellä esimerkiksi myynnin, asiakaspalvelun, markkinoinnin, taloushallinnon tai toimistopalvelujen tehtävissä. Työnantajia ovat niin kunnat ja valtio kuin yksityiset yritykset ja järjestöt. Tai kiinnostaako sinua yrittäjyys? Tutkinto tarjoaa myös monipuoliset perustiedot yrityksen perustamisesta ja yrittäjänä toimimisesta.

Koulutuksen paikat ja ajankohdat

 • Liiketoiminnan perustutkinto

  Paikkakunta
  Mänttä-Vilppula,Huittinen,Tampere,Ikaalinen
  Hakuaika
  20.02.2024 — 19.03.2024
  Lisätietoa

  Merkonomin tutkinto antaa valmiudet moniin eri ammatteihin yksityisissä yrityksissä ja julkisessa hallinnossa sekä järjestöissä. Ammatissa tarvitaan asiakaspalvelu- ja myyntihenkisyyttä.

   

  Merkonomeja työskentelee esimerkiksi kaupan asiakaspalvelutehtävissä sekä toimistopalvelu- ja laskentatehtävissä yrityksissä tai valtion, kuntien ja seurakuntien palveluksessa. Tutkinto tarjoaa myös monipuoliset perustiedot yrityksen perustamisesta ja yrittäjänä toimimisesta.

   

  ALALLA TARVITTAVIA OMINAISUUKSIA:

  • asiakaspalvelu- ja yhteistyötaidot

  • myyntihenkisyys

  • joustavuus

  • huolellisuus

   

  TYÖPAIKKOJA:

  • yritykset (esim. kaupat ja toimistot)

  • kunnat ja valtio

  • yrittäjyys

 • Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi

  Paikkakunta
  Tampere
  Hakuaika
  22.12.2023 — 22.12.2024
  Koulutus alkaa
  1.1.2023
  Lisätietoa

  Tutkintonimike
  Merkonomi

  Laajuus ja kesto
  180 osp. Opintojen kesto henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan enintään 3 vuotta.

  Pääsyvaatimus
  Peruskoulu

  Tutkinnon muodostuminen
  Pakolliset tutkinnon osat:
  Asiakaspalvelu, 20 osp
  Tuloksellinen toiminta, 20 osp
  Työyhteisössä toimiminen, 15 osp

  Lisäksi:
  Valinnaiset tutkinnon osat 90 osp
  Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

  Kustannukset
  Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista, opintokäynneistä sekä työvaatteista ja jalkineista. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan. (Työvoimakoulutuksessa ja oppisopimuksella opiskelevat eivät kuulu maksuttoman ruokailun piiriin) Oppivelvollisuuslain piiriin kuuluvalle opiskelijalle ammatillisessa koulutuksessa maksuttomia ovat • opetus- ja päivittäinen ruokailu • välttämättömät opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muu materiaali • opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet. • vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat, joka toteutetaan nykyisen koulumatkatukijärjestelmän puitteissa • joissain erityistapauksissa (lähin oppilaitos yli 100 km) myös majoitus- ja matkakustannukset
  Muuta huomioitavaa
  Haku suljettu. Seuraavat aloitukset: – 4.3.2024 – 2.4.2024 – 2.5.2024
  Jatko-opintomahdollisuudet
  Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
 • Liiketoiminnan perustutkinto, verkkototeutus, aloitus tammikuussa 2024

  Paikkakunta
  Verkkototeutus – Huittinen
  Hakuaika
  27.09.2023 — 14.12.2023
  Koulutus alkaa
  11.1.2024
  Lisätietoa

  Liiketoiminnan perustutkinto (180 osp) antaa valmiudet moniin eri ammatteihin yksityisissä yrityksissä ja julkisessa hallinnossa sekä järjestöissä. Ammatissa tarvitaan asiakaspalvelu- ja myyntihenkisyyttä.

