Lataa pdf

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki

Kokki
Hakuaika: 1.1.2023 – 31.12.2023
Osaamisala: Ruokapalvelun osaamisala

Tutkinnon kuvaus

Kokki toimii ruuanvalmistuksen tehtävissä erilaisissa ravintoloissa. Työhön kuuluu erilaisten raaka-aineiden ja puolivalmisteiden esikäsittelyä, käsittelyä ja kypsentämistä. Ammatissa tarvitaan kädentaitoja, luovuutta sekä hyvää maku- ja hajuaistia ja fyysistä kuntoa.

Kokkeja työskentelee erilaisissa ravintoloissa, suurkeittiöissä, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluyrityksissä ja pikaruokapaikoissa.

Koulutuksen kuvaus

Tutkinnon suorittanut kokki osaa
*toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai *julkisen sektorin toimipaikoissa
*valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot
*laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle.

Laajuus ja kesto

180 osp. Opintojen kesto henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan enintään 3 vuotta.

Pääsyvaatimus

Peruskoulu

Tutkinnon muodostuminen

Pakolliset tutkinnon osat:
Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
Lounasruokien valmistus, 40 osp
Annosruokien valmistus, 25 osp

Lisäksi:
Valinnaiset tutkinnon osat, 60 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp

Kenelle

Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet (pohjakoulutusvaatimuksena peruskoulu). Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti samana vuonna peruskoulunsa päättävät. Koulutukseen voi tulla myös suorittamaan alan keskeneräiset opinnot loppuun tai hakeutua opiskelemaan tutkinnon osia.

Kustannukset opiskelijalle

Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvälineistä, oppikirjoista ja muusta opiskelumateriaalista, opintokäynneistä sekä työvaatteista ja jalkineista. Muutoin opiskelu on maksutonta ja koulupäivinä saa maksuttoman lounaan. (Työvoimakoulutuksessa ja oppisopimuksella opiskelevat eivät kuulu maksuttoman ruokailun piiriin)

Oppivelvollisuuslain piiriin kuuluvalle opiskelijalle ammatillisessa koulutuksessa maksuttomia ovat
• opetus- ja päivittäinen ruokailu
• välttämättömät opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muu materiaali
• opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet.
• vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat, joka toteutetaan nykyisen koulumatkatukijärjestelmän puitteissa
• joissain erityistapauksissa (lähin oppilaitos yli 100 km) myös majoitus- ja matkakustannukset

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Muuta huomioitavaa

Seuraavat aloitukset:
1.8.2023
4.9.2023
6.11.2023

tai sovitusti haastattelun perusteella.

Kesän aikana tulleet hakemukset käsitellään viimeistään elokuussa.

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja Minna Vainio, puh. 044 774 5005,
minna.vainio@sasky.fi tai

Hae koulutukseen