Siirry sisältöön

Sisustus- ja tekstiilituotteiden valmistus

Taideteollisuusalan perustutkinto | Artesaani | Tuotteen valmistuksen osaamisala

Tekstiilialan opiskelija tekemässä kankaanpainotyötä.
Oppilaitos:
Sasky Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, Ikata
Koulutustyyppi:
Ammatillinen perustutkinto
Teemat:
Taidealat, Tekstiili- ja muoti
Hakutyyppi:
Jatkuva haku, Yhteishaku

Tekstiiliartesaani hallitsee monia eri tekniikoita

Tekstiilialan artesaani suunnittelee ja valmistaa erilaisia tekstiilejä kutomalla, värjäämällä, tuftaamalla, huovuttamalla ja kankaanpainolla. Tekstiiliartesaanin koulutuksessa painottuvat yrittäjyys ja asiakaslähtöisyys.

Opiskelun aikana löydetään tekstiilin mahdollisuudet sisustuksessa ja perehdytään erilaisiin pintastruktuureihin, materiaaleihin ja värien käyttöön. Artesaaniopinnoissa tekstiilialla tutuksi tulevat myös asiakastöiden tarjoamat kokonaisuudet sekä yhteistyö alan yritysten ja teollisuuden kanssa. Tekstiilialan opinnot antavat valmiuksia työtehtäviin, joissa tarvitaan luovuutta, suunnitteluosaamista ja kädentaitoja.

Tekstiiliartesaanit työskentelevät alan yrityksissä suunnittelu-, ohjaus, -neuvonta- ja tuotantotehtävissä sekä itsenäisinä yrittäjinä.

Koulutuksen paikat ja ajankohdat

 • Taideteollisuusalan perustutkinto, sisustus- ja tekstiilituotteiden valmistus

  Paikkakunta
  Ikaalinen
  Hakuaika
  05.02.2024 — 31.12.2024
  Koulutus alkaa
  5.8.2024
  Lisätietoa

  Ikaalisissa tarjottava koulutus on tuotteen valmistuksen osaamisalalta (sisustus- ja tekstiilituotteiden valmistus).

  Tutkinnon suorittaneen osaaminen

  Sisustus- ja tekstiilituotteiden valmistuksen opiskelijana suunnittelet ja valmistat monipuolisesti tekstiilejä kutomalla, värjäämällä, tuftaamalla, huovuttamalla tai kangasta painaen.

  Ammatissa tarvitaan kädentaitoja sekä kiinnostusta erilaisia tekniikoita

  Tekstiilialan artesaaneja työskentelee alan yrityksissä suunnittelu-, ohjaus- ja tuotantotehtävissä sekä itsenäisinä yrittäjinä.

  Kustannukset
  Kustannuksia syntyy ammattialasta riippuen mm. koulumatkoista, työvaatteista, -jalkineista ja -välineistä, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista ja opintokäynneistä. Opiskeltavasta tutkinnosta riippuen kustannukset vaihtelevat paljon. Koulutus on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan. Huom! Perusopetuksensa keväällä 2021 tai sen jälkeen päättäneellä toisen asteen koulutus on kokonaan maksutonta.
  Muuta huomioitavaa
  Kaikki hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, joka sisältää haastattelun ja ammattialakohtaiset tehtävät. Ennakkotehtävän löydät täältä https://sasky.fi/oppilaitokset/ikaalisten-kasi-ja-taideteollisuusoppilaitos/ennakkotehtavat/
  Jatko-opintomahdollisuudet
  Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
 • Taideteollisuusalan perustutkinto

  Paikkakunta
  Ikaalinen,Sastamala
  Hakuaika
  20.02.2024 — 19.03.2024
  Lisätietoa

  Taideteollisuusalan tutkinnon suorittanut osaa valmistaa oman alansa tuotteita, tiloja tai palveluita. Alalle on tyypillistä esteettinen, visuaalinen ja kulttuuriosaaminen, kädentaidot sekä yrittäjyys. Taideteollisuusalan tutkinnon suorittanut osaa suunnitella omaa työtään ja hankkia monipuolisesti tietoa omalta alaltaan. Hän hallitsee alansa tyypillisimmät materiaalit, työvälineet ja valmistusmenetelmät.

  Taideteollisuusalan suorittanut työskentelee alansa laatumääreiden mukaisesti. Hän tuntee alan säädökset, alan käytäntöjä, kestävää kehitystä ja materiaalien käsittelyn voidakseen valmistaa tuotteita, tiloja tai palveluita asiakkaille.

  Teknisen ammattitaidon lisäksi tarvitaan kykyä oppia jatkuvasti uutta, hahmottaa kokonaisuuksia, hyödyntää digitalisaation suomia mahdollisuuksia alallaan ja työskennellä yhdessä toisten kanssa.

  Taideteollisuusalan perustutkinnon suorittanut voi toimia yrittäjänä tai alan mukaisissa työtehtävissä tuotteiden suunnittelu- ja valmistustehtävissä, tilojen suunnittelu- ja rakentamistehtävissä, palvelujen suunnittelu- ja toteuttamistehtävissä, ohjaustoiminnassa, teollisessa tuotannossa, asiakaspalvelussa ja myyntityössä sekä korjaus-, rakentamis- ja huoltotehtävissä.

Kenelle koulutus sopii?

Tekstiilialan artesaanikoulutus sopii henkilölle, jolla on kädentaitoja ja visuaalista silmää. Tärkeää on myös kiinnostus erilaisia tekniikoita ja materiaaleja kohtaan. Hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, joka sisältää haastattelun ja ammattialakohtaiset tehtävät.

Koulutuksen sisältö

Koulutuksen aikana opiskellaan monipuolisesti erilaisia tekstiilialan tekniikoita ja tutustutaan eri materiaaleihin.

Koulutuksen kustannukset

Koulutus on maksutonta, kustannuksia saattaa tulla jonkin verran työkaluista, työvaatteista, materiaaleista jne. niille, jotka eivät ole maksuttoman toisen asteen koulutuksen piirissä.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Muuta huomioitavaa

Kaikki hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, joka sisältää haastattelun ja ammattialakohtaiset tehtävät.

Ennakkotehtävän löydät täältä

Lisätietoja antaa

Opintotoimisto:
puh. 044 755 4532
ikata@sasky.fi

Niina Kuosmanen kutomassa kangaspuilla.

Lue Niinan opiskelijatarina

Niina Kuosmanen opiskeli pääosin etäopintoina sisustus- ja tekstiilituotteiden valmistusta.

Lue Ullan opiskelijatarina

Ulla Mauno otti tauon päivätyöstään ja hakeutui opiskelemaan tekstiilialaa.