  Merkonomeja työskentelee esim. kaupan asiakaspalvelutehtävissä sekä toimistopalvelu- ja laskentatehtävissä yrityksissä tai valtion, kuntien ja seurakuntien palveluksessa.

  Kustannukset
  Opiskelu on maksutonta. Oppikirjat ja muun opiskelumateriaalin opiskelijat kustantavat itse.
  Muuta huomioitavaa
  Koulutukseen on kaksivaiheinen hakuprosessi, joka sisältää ryhmähaastattelun TEAMSin välityksellä sekä opintojen henkilökohtaistamiseen liittyvän kyselyn. Ryhmähaastattelut pidetään 9.11., 1.12., 19.12. Ryhmähaastatteluaikasi ilmoitetaan sähköpostilla hakemuksen saavuttua. Koulutukseen valituksi tulemisen edellytys on, että osallistut ryhmähaastatteluun ja palautat haastattelun jälkeen saadun kyselyn määräaikaan mennessä.
 • Liiketoiminnan perustutkinto (verkkototeutus), merkonomi

  Paikkakunta
  Verkkototeutus – Ikaalinen
  Lisätietoa

  Opiskelut kestävät n. 2 vuotta, pääsyvaatimus: ylioppilas tai jo jonkun muun ammatillisen tutkinnon suorittanut tai ammatinvaihtaja. Opiskelut suoritetaan verkko-opintoina, mutta myös lähiopetuksen päiville osallistuminen on mahdollista.

  Merkonomin tutkinto antaa valmiudet moniin eri ammatteihin yksityisissä yrityksissä ja julkisessa hallinnossa sekä järjestöissä, mm. toimistoon, myyntiin tai markkinointiin ja kirjanpitäjäksi. Ammatissa tarvitaan asiakaspalvelu- ja myyntihenkisyyttä.

  Merkonomeja työskentelee kaupan asiakaspalvelutehtävissä sekä toimistopalvelu- ja laskentatehtävissä, kirjanpitäjinä, yrityksissä tai valtion, kuntien ja seurakuntien palveluksessa. Tutkinto tarjoaa myös monipuoliset perustiedot yrityksen perustamisesta ja yrittäjänä toimimisesta.

  Kustannukset
  Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä (esim. läppäri ja kuulokkeet), oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista, opintokäynneistä. Opiskeltavasta tutkinnosta riippuen kustannukset vaihtelevat paljon. Muutoin opiskelu on maksutonta.
  Jatko-opintomahdollisuudet
  Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
 • Liiketoiminnan perustutkinto (verkkototeutus)

  Paikkakunta
  Verkkototeutus – Mänttä-Vilppula
  Hakuaika
  08.01.2024 — 31.12.2024
  Lisätietoa

  Seuraavat aloitukset:
  Maaliskuussa 13.3.2024 (haku on auki)

  Aloituspäivät pidetään verkossa ja niihin osallistuminen on edellytys opintojen aloittamiselle.

  – Opiskelu verkkoympäristössä on täysin paikasta riippumatonta, joten voit opiskella myös työn ohessa. Opintojen suorittaminen edellyttää viikottain yhteisiin verkko- ja tiimitapaamisiin osallistumista.
  – Ohjaus tapahtuu verkossa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan.
  – Verkko-opiskelu sisältää yhdessä tiimin kanssa oppimista sekä osittain itsenäistä opiskelua.
  – Opiskeluun sisältyy työpaikalla tapahtuvaa oppimista, jota voi kertyä myös omalla työpaikallasi tutkinnon osien sisällöstä riippuen. Myös näytöt annetaan työpaikalla.
  – Opiskeluaika määritellään opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan.
  – Pääsyvaatimuksena verkko-opintoihin on toisen asteen tutkinto (lukio tai ammatillinen perustutkinto 120 ov/180 osp).
  – Opiskelijalla on oltava ennen opintojen alkua kannettava tietokone, internetyhteys, kuulokemikrofoni sekä webkamera.

  Hakemuksesi käsitellään ja sinuun ollaan yhteydessä tekstiviestillä tai sähköpostilla noin viikon sisällä siitä, kun olet toimittanut todistukset oppilaitokselle. Liitä todistukset hakulomakkeelle pdf-muodossa, vain pdf-muodossa olevat liitteet hyväksytään. Saat ennakkotehtävän sähköpostilla.

  Kustannukset
  Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.
  Muuta huomioitavaa
  Hakemuksesi käsitellään ja sinuun ollaan yhteydessä tekstiviestillä tai sähköpostilla noin viikon sisällä siitä, kun olet toimittanut todistukset oppilaitokselle. Liitä todistukset hakulomakkeelle pdf-muodossa, vain pdf-muodossa olevat liitteet hyväksytään. Saat ennakkotehtävän sähköpostilla. Aloituspäivät pidetään verkossa ja niihin osallistuminen on edellytys opintojen aloittamiselle. Seuraavat aloitukset: Maaliskuussa 13.3.2024 (haku on auki)
  Jatko-opintomahdollisuudet
  Ammatilliset perustutkinnot antavat jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisäksi voi kouluttautua suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
 • Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi

  Paikkakunta
  Ikaalinen
  Lisätietoa

  Merkonomin tutkinto antaa valmiudet moniin eri ammatteihin yksityisissä yrityksissä ja julkisessa hallinnossa sekä järjestöissä. Ammatissa tarvitaan asiakaspalvelu- ja myyntihenkisyyttä. Opiskelut kestävät n. 3 vuotta. Merkonomeja työskentelee kaupan asiakaspalvelutehtävissä sekä toimistopalvelu- ja laskentatehtävissä, kirjanpitäjinä, yrityksissä tai valtion, kuntien ja seurakuntien palveluksessa. Tutkinto tarjoaa myös monipuoliset perustiedot yrityksen perustamisesta ja yrittäjänä toimimisesta.

  Kustannukset
  Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista(esim. läppäri ja kuulokkeet) ja opintokäynneistä. Opiskeltavasta tutkinnosta riippuen kustannukset vaihtelevat paljon. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan Kela-kortilla koulun ruokalassa.
  Jatko-opintomahdollisuudet
  Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
 • Liiketoiminnan perustutkinto

  Paikkakunta
  Mänttä-Vilppula
  Hakuaika
  01.01.2024 — 31.12.2024
  Lisätietoa

  Tutkinnon suorittajalla on asiakaslähtöistä liiketoimintaosaamista, viestintä- ja vuorovaikutusosaamista, kielitaitoa sekä talouden hallinnan osaamista. Hän toimii erilaisissa digitaalisissa ympäristöissä ja verkostoituu ammatillisesti. Hänellä on perusvalmiudet yrittäjyyteen ja valmiudet kehittyä lähiesimiestehtäviin. Tutkinnon suorittaneella on valmiudet uusien tuotteiden ja palveluiden sekä asiakaskokemuksen kehittämiseen. Opiskelija voi valintojensa pohjalta hankkia osaamista esimerkiksi seuraavilta alueilta:
  – asiakaspalvelu, myynti ja palvelumuotoilu
  – kirjanpito, palkanlaskenta, laskutus ja reskontran hoitaminen
  – kirjastopalveluissa toimiminen
  – projektissa toimiminen ja tapahtumatuotanto
  – markkinointiviestintä ja sisällöntuotanto
  – henkilöstön tukipalvelut ja logistiikkapalvelut
  – finanssipalvelut ja asiakkuuksien hoitaminen
  – yritystoiminnan suunnittelu ja yrityksessä toimiminen.

  Liiketoiminnan osaajia tarvitaan työelämässä kaikilla eri aloilla. Perustutkinnon suorittaminen mahdollistaa monipuolisesti yrityksen tai muun organisaation työtehtävissä toimimisen. Tutkinnon suorittanut voi työskennellä esimerkiksi asiakaspalvelun ja myynnin, markkinointiviestinnän, palvelumuotoilun, talouden, toimisto- tai kirjastopalvelujen tehtävissä erilaisissa organisaatioissa.

  Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa.

  Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana.

  Kustannukset
  Opetus ammatillisessa koulutuksessa on maksutonta. Opiskelija maksaa kuitenkin itse osan opiskelukustannuksista: esim. oppikirjat sekä omaan käyttöön tulevat työvälineet, laitteet ja materiaalit, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.
  Muuta huomioitavaa
  Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa. Opintojen aloitus joustavasti lukuvuoden aikana.
  Jatko-opintomahdollisuudet
  Ammatilliset perustutkinnot antavat jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisäksi voi kouluttautua suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
 • Liiketoiminnan perustutkinto, jatkuva haku, lähiopetus

  Paikkakunta
  Huittinen
  Koulutus alkaa
  3.8.2023
  Lisätietoa

  MERKONOMI & TYÖELÄMÄ

  Tutkinnon suorittajalla on asiakaslähtöistä liiketoimintaosaamista, viestintä- ja vuorovaikutusosaamista, kielitaitoa sekä talouden hallinnan osaamista. Hän toimii erilaisissa digitaalisissa ympäristöissä ja omaa perusvalmiudet yrittäjyyteen.

  Opiskelija hankkii valintojensa pohjalta osaamista asiakaspalvelun ja myynnin tai talouden tehtävistä. Koulutukseen kuuluu työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

  Merkonomin tutkinnon suorittaminen antaa valmiudet moniin eri ammatteihin yksityisissä yrityksissä ja julkisessa hallinnossa sekä järjestöissä. Ammatissa tarvitaan asiakaspalveluja myyntihenkisyyttä.

  Tutkinnon suorittanut voi työskennellä esimerkiksi asiakaspalvelun ja myynnin, markkinointiviestinnän, palvelumuotoilun, talouden tai toimistopalvelujen tehtävissä erilaisissa organisaatioissa.

  Kustannukset
  Opiskelu on maksutonta. Oppikirjat ja muun opiskelumateriaalin opiskelijat kustantavat itse.

Kenelle koulutus sopii?

Merkonomin koulutus sopii asiakaspalvelu- ja yhteistyötaitoiselle henkilölle, joka on työtavoiltaan huolellinen ja joustava. Alalla on hyötyä myös myyntihenkisyydestä.

Koulutuksen sisältö

Tutkintoon sisältyy asiakaspalvelun, tuloksellisen toiminnan ja työyhteisössä toimimisen lisäksi yhteisiä tutkinnon osia sekä valinnaisia osia, jotka mahdollistavat erilaiset painotukset.

Koulutuksen kustannukset

Koulutus on maksuton. Kustannuksia saattaa tulla esimerkiksi oppikirjoista sekä omaan käyttöön tulevista työvälineistä, laitteista ja materiaaleista, jotka koulutuksen päätyttyä jäävät opiskelijalle.

Pääsyvaatimukset

Verkko-opintoihin Sasky Ikaalisten kauppaoppilaitokseen ja Sasky Mäntän seudun koulutuskeskukseen pohjakoulutusvaatimuksena on lukio tai ammatillinen perustutkinto. Osaan koulutuksista kuuluu jatkuvassa haussa haastattelu ja/tai ennakkotehtävä ennen valituksi tulemista.

Hymyilevä, pitkähiuksinen henkilö harmaassa paidassa ja valkoisissa housuissa istuu harmaalla portaikolla tietokone sylissään, portailla on litteitä, värikkäitä tyynyjä.

Isabel löysi oman juttunsa merkonomiopinnoista

Parasta opinnoissa on ollut käytännönläheisyys ja monipuolisuus sekä työharjoittelujaksot. Lue Isabelin tarina täältä.

Silmälasipäinen hymyilevä henkilö mustassa paidassa, tummat hiukset, joissa vihreät latvat.

Lue Piian opiskelijatarina

Merkonomiopinnot räätälöitiin tilanteeni ja tarpeideni mukaan